Top 15 fructe de padure bogate in antioxidanti – infografic
Auzi peste tot ca afinele sunt superalimente bogate in antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi si stresul oxidativ, tinand la distanta imbatranirea precoce si bolile cronice (de inima, diabet, ateroscleroza, Alzheimer, Parkinson, cancer). Si periodic apar din ce in ce mai multe noi superalimente, cu nume exotice (ca fructul dragonului si kombucha, de exemplu), care promit sa iti aduca sanatatea in farfurie, desi nu exista inca studii clinice care sa le sustina eficacitatea. Pe de alta parte, multe dintre fructele care chiar sunt bogate in antioxidanti sunt ignorate, mai ales daca vorbim despre fructe de padure.
In articolul de astazi punem cap la cap datele stiintifice si iti prezentam un clasament (si un infografic) al celor mai bogate fructe de padure cand vine vorba de continutul de antioxidanti: 10 in stare naturala si 5 sub forma de pulbere uscata (unele fiind disponibile si in magazinul online Sano Vita). Acestea sunt specii rezistente, care cresc in locuri cu vreme extrem de rece sau climat tropical, se strica rapid si nu rezista bine la trasportul pe distante lungi (de aceea sunt vandute pe plan local sau transformate in suplimente alimentare, usor de procurat oriunde).
Informatiile tin cont de scara ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), care masoara activitatea antioxidanta prezenta in 100 g de produs, in vitro (in laborator). Am impartit acest top 15 in doua sectiuni deoarece nu poti compara pudra cu fructul proaspat: prima nu contine apa (aceasta este extrasa in vacuum), deci este mult mai concentrata.
Citeste ghidul antioxidantilor si descopera 12 alimente care lupta cu radicalii liberi!
Top 10 fructe de padure proaspete bogate in antioxidanti
1. Acai (valoare ORAC = 73.000).
Acest scor ORAC este de 15 ori mai mare decat cel al afinelor, fructele de acai (pronuntat „asaˈi”) fiind cele mai bogate fructe de padure in antioxidanti (in stare naturala). Bobitele mov inchis cu pulpa galbena la interior sunt originare din America Centrala si de Sud, fiind roadele palmierilor cu acelasi nume (Euterpe oleracea). Continutul lor nutritional include, pe langa antioxidanti (antocianine, polifenoli, vitaminele A, C si E), si acizi grasi esentiali (Omega-3 si Omega-6), fibre, vitaminele (B-uri), minerale (magneziu, potasiu, fosfor, mangan, calciu, cupru, fier, zinc) si toti aminoacizii esentiali. Descopera mai multe despre acai aici!
2. Merisoare europene de munte (valoare ORAC = 20.300).
Comune in tarile nordice si vandute in Romania sub forma de gemuri, de un cunoscut producator de mobilier si decoratiuni suedez, merisoarele europene de munte sunt fructele unei plante (Vaccinium vitis-idaea in latina, „lingonberries” in engleza) originare din Norvegia, Suedia, Finlanda, Canada si Rusia. In stare proaspata, au gust acrisor, cu un strop de dulceata. Merisoarele europene de munte contin, pe langa antioxidanti (antocianine, quercetina, flavonoli, vitaminele A, C si E), minerale (mangan) si fibre.
3. Maqui (valoare ORAC =19.850).
Maqui sunt fructele inchise la culoare, cu gust similar afinelor, ale unui copac (Aristotelia chilensis) care creste in America de Sud si sunt utilizate de mii de ani de catre indienii Mapuche. Aceste fructe de padure contin antioxidanti (antocianine, alcaloide, flavonoide, coumarine, acid ferulic, acid galic, antocianidine, vitaminele C si E), fibre si minerale (calciu, potasiu, fier).
4. Zmeura neagra (valoare ORAC = 19.220).
Zmeura neagra (Rubus occidentalis) face parte din familia Rosaceae, deci este inrudita cu trandafirii si murele. Zmeura neagra are in jur de 300% mai multi antioxidanti decat sora ei rosie (vitaminele C si E, antocianine, acid elagic acid, acid galic acid si rutina), fiind bogata si in fibre si minerale (mangan, magneziu).
5. Aronia (valoare ORAC = 16.062).
Aronia este fructul a trei specii de arbusti (Aronia melanocarpa, Aronia prunifolia si Aronia arbutifolia) din familia Rosaceae, originari din estul Americii de Nord. Fructele sunt sferice, asemanatoare afinelor, dar cu o coaja mai intunecata si mai lucioasa. Aronia sunt bogate in antioxidanti (vitaminele A, C si E, antocianine), vitamine (B9, K), minerale (mangan, fier) si fibre. Descopera mai multe despre aronia aici!
6. Afine canadiene (valoare ORAC =15.000).
Aceste fructe de padure (Amelanchier alnifolia) sunt mai mici decat afinele, cu un gust usor dulceag, care aminteste de o combinatie de mere si afine. Afinele canadiene cresc in arbusti in zona Americii de Nord si sunt bogate in antioxidanti (vitaminele C si E, polifenoli, flavonoli, antocianine), vitamine, minerale (mangan, fier, magneziu, calciu).
7. Fructe de soc (valoare ORAC = 14.697).
Cel mai comun tip de soc este Sambucus nigra, originar din Europa, care face fructe negre, marunte, adunate in ciorchini si acrute la gust, care trebuie gatite pentru consum. Fructele de soc au de trei ori mai multi antioxidanti ca afinele (vitaminele A si C, acizi fenolici, quercetina, kaempferol, isorhamnetina, antocianine), dar si fibre, vitamine (B-uri) si minerale (potasiu, fier, calciu, fosfor).
8. Coacaze indiene/amla (valoare ORAC = 12.227).
Coacazele indiene (sau amla) cresc in zona Indiei, in copacul omonim (Phyllanthus emblica) si sunt unul dintre cele mai importante ingrediente din Ayurveda (medicina traditionala locala,v veche de 5.000 de ani). Asemanatoare ca aspect agriselor (dar mari cat o minge de ping pong), coacazele indiene au de 20-30 de ori mai multa Vitamina C decat portocalele si alti antioxidanti (vitaminele A si E, acid galic, quercetina, carotenoide), minerale (mangan, potasiu, fier, cupru), acizi grasi esentiali (Omega-3 si Omega-6), vitamine (B-uri) si fibre; sunt consumate cel mai des sub forma de pulbere.
9. Afine salbatice (valoare ORAC = 9.621).
Afinele salbatice (Vaccinium myrtillus – in Europa, Vaccinium cyanococcus – in SUA) au o aroma mai intensa decat cele cultivate in scop comercial si de doua ori mai multi compusi care lupta cu radicalii liberi decat acestea din urma. Aceste fructe de padure sunt bogate in antioxidanti (vitaminele A, C si E, antocianine, tanini, quercitina, pectina, catechine, luteina), alcaloide, vitamine (B-uri) si minerale (mangan). Descopera mai multe despre afine aici!
10. Rachitele/merisoare americane (valoare ORAC = 9.090).
Ultimul loc in clasamentul celor mai antioxidante 10 fructe de padure proaspete este ocupat de merisoarele americane (carora li se spune „rachitele” in romana si Vaccinium oxycoccos/ Vaccinium macrocarpon in latina). Aceste fructe de padure contin – pe langa antioxidanti (vitaminele A, C si E, quercetina, miricetina, peonidina, acid ursolic) – si fibre, minerale (manan, cupru, potasiu), acizi grasi esentiali (Omega-3 si Omega-6) si vitamine (B-uri, K). Descopera mai multe despre merisoare aici!
Top 5 fructe de padure uscate (pulbere) bogate in antioxidanti
1. Amla (valoare ORAC = 261.530).
Pudra de coacaze indiene/amla (Phyllanthus emblica) este fructul de padure uscat cu cea mai mare cantitate de antioxidanti din lume! O poti cumpara si tu chiar acum, deaorece este disponibila in magazinul online Sano Vita, la un pret bun, in componenta popularului supliment ayurvedic numit triphala.
2. Acai (valoare ORAC =102.700).
Fructele de acai (Euterpe oleracea) mai sunt numite „aurul mov al naturii” si au fost consumate de catre triburile indigene din bazinul amazonian de sute de ani, sub forma de pasta, constituind peste 25% din volumul total al alimentatiei acestora. Acai e cunoscut pe plan international din anii ’80 incoace, fiind utilizat in medicina alternativa sub forma de supliment alimentar.
3. Merisoare europene de munte (valoare ORAC = 100.393).
Pudra de merisoare europene de munte (Vaccinium vitis-idaea) este rosie la culoare si se potriveste perfect peste orice preparat dulce, smoothie, supa crema sau salata, carora le confera o aroma acrisoara si un aspect cat se poate de interesant.
4. Afine (valoare ORAC = 48.320).
Uscate si trasformate in pudra, afinele (Vaccinium myrtillus – in Europa, Vaccinium cyanococcus – in SUA) contin o cantitate extrem de concentrata de antioxidanti, de 5 ori mai mare decat varianta salbatica!
5. Maqui (valoare ORAC = 27.000).
Pudra de maqui (Aristotelia chilensis) are un gust delicios, dulce-acrisor, care o face perfecta pentru smoothie-uri, prajituri si dulciuri de casa sanatoase.