Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

0
Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Kent și Reading din Marea Britanie arată că nivelul de fericire al unui individ poate fi influențat de consumul de fructe și legume, precum și de activitatea fizică depusă. Cercetarea dezvăluie relația cauzală dintre consumul de fructe și legume, exercițiile fizice și fericire, mai degrabă decât o conexiune generalizată. Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, pare simplu, nu-i așa?

Cercetătorii, Dr. Adelina Gschwandtner (Școala de Economie a Universității Kent), Dr. Sarah Jewell și Prof. Uma Kambhampati (ambele de la Școala de Economie a Universității Reading), au folosit o abordare prin variabile instrumentale pentru a filtra orice efect al fericirii asupra stilului de viață. Aceasta a arătat că mai degrabă consumul de fructe și legume și exercițiile fizice sunt cele care îi fac pe oameni fericiți și nu invers. Mai simplu spus, acest lucru înseamnă că suntem fericiți pentru că mâncăm fructe și legume, nu pentru că ne consolăm cu gândul că am făcut ceva benefic pentru propria persoană, în cazul de față – optăm pentru variante mai sănătoase în alimentație.

Constatările demonstrează că abilitatea indivizilor de a amâna gratificarea și de a aplica autocontrolul joacă un rol major în influențarea deciziilor privind stilul de viață, care, la rândul său, are un impact pozitiv asupra bunei dispoziții. Cercetarea arată, de asemenea, că bărbații par să facă mai multe exerciții fizice, iar femeile consumă mai multe fructe și legume.

Nu mai e un secret pentru nimeni că anumite afecțiuni sunt strâns legate de stilul de viață și că apariția acestora ar putea fi prevenită în timp util, de aceea este important să continuăm procesul de informare și educare cu privire la importanța calității vieții generată prin alimentație, exercițiu fizic și echilibru.

Cercetarea a analizat impactul a două elemente măsurabile ale stilului de viață – consumul de fructe și legume și efectuarea de exerciții fizice – asupra bunăstării individuale. Deoarece stilul de viață este probabil să fie endogen, acest aspect a fost corectat prin utilizarea a două dimensiuni ale gratificării utilizate ca instrumente. Astfel că s-a constatat că cele două instrumente de gratificare întârziată sunt pozitive și semnificative în ceea ce privește influența asupra stilului de viață. În a doua etapă, cercetătorii au observat că integrarea fructelor și legumelor precum și activitatea sportivă sporesc satisfacția legată de propria viață, deși impactul variază în cazul bărbaților și al femeilor.

Abilitatea de a amâna recompensa le permite indivizilor să acorde o importanță mai mare componentei investiționale a deciziilor privind stilul de viață, mai degrabă decât doar componentei afective. Cercetarea, care a început în anul 2009, a fost realizată pe un eșantion de 40.000 de gospodării din Regatul Unit, dintre care 5926 de respondenți au fost bărbați și 8233 femei. În cadrul cercetării au fost luați în calcul și indicatori precum venitul, regiunea, sexul, educația și grupa de vârstă.

În ultimii ani interesul pentru un stil de viață echilibrat a crescut de la an la an, nu doar gradul de satisfacție personal și calitatea vieții fiecărui individ a contribuit la această tendință, ci și aspectele care vizează costurile pentru serviciile medicale survenite în urma unui stil de viață dezordonat, sănătatea mediului înconjurător, sustenabilitatea alimentară precum și viitorul generațiilor următoare.

Lucrarea menționată a cercetat impactul acestor schimbări asupra bunăstării individuale precum și dacă acestea au avut loc cu prețul plăcerii afective și/sau al satisfacției pe termen lung.

În concluzie, atât timp cât schimbările din stilul de viață al fiecărui individ contribuie la conservarea resurselor, protejarea mediului înconjurător cu floră și faună, la o mai bună gestionare a finanțelor și nu în ultimul rând la îmbunătățirea satisfacției individuale în viață, atunci vorbim de o relație avantajoasă în care merită să ne implicăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.