Sos olandez (hollandaise) vegetal
Un sos olandez (hollandaise) clasic este o emulsie compusa din oua, unt si suc de lamaie. Astazi iti propunem o varianta vegetala a acestuia, care are aceeasi aroma a unui sos olandez (hollandaise), cu ingrediente diferite in compozitie. Rezultatul este un sos cremos, cu aroma si culoare de oua (gratie turmericului si sarii negre de Himalaya din compozitie), perfect pentru turnat peste cartofi copti sau wedges, ciuperci umplute sau sparanghel fiert!
TIMP PREPARARE 20 minute
PORTII 6
TIP RETETA Garnitura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal
- 150 g caju
- 15 g fulgi de drojdie inactiva uscata
- 1 lingurita otet alb
- 2 linguri zeama de lamaie
- 240 ml apa
- ½ lingurita turmeric
- 1 lingura mustar
- 1 lingurita pudra de usturoi
- 1 lingurita pudra de ceapa
- ½ lingurita sare neagra de Himalaya
- un praf de piper
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal
- Pentru a pregati acest sos olandez (hollandaise) vegetal, pune la inmuiat nucile caju in apa fierbinte, intr-un bol, timp de 1 ora (apoi scurge-le bine de apa si adauga-le in vasul unui blender vertical).
- Pune in blenderul vertical si fulgii de drojdie inactiva uscata, zeama de lamaie, otetul, apa, turmericul (adaugat in aceasta reteta pentru a-i conferi sosului olandez culoarea galbena caracteristica), mustarul, usturoiul si ceapa pudra, sarea si piperul.
- Mixeaza toate aceste ingrediente pana obtii un sos cremos si omogen.
- Transfera sosul olandez (hollandaise) intr-un bol de sticla si fierbe-l la bain-marie (plasand bolul deasupra unei cratite cu apa, pe foc, astfel incat continutul sa fiarba gratie aburilor, fara a intra in contact cu apa), amestecand din cand in cand, pana cand se incalzeste si se ingroasa putin.
- Serveste acest sos olandez (hollandaise) vegetal peste sparanghel fiert, cartofi wedges sau copti ori ciuperci umplute cu legume.
Observatii reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal
- Poti inlocui sarea neagra de Himalaya cu sare obisnuita, dar vei pierde din aroma intensa, asemanatoare oualor, a acestui sos olandez (hollandaise) vegetal.
- Inmuierea prealabila a nucilor caju in apa fierbinte le face usor de maruntit ulterior si face ca sosul olandez (hollandaise) sa fie cremos, dar reteta contine destul lichid incat sa o poti face si rapid, fara a mai inmuia nucile caju: daca te grabesti si ai nevoie repede de un sos olandez (hollandaise), le poti pune si uscate in blenderul vertical.
- Otetul alb din lista de ingrediente confera cel mai bun echilibru de arome in aceasta reteta de sos olandez (hollandaise) vegetal, dar il poti inlocui cu otet din cidru de mere, daca doar asta ai in casa.
Stiai ca?
- Reteta de sos olandez (hollandaise) este originara din Franta, in ciuda numelui? Cunoscut la inceput drept „sosul Isigny” (oras din Normandia celebru pentru untul si smantana produse acolo), reteta de sos olandez apare prima data intr-o carte de bucate din 1651, a francezului Francois Pierre La Varenne (influentul volum „Le cuisinier françois”). Schimbarea de nume a fost motivate, conform unor surse, de Primul Razboi Mondial: industria lactatelor din Normandia a disparut, iar untul a inceput sa fie importat din Olanda.
- Sosul olandez (hollandaise) este unul dintre cele 5 sosuri de baza din bucataria frantuzeasca, alaturi de sosul bechamel (cu lapte si faina), espagnole (de vita), veloute (cu galbenusuri si smantana) si de rosii?