Shinrin yoku sau cum să te relaxezi în pădure

Timp citire:

Viața în oraș e adesea foarte obositoare. Multă aglomerație, poluare, stres, totul pare că se mișcă mult prea repede… Deși viața urbană vine cu nenumărate avantaje, tot parcă am vrea să luăm o pauză de la tot. O soluție poate fi o plimbare prin pădure. Acolo este  liniște, aer curat și nimeni nu te deranjează – poate doar o veveriță mai curioasă. Mulți dintre noi știm deja, însă, că a te relaxa este o chestie ușor de spus și nu la fel de ușor de făcut, mai ales când știi câte treburi te așteptă acasă.

În Japonia există o practică de relaxare numită shinrin yoku, pe care o putem traduce în română drept „băi de pădure”. Constă în a sta calm și în liniște între copaci, observând natura din jur, în timp ce respiri acel aer curat. Acest lucru atât de simplu ne poate ajuta să ne destresăm și să ne îmbunătățim sănătatea într-un mod natural. Pentru a avea mai mult randament în procesul de relaxare, te sfătuim să încerci măcar o parte din sfaturile de mai jos:

  • Închide orice dispozitiv ai la tine, mai ales telefonul. În acest mod chiar te poți bucura de experiența senzorială oferită de pădure fără a fi perturbat/ă de o notificare sau de un e-mail.
  • Chiar dacă agitația din oraș încă ți-a rămas în minte și în corp, încearcă să faci plimbări lente prin pădure. Așa te asiguri că nu ratezi nimic din ce are de oferit natura.
  • Încearcă să respiri adânc, în abdomen. Atunci când expiri, timpul în care aerul iese din corpul tău ar trebui să fie de două ori mai mare decât cel inspirat. Acest exercițiu transmite corpului tău mesajul că se poate relaxa.
  • Încearcă să faci pauze în care te așezi pe iarbă sau pe o pătură – dacă ai la tine una – și încerci să îți dai seama ce mirosuri șimți în jurul tău. Dacă îți place mirosul naturii după ploaie, poți face o plimbare în pădure fix după ce a picurat afară – în acest caz, totuși, ar fi mai bine să nu te așezi pe iarbă.
  • Explorează împrejurimile folosindu-te de toate simțurile. Încearcă să observi toate detaliile pădurii și felul în care te simți atunci când le observi.
  • Evită orice gând în legătură cu lista de lucruri pe care trebuie să le faci sau problemele legate de muncă sau viața personală. Încearcă să te concentrezi pe ce se află în jurul tău. Cine știe, poate o să reușești să te împrietenești cu o veveriță sau cu o pasăre…
  • Studiile arată că atunci când oamenii privesc tonuri de verde și albastru devin mai relaxați – și ce loc mai bun în care poți vedea aceste culori decât o pădure…?!
  • Pentru a putea să te bucuri cu adevărat de această experiență de baie de pădure ar trebui să petreci cel puțin două ore în natură. Dar, pentru început, poți încerca să stai intervale mai scurte de timp, de o jumătate de oră și apoi să crești treptat la o oră și tot așa.

Nu mai puțin adevărat e că nu toți avem o pădure în apropiere – în acest caz, ai putea căuta o zonă mai liniștită și retrasă dintr-un parc de la tine din zonă și să încerci să aplici sfaturile de mai sus. Poți încerca asta dimineața sau după amiaza, când sunt copiii la școală și știi că nu se va afla prea multă lume în parc sau pădure.

Acest proces este benefic atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Prin această practică îți poți dezvolta capacitatea de concentrare și atenția. Totodată este important să aveți grijă și la micile pericole ale naturii, mai ales în cazul celor mici care pot avea, fără să știți, alergii la înțepătura anumitor insecte.

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Mozzarella Vegană

Un aspect minunat și esențial al mâncării se referă la capacitatea acesteia de a fi, într-un fel, pentru toată lumea - unde „a fi”...

Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Odată cu sosirea toamnei apar și îngrijorările noastre despre cum ne putem menține sănătatea la cote maxime și cum ne putem proteja împotriva virozelor...

Cum și de ce să îți împrietenești copiii adolescenți cu sportul?

Am putea denumi adolescența perioada marilor schimbări, când se întâmplă o serie de transformări fizice și psihice care influențează în mod direct comportamentul și...

Articole din aceeasi categorie

Mozzarella Vegană

Un aspect minunat și esențial al mâncării se referă la capacitatea acesteia de a fi, într-un fel, pentru toată lumea - unde...

Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Odată cu sosirea toamnei apar și îngrijorările noastre despre cum ne putem menține sănătatea la cote maxime și cum ne putem proteja...

Cum și de ce să îți împrietenești copiii adolescenți cu sportul?

Am putea denumi adolescența perioada marilor schimbări, când se întâmplă o serie de transformări fizice și psihice care influențează în mod direct...