Panna cotta vegana de ciocolata
Incearca sa faci si tu aceasta reteta de panna cotta vegana de ciocolata! Vei descoperi o alternativa delicioasa si ochioasa la panna cotta clasica, de vanilie (a carei reteta o gasesti tot pe blogul Sano Vita), care nu contine decat ingrediente de origine vegetala. Panna cotta vegana de ciocolata este un desert potrivit pentru intreaga familie, indiferent de anotimp: este racoritoare in miezul verii si – in combinatie cu esenta de portocale – este perfecta pentru o seara petrecuta in jurul bradului, iarna.
TIMP PREPARARE 15 minute
PORTII 6
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Panna cotta vegana de ciocolata
- 2 cani lapte de migdale
- 3 linguri pudra de roscove (karob)
- 1 lingurita agar agar
- 3 linguri miere
- esenta de rom
- 3 linguri apa fierbinte
- un praf de sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Panna cotta vegana de ciocolata
- Pentru a pregati aceasta reteta de panna cotta vegana de ciocolata, pune la foc mediu laptele de migdale, intr-o cratita.
- Adauga deasupra laptelui pudra de roscove, incorporand-o cu un tel de silicon.
- Separat, intr-o cana, dizolva agar agar-ul in cele 3 linguri de apa fierbinte.
- Incorporeaza solutia de agar agar in compozitia de lapte si amesteca in continuu, timp de 5 minute (pentru a nu se prinde de fundul cratitei), timp in care dai focul la minim.
- Stinge aragazul, ia cratita de pe foc si adauga in compozitia de panna cotta vegana mierea, sarea si esenta, amestecand bine.
- Toarna crema groasa astfel obtinuta in forme de silicon (sau in boluri de ceramica, trecute prin apa rece) si da-le la frigider pentru cateva ore.
- Scoate cu grija panna cotta din forme si serveste-o imediat.
Observatii reteta Panna cotta vegana de ciocolata
- Poti orna panna cotta vegana de ciocolata cu migdale, caju, alune de padure coapte, fulgi de nuca de cocos, fructe de padure proaspete si/sau frunzulite de menta.
- In loc de esenta de rom, poti folosi pentru aceasta reteta de panna cotta vegana de ciocolata esenta de portocale sau de vanilie.
Stiai ca?
- Pudra de roscove (karobul) seamana cu pudra de cacao (dar este mult mai dulce decat aceasta, in mod natural) si nu contine pic de cofeina, teobromina (substanta cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoza sau colesterol?
- Roscovul (pe numele sau latinesc, Ceratonia siliqua) este cultivat si ca planta decorativa, si pentru pastaile si semintele sale, care se macina si se transforma in pudra?
- In Antichitate, semintele de roscove (carobe) erau folosite ca unitate de masura (carate) pentru a cantari aurul, toate semintele avand exact aceeasi greutate (0,18 g)? Astfel, romanii verificau moneda de aur proprie (soldul) cantarind-o cu 24 de carobe/carate.
- Agar agar-ul este obtinut din alge marine rosii (Gelidiaceae sau Gracilaria) si este o optiune vegetala a gelatinei (proteina obtinuta din piele si oase de animale)?
- Agar agar-ul este utilizat de peste 400 de ani in Asia (unde i se spune „kanten”), dupa ce ar fi fost descoperit din intamplare de un hangiu japonez (Mino Tarozaemon), in secolul XVII? Aceasta a lasat afara, peste noapte, o supa de taitei si alge, iar dimineata a vazut ca aceasta devenise gelatinoasa.
- Dupa fierbere, agar agar se topeste si devine lichid (la o temperatura de 85-95oC), iar odata racit (la 30-40o C) devine o substanta transparenta, asemanatoare unui gel?
- Agar agar-ul este mai puternic si intareste mai bine ca gelatina (1 lingurita de agar-agar pudra este echivalentul a 8 lingurite de gelatina pudra)?
Ce înseamnă mai exact 2 căni de lapte? 200ml/cană sau? Esenţă se pune o linguriţă? 🙁
Mulţumesc!
Da, puteti folosi o cana de 200 ml ca referinta. Esenta se pune dupa gust, cata se doreste (1 lingurita este cantitatea tipica).
Mulţumesc! O să încerc să fac pentru a 3-a oară …, primele două au fost un eşec 🙁 Am o nedumerire mare: agar agar se dizolvă în apă rece, pe urmă să lasă la fiert, sau se pune direct în apa fierbinte agar-agar; am încercat ultima varianta, ca cea din reţetă, şi din păcate nu mi-a ieşit deloc compoziţia 🙁
Apreciez orice sfat/sugestie! 🙂
Mulţumesc!
Agar agar-ul se dizolva conform retetei, in apa fierbinte. Puteti incerca sa asteptati 10 minute, inainte de a-l incorpora in compozitia de lapte, pe foc.