Acasă Sport și fitness Power nap: ce e și la ce ne ajută?

Power nap: ce e și la ce ne ajută?

0
Power nap: ce e și la ce ne ajută?

Sunt anumite momente în care simți nevoia unui boost de energie, creativitate sau de memorie. În acele momente, în loc să apelezi la o cafea, poți trage un pui de somn – sau un power nap, așa cum spun americanii. Dormitul după-amiaza pare un concept rezervat numai bebelușilor și copiilor mici, însă ar fi bine să îl integrăm și în viața noastră de oameni adulți. Un power nap în momentul potrivit și, mai ales, în locul potrivit poate avea un efect pozitiv asupra ta, întrucât poate ajuta la sporirea atenției și a performanței la locul de muncă.

Însă cum poți tu, ca adult în toată firea care nu a mai dormit în timpul zilei de când avea 7 ani, să începi să tragi un pui de somn după amiaza? Continuă să citești, o să îți răspundem imediat la toate întrebările.

 

Ce este un power nap?

Știi acel moment când aveai 5 sau 6 ani și ai tăi te puneau să dormi imediat după ce luai masa de prânz? Cam același lucru faci și atunci când tragi un pui de somn sau un power nap, numai că în loc de două sau trei ore, dormi în jur de 20 de minute sau o jumătate de oră (că doar de aceea se numește un pui de somn, pentru că e scurt).

Chiar dacă această perioadă de timp pare foarte scurtă, te asigurăm că organismul tău are mai mult decât suficient timp să se odihnească și să își reîncarce bateriile. După ce te trezești o să simți cum ai un tonus mai bun și ești mai plin de viață, exact ca un copil. Așadar, de ce să nu încercăm și noi asta, mai ales că majoritatea adulților nu dorm pe cât ar trebui…?

La ce ne ajută un power nap?

Cel mai probabil știți deja că un adult ar trebui să doarmă între și 8 și 9 ore în fiecare noapte. Din păcate, în realitate, nu respectăm mai niciodată acest lucru din diferite motive – ai vrut să termini sezonul din serial, a trebuit să lucrezi până mai târziu, cei mici care au avut nevoie de tine sau atâtea alte motive.

De obicei nu prea ținem cont de asta – însă atunci când nu dormim suficient mai multe zile la rând se ajunge la un deficit de somn. Acest deficit îți poate afecta tot organismul. Atunci când nu dormim suficient timpul nostru de reacție scade, timpul de procesare a informațiilor crește, răbdarea devine un concept din ce în ce mai greu de stăpânit și până și vederea noastră are de suferit. Dacă nu rezolvăm atunci când trebuie această problemă se ajunge la creșterea nivelului de stres sau la burnout.

Un power nap după amiaza ne poate ajuta să recuperăm din acel deficit. Ne poate umple de energie, ne poate îmbunătăți memoria și performanța la locul de muncă. O minte și un corp odihnit ne pot ajuta să fim mai prezenți în viața noastră. Însă un power nap funcționează numai dacă ai deja o rutină de somn destul de bine stabilită. Dacă ești genul de persoană care înainte să adoarmă se răsucește pe toate părțile timp de câteva minute bune, ți-am recomanda ca mai întâi să lucrezi la acest aspect. Dacă nu, atunci s-ar putea să îți fie și mai greu să adormi noaptea. Poți încerca meditația și odată ce dormi bine noaptea ești pregătit să încerci să tragi și un pui de somn după amiaza.

Cum te pregătești pentru un power nap?

Să nu te gândești că ai nevoie de un echipament special ca să tragi un pui de somn. Nimic nu s-a schimbat de atunci când eram mici. Numai că, adult fiind, s-ar putea să adormi mai greu așa că ar fi bine să iei în considerare următoarele lucruri înainte să te bagi la somn:

  • Locul – Ar trebui să găsești o cameră în care nu o să te deranjeze nimeni. În caz că lucrezi la birou, poate poți merge în parcare în mașina ta (asta în caz că nu ai nici o altă opțiune). Cei care lucrează de acasă își pot folosi dormitorul.
  • Sincronizarea – Setează alarma pentru o durată de 20 de minute și asigură-te că nu ai nimic de făcut imediat după ce te trezești. Ar fi bine să stai liniștit câteva minute după ce te trezești pentru a te asigura că ești odihnit, nu amețit.
  • Distrageri – Dacă poți, ar fi bine să îți închizi calculatorul (sau cel puțin să nu dormi în aceeași cameră în care se află și el) pentru e evita orice distragere. Dacă stai într-o zonă mai gălăgioasă poți încerca niște dopuri de urechi, căști sau să asculți muzică liniștitoare. Cel mai bine adormim atunci când este întunecat în casă, deci ai putea trage draperiile sau să îți pui o mască pentru ochi.
  • Confort – Pe scurt, găsește un loc plăcut, confortabil în care să tragi acest pui de somn. Cum temperatura corpului nostru scade atunci când dormim, cel mai bine ar fi să pui și o pătură pe tine.

 

Acum tot ce trebuie să faci este să te bagi la somn. În caz că nu reușești să ațipești în primele dăți, nu te demoraliza. O să dureze o perioadă până o să te reobișnuiești să dormi după-amiaza și, dacă nici după multe încercări tot nu reușești să adormi, poate că nu este pentru tine, totuși, această metodă de a îți recăpăta energia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.