Supa vegetala
De cate ori nu ai citit o reteta a carei lista de ingrediente continea o anumita cantitate de supa vegetala? Ei bine, acum ai ocazia sa afli cum poti sa pregatesti singura, in propria bucatarie, acest tip de supa pe legume, care poate sta la baza a numeroase retete de post sau vegane (in principal, sosuri si mancaruri)! Bonus: supa vegetala este realizata din resturi de legume, deci te ajuta sa folosesti si cojile, sa gatesti mai responsabil, sa arunci mai putin la gunoi si sa maximizezi – in acelasi timp – si bugetul familiei tale. In functie de ce ingrediente adaugi in reteta, supa vegetala rezultata va avea mereu alt gust aromat. Deci nu mai cumpara din comert supa vegetala, pregateste-o singura si apoi congeleaz-o, pentru a o avea mereu la indemana!
TIMP PREPARARE 65 minute
PORTII 2,8 litri
TIP RETETA Supa
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Supa vegetala
- 1 morcov
- 1 tulpina de telina
- ½ ceapa
- 4 cani de resturi vegetale
- 3 catei de usturoi
- 2,5 cm ghimbir
- 2 frunze de dafin
- cateva crengute de rozmarin
- o mana de patrunjel proaspat
- sare, dupa gust
- 12-14 cani apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsul!
Mod de preparare:
- Pentru a pregati o supa vegetala din ingredientele de mai sus, curata de coaja ceapa, ghimbirul si usturoiul si taie in bucati mari morcovul intreg, telina si ceapa, feliind subtire ghimbirul.
- Intr-o oala incapatoare, adauga toate ingredientele curatate si taiate, apoi completeaza cu resturile vegetale puse deoparte anterior. Pentru aceasta reteta de supa vegetala poti folosi orice verdeturi si legume un pic ofilite din frigiderul propriu, coji si capete de la morcovi, cartofi dulci, ceapa uscata/verde/praz, codite de ciuperci/broccoli, frunze de telina: posibilitatile sunt nesfarsite, iar gustul pe care il va avea supa vegetala rezultata va fi diferit de fiecare data, in functie de ce pui in ea.
- Toarna in oala toata cantitatea de apa rece si adauga sare, dupa gust.
- Asteapta ca baa pentru supa vegetala sa dea in clocot, apoi redu focul la minim si lasa oala la fiert, cu un capac deasupra, timp de 1 ora.
- Stinge focul, da capacul la o parte si scoate toate legumele din lichid, folosind un cleste metalic sau de silicon.
- Toarna supa vegetala printr-o sita, intr-un borcan sau o sticla incapatoare.
Observatii:
- Poti depozita supa vegetala astfel obtinuta la frigier (timp de maximum 1 saptamana) sau la congelator (timp de luni bune). Daca vrei sa o congelezi, imparte-o in portii mai mici, cu ajutorul unor caserole acoperite (lasa spatiu, pentru expansiunea supei, odata ce ingheata) sau a unei forme de gheata (asa poti sa adaugi cateva cuburi de supa vegetala la retetele care o cer).
- Adauga savoare si valoare nutritionala supei tale vegetale prin includerea urmatoarelor produse in ea: ierburi proaspete (cimbru, coriandru), ardei iuti, ciuperci shiitake, condimente pudra (turmeric, ghimbir).
- Pentru a fi mereu pregatita de a face o supa vegetala, aduna in timp resturile de la legume, intr-o punga sigilata in partea superioara. Da punga la congelator si completeaz-o, in timp, cu resturi vegetale noi. Cand strangi destule, pregateste o portie de supa vegetala.
Stiai ca?
- Daca vei include multi cartofi si napi in amestecul de supa vegetala, vei obtine un rezultat tulbure? Iar sfecla rosie va domina supa, ca gust si culoare.
- Dovleceii si fasolea verde devin amare daca sunt fierte mult timp, deci nu sunt recomandate pentru supa vegetala?