Tarta de capsuni (cu crema de vanilie)
Aceasta tarta de capsuni (cu crema de vanilie) este o reteta cremoasa, care nu necesita folosirea cuptorului si care se potriveste la orice ocazie speciala. Avand la baza un aluat din biscuiti vegani si o crema de vanilie si cocos (preparata ca o budinca traditionala), tarta este decorata cu fructe proaspete si frunze de menta si este gata in doar jumatate de ora!
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 6
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Tarta de capsuni (cu crema de vanilie)
- 250 g biscuiti de post
- 130 g ulei de cocos topit
- 500 ml lapte de soia cu vanilie
- 120 ml crema de cocos
- 3-4 linguri zahar brut
- 5 linguri amidon de porumb
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 cani capsuni
- cateva frunze de menta, optional
- 1 praf de sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Tarta de capsuni (cu crema de vanilie)
- Pentru a pregati aceasta tarta de capsuni (cu crema de vanilie), adauga biscuitii intr-un blender vertical si marunteste-i bine.
- Toarna faina astfel obtinuta intr-un bol incapator, adauga deasupra uleiul de cocos topit si amesteca-le bine, pana obtii un aluat crocant si omogen.
- Transfera aluatul intr-o forma de tarta de 23 cm diametru, apasandu-l uniform la baza si pe marginile tavii.
- Da tava de tarta la frigider, timp de cel putin 15 minute sau pana aluatul se intareste bine.
- Intr-un castron, pune deoparte 5 linguri din laptele de soia cu vanilie si toarna deasupra lui zaharul brut, amidonul de porumb, un praf de sare si esenta de vanilie, amestecandu-le omogen.
- Toarna restul de lapte de soia intr-o cratita si pune-o pe foc.
- Cand laptele da in clocot, adauga in cratita amestecul de amidon, sare, lapte si vanilie, din castron; amesteca non-stop in cratita, folosind un tel, pentru a te asigura ca budinca nu se va prinde de fundul vasului.
- Gusta budinca de vanilie si mai adauga zahar brut, daca este nevoie.
- Cand budinca s-a ingrosat, stinge focul si las-o la racit, amestecand din cand in cand in cratita; toarn-o intr-un bol, acopera-l cu folie alimentara (pentru a evita formarea unei pojghite deasupra cremei de budinca) si lasa-la racit complet, la temperatura camerei, apoi da-o la frigider, pentru a se raci bine.
- Intr-un bol incapator, bate crema de cocos cu un mixer electric, pana obtii o frisca tare.
- Cand budinca este rece, scoate-o de la frigider, amestec-o pana devine din nou cremoasa si incorporeaz-o in frisca de cocos; toarna crema astfel obtinuta peste aluatul de tarta rece, niveland-o uniform.
- Da tarta la frigider, acoperita cu folie de aluminiu, pana cand esti gata de servire.
- Inainte de a o servi familiei tale sau invitatilor tai la masa, spala si curata capsunile, taie-le in jumatati si adauga-le peste crema.
- Decoreaza tarta de capsuni si crema de vanilie cu frunze proaspete de menta si serveste-o imediat.
Observatii reteta Tarta de capsuni (cu crema de vanilie)
- Poti inlocui fara probleme uleiul de cocos folosit la blat cu unt vegan, iar in loc de esenta de vanilie poti sa pui in reteta semintele de la o pastaie de vanilie.
- Poti prepara aceasta tarta de vanilie si cu alte fructe: fa aceeasi reteta folosind agrise si chips-uri de cocos, de exemplu!
- Daca vrei sa obii o tarta de capsuni (cu crema de vanilie) cu blat mai crocant, poti – dupa prepararea acestuia – sa dai tava de tarta la cuptorul preincalzit (la 175o C), timp de 5-8 minute; lasa aluatul sa se raceasca de tot inainte de a turna in el crema de vanilie.
- Daca vrei sa obtii o crema de vanilie mai ferma, adauga mai mult amidon in compozitie.
- Poti pastra tarta de capsuni (cu crema de vanilie) la frigider, timp de maximum 2 zile.
- Daca vrei sa o pregatesti in avans, pentru o aniversare sau o petrecere intre prieteni, fa doar aluatul, adauga-l in tava de tarta, apoi acoper-o cu suficienta folie de aluminiu si da-o la congelator; in ziua in care o vei servi, dezgheat-o la frigider, prepara crema si asambleaza tarta.
Stiai ca?
- Capsunile sunt lipsite de grasimi, sare si colesterol, dar sunt o sursa excelenta de Vitamina C (100 g de capsuni proaspete contin 98% din doza zilnica recomandata), antioxidanti si mangan? In plus, contin acid folic si potasiu.
- Exista si capsuni albe, nu doar rosii? Acestea au semintele rosii si arata asa deoarece le lipseste proteina care semnalizeaza coacerea fructului, deci raman albe si dupa ce s-au copt.