Acasă Sport și fitness Sportul de echipă sau individual – care are mai multe avantaje pentru copii?

Sportul de echipă sau individual – care are mai multe avantaje pentru copii?

0
Sportul de echipă sau individual – care are mai multe avantaje pentru copii?

Știm cu toții deja că sportul are multe beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru psihic. Dar contează dacă alegi un sport de echipă sau unul individual? Există o dilemă amplă legată de acest subiect. Dacă întrebi un sportiv care face un sport individual, va zice „ce bine ar fi fost dacă eram la fotbal, mă mai odiheam puțin, alergau ceilalți”. Dacă întrebi un fotbalist, va zice opusul – „era mai bine dacă depindea totul de mine”. Care sunt, de fapt, avantajele și dezavantajele acestor două tipuri de sport?

Avantajele sporturilor de echipă

Unul dintre cele mai importante aspecte care se învață în sporturile de echipă este cooperarea. Promovând munca în echipă, sportivii încep să deprindă un sentiment de apartenență și de comunitate, o modalitate fantastică de a face un copil să se simtă parte a ceva special.

Există, de asemenea, un sentiment de responsabilitate comună pentru rezultat, ceea ce înseamnă că dacă ai o zi mai puțin bună, nu este sfârșitul lumii, echipa nu va eșua neapărat din cauza ta. Lucrul ca parte a unei echipe îi încurajează pe copii să treacă rapid peste greșelile lor individuale. Astfel, colegii de echipă învață să se sprijine reciproc în jocuri bune și rele, lucru foarte important în timpul unei serii de pierderi.

În plus, cercetările arată că sportivii și-au îmbunătățit performanța proprie într-un grup, pentru că practicarea sportului în echipă poate încuraja un copil să depună tot efortul posibil pentru colegii săi.

Avantajele sportului individual

Sporturile individuale stimulează forța mentală, iar copiii care le practică au o rezistență sporită. Ei învață să se motiveze prin antrenamente provocatoare, prin performanță și prin rezultate. La urma urmei, nu au după cine să se ascundă când au o zi proastă, așa că învață să facă față rezultatelor slabe.

Pe de altă parte, atunci când un atlet câștigă într-un sport individual, are un puternic sentiment de realizare. Dincolo de drepturile de laudă, participarea la sporturi individuale poate crește sentimentul de stăpânire personală. Sportivii își dezvoltă noi abilități, ceea ce duce la îmbunătățirea performanței și a încrederii.

Sporturile individuale permit, de asemenea, independență și pot fi potrivite pentru un copil căruia nu-i place să se bazeze pe abilitățile altcuiva pentru a performa bine. Sportivii se pot concentra pe propriile nevoi de antrenament, indiferent dacă asta înseamnă îmbunătățirea unei slăbiciuni sau a unei lovituri preferate – lucru care poate fi dificil în timpul antrenamentului echipei.

Provocările sportului în echipă

Sporturile de echipă necesită ca toată lumea din grup să aibă abilități, stare fizică și dedicare pentru a performa bine. Succesul nu se corelează întotdeauna cu abilitățile individuale sau cu etica muncii – ceva care poate frustra jucătorii care simt că fac mai mult decât coechipierii lor pentru a atinge un obiectiv comun. Cu toate acestea, a învăța să lucrezi cu alții atunci când nu vedeți întotdeauna punctul comun este o abilitate importantă în viață.

Dinamica interpersonală poate afecta performanța echipei. Dacă jucătorii dintr-o echipă nu se înțeleg, performanța echipei poate avea de suferit. Același lucru este valabil dacă echipele se împart în bisericuțe. În timp ce sporturile de echipă pot construi un sentiment de comunitate, poate fi greu pentru un jucător care se simte lăsat în afara grupului.

Provocările sportului individual

La fel ca succesul, eșecul cântărește foarte mult pe umerii unei persoane. Deși acest lucru este minunat pentru construirea rezistenței, poate fi sfâșietor pentru un copil.

Instruirea poate fi uneori solitară. Chiar și atunci când grupurile se antrenează împreună în sporturi compuse, cum ar fi înotul sau gimnastica, sportivii trebuie să muncească singuri. A face parte dintr-o echipă, în acest caz, nu va face ca un înotător să fie mai rapid sau o gimnastă mai capabilă să îndeplinească o abilitate dificilă. Sportivii nu pot progresa numai pe baza forței colegilor de echipă, trebuie să se îmbunătățească singuri pentru a concura.

 

În cele din urmă, ambele tipuri de sporturi oferă avantaje și provocări unice pentru copii. Datorită acestor diferențe, sportivii învață abilități de viață în sporturile individuale și de echipă care se pot completa reciproc. Încurajează-ți copilul să încerce ambele! Deși ar putea prefera un tip în locul celuilalt, lecțiile învățate îi vor ajuta.

Recomandarea mea este să începi cu un sport de echipă pentru că astfel poți învăța foarte bine ce înseamnă disciplina, altruismul, starea de spirit și lucrul în echipă. De altfel, toți marii campioni care practică sporturi individuale, în primă fază au făcut și sporturi de echipă. Desigur, sunt și excepții care confirmă regula. Adevărul este undeva la mijloc – trebuie să pui tenacitatea și voința unui sportiv din sportul individual în slujba echipei. Cred că aceasta este formula ideală.

Articolul precedent Cum treci peste „nu pot”?
Articolul următor Cremă de floarea-soarelui
Narcis Răducan este un om foarte bine ancorat în prezent și cu un ochi către viitor. După o carieră de succes ca fotbalist de performanță și manager sportiv, Narcis și-a asumat o nouă misiune, aceea de a ajuta copiii și tinerii să facă sport pentru dezvoltarea lor armonioasă prin Academia lui de fotbal. De fapt, sportul este recomandat la orice vârstă, având beneficii dovedite pentru starea de sănătate – fizică, dar și psihică. Din postura de Antrenor de Bine, Narcis își propune să ne impulsioneze către un stil de viață activ, să fim în formă și să avem energie pentru tot ce ne propunem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.