Painici integrale cu tarate
Fa acasa aceste painici integrale cu tarate, pentru a inlocui painea din comert (care nu stii exact ce contine) cu painici sanatoase, framantate chiar de mainile tale si coapte usor, chiar la tine in bucatarie! Reteta de fata combina doua tipuri de tarate bogate in fibre cu faina integrala si seminte pline de nutrienti benefici organismului nostru, pentru a crea chifle pufoase si apetisante, perfecte la orice masa. Rezerva-ti 45 de minute pentru framantat si copt (plus timpul de asteptare in care aluatul creste) si incearca sa faci si tu painici integrale cu tarate.
TIMP PREPARARE 40 minute
PORTII x
TIP RETETA Aluat/Paine de casa
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Painici integrale cu tarate
- ½ cana tarate de grau
- ½ cana tarate de ovaz
- 2 cani faina integrala de grau
- 2/3 cana mix 4 seminte
- 3 linguri ulei vegetal
- 3-4 g drojdie uscata
- sare
- apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Painici integrale cu tarate
- Intr-un bol incapator, adauga faina, sarea si taratele de grau si de ovaz si fa o gaura in mijloc, in care pui drojdia uscata.
- Toarna deasupra uleiul vegetal si apa calduta cat este nevoie pana se obtine o coca potrivit de tare, elastica, usor umeda, pe care trebuie sa o framanti circa un sfert de ora.
- Spre sfarsit adauga ½ de cana de mix 4 seminte, care se integreaza cat mai bine in aluat.
- Lasa la crescut aluatul de paine cu tarate circa o jumatate de ora, intr-un castron acoperit cu un servet de bucatarie curat, la un loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul.
- Preincalzeste cuptorul la 200o C; pune pe raftul cel mai de jos o tava goala (si las-o la incins).
- Modeleaza painici sau chifle, unge-le cu apa (folosind o pensula de silicon), se presara deasupra restul de seminte si da-le la cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt, pentru 30 de minute sau pana devin aurii in partea superioara; asaza tava deasupra tavii goale.
- Toarna in tava goala (si incinsa) apa rece, pentru a crea abur in timpul coacerii si a obtine painici de casa crescute frumos, cu o coaja crocanta.
Observatii reteta Painici integrale cu tarate
- Poti unge painicile integrale cu tarate si cu lapte vegetal, inainte de a presara deasupra lor semintele.
Stiai ca?
- Folosite pe vremuri pentru hrana animalelor, taratele cerealiere au inceput sa fie recomandate de nutritionisti din intreaga lume, gratie beneficiilor pe care le aduc organismului?
- Taratele de grau se obtin din invelisul bobului, regasit integral in ele?
- Taratele de grau contin fibre alimentare, vitamine, minerale, aminoacizi si oligoelemente cu o puternica actiune detoxifianta?
- Taratele de ovaz se obtin din partea exterioara a bobului de ovaz si contin proteine, fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar putine calorii? Gratie acestor nutrienti, consumul de tarate de ovaz poate proteja impotriva bolilor de inima, micsora nivelul de colesterol, stimula sistemul digestiv si este eficient in curele de slabire.
- Taratele de ovaz nu contin gluten, prin urmare pot fi consumate si de catre persoanele care sufera de intoleranta la acesta?
- Taratele de ovaz scad colesterolul (influentand direct circulatia optima a sangelui si echilibrand tensiunea), mentin senzatia de satietate si contin carbohidrati cu eliberare lenta (zaharul fiind absorbit in sange treptat, tin glicemia sub control) si fibre (care imbunatatesc digestia, combat constipatia si ajuta la combaterea gazelor)?