Tofu de casa

Timp citire:

tofu de casaAceasta reteta de tofu de casa te invata cum sa pregatesti in propria bucatarie, din boabe de soia, branza tofu – perfecta in post sau daca te-ai decis sa reduci ingredientele de origine animala din alimentatie sau sa renunti la acestea. Stim ca poate parea intimidant sa iti faci singura branza tofu acasa, dar reteta de mai jos nu este deloc dificila, contine doar 3 ingrediente si necesita doar un blender vertical. Rezultatul este o cantitate generoasa de tofu de casa, cu o aroma subtila, care poate fi folosit intr-o varietate de retete vegane sau de post, dulci sau sarate (inspira-te de pe bloul nostru, pentru sugestii).

TIMP PREPARARE   50 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Aperitiv/Mic dejun/Gustare

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Tofu de casa

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsul!

  Mod de preparare reteta Tofu de casa

  • Pentru a prepara aceasta reteta de tofu de casa, incepe prin a pune la imuiat boabele de soia intr-un castron incapator, cu destula apa cat sa le acopere complet, timp de 8 ore (sau peste noapte).
  • A doua zi, scurge complet boabele de soia de apa, cu ajutorul unei site, apoi toarna-le intr-un blender vertical.
  • Marunteste bine boabele de soia inmuiate, pana cand obtii o pasta fina, turnand treptat in vasul blenderul putina apa, pentru a ajunge la textura dorita.
  • Transfera pasta de soia intr-o cratita incapatoare, toarna destula apa pana obtii o consistenta de lapte in cratita, apoi lasa totul la fiert, pe aragaz, la foc mediu-mic.
  • Cand amestecul de soia si apa incepe sa fiarba, redu focul la minim si lasa cratita pe aragaz inca 15-20 de minute, amestecand frecvent cu o lingura de lemn, pentru a nu se prinde de vas.
  • Dupa ce stingi focul, filtreaza laptele de soia fiert printr-o sita extrem de fina sau printr-un tifon curat si toarna-l in alta cratita.
  • Pune cratita la foc mediu-mic, iar cand da din nou in clocot, adauga zeama de lamaie si amesteca bine.
  • Lasa totul pe foc alte 5-10 minute, timp in care laptele de soia se va branzi.
  • Stinge focul si strecoara branza tofu astfel obtinuta pintr-un tifon: partea solida este cea care te intereseaza, zeama putand fi aruncata.
  • Inveleste branza tofu intr-un tifon, da-i pachetului astfel obtinut o forma dreptunghiulara, apoi acopera-l cu o greutate (o oala plina cu apa, un mojar din piatra, un tocator peste care pui 2-3 dictionare).
  • Asteapta 30 de minute, apoi indeparteaza greutatea de pe branza tofu si scoate-o din tifon.

  Observatii reteta Tofu de casa

  • Poti pregati si tofu de casa cu marar (sau orice alte condimente ori ierburi aromatice doresti), daca incorporezi in laptele de soia, imediat dupa ce se branzeste in a doua cratita, pe foc, respectivele ingrediente.

  Stiai ca?

  • Tofu este o branza vegana facuta din lapte din soia, a carei origine dateaza din China? Legenda spune ca, acum peste 2.000 de ani, un bucatar a descoperit ca laptele de soia se poate „branzi”, dupa ce l-a amestecat din greseala cu nigari (coagulat bogat in minerale, extras din apa de mare).
  • Tofu este bogat in proteine (contine toti aminoacizii esentiali), minerale, vitamine si izoflavone (care pot contribui la sanatatea osoasa, cerebrala, elasticitatea pielii, kilograme in minus si pot usura simtomele menopauzei)? Continutul de micronutrienti variaza in functie de coagulantul utilizat: nigari adauga mai mult magneziu produsului finit, in timp ce carbonatul de calciu creste continutul de calciu.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tofu de casa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

2 COMENTARII

  1. Bună ziua,
    Am lăsat la hidratat peste noapte 250 g de boabe soia de la Sanovita, aproape 20 de ore. Am schimbat o data apa. A doua zi le am clătit în doua ape. Boabele s au umflat înglobând multă apă astfel, după hidratare și au dublat volumul transformând se în 500 g. Împreună cu o cantitate măsurată de 0.5 l de apa le am turnat în blender și le am mixat împreună. A rezultat un lapte spumos și cremos. Am mai adăugat 1.5 litri de apa, în total 2 litri de apa la 500 g boabe măcinate. Am strecurat compoziția printr un tifon gros, apoi într o cratiță din fonta, am pus o la fiert. Am pus putina sare și am așteptat sa fiarbă. După vreo 15-20 minute a început sa clocotească și am mai lăsat o alte 15-20 de minute. Apoi am stors doua lamai iar sucul acestora l am adăugat peste lapte. Menționez ca în timpul fierberii laptele nu a făcut spuma, neavand ce sa separ. După ce am adăugat sucul de lămâie nu a avut nicio reacție. Foarte, foarte puțin s au intrezarit nistefranturi mici, de mărimea unor gămălii de bold, care încercau sa coaguleze, dar din păcate, altceva nimic. Am amestecat dar degeaba. Am mai pus zeama de la o lămâie. Nimic! Am așteptat jumătate de ora apoi l am aruncat la toaleta, dezamăgită. Pe punga de la Sanovita scrie boabe calitatea a doua. Termenul de garantie nu e menționat pe ambalaj. Credeți că din cauza lipsei de calitate nu am avut rezultatul scontat? Unde am greșit? În seara asta am mai pus 250 g la înmuiat. Maine voi proceda la fel. Chiar nu știu unde greșesc. Ma puteți ajuta cu un sfat? Sau cine comercializeaza boabe de calitatea întâi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Kent și Reading din Marea Britanie arată că nivelul de fericire al unui individ poate fi...

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale. Te invităm...

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din timp gândindu-se...

Articole din aceeasi categorie

Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Kent și Reading din Marea Britanie arată că nivelul de fericire al unui individ...

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale....

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din...
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tofu de casa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)