Acasă Frumusețe și îngrijire Turmericul in cosmetica – dinti, par si piele frumoase, cu 27 de retete DIY

Turmericul in cosmetica – dinti, par si piele frumoase, cu 27 de retete DIY

0
Turmericul in cosmetica – dinti, par si piele frumoase, cu 27 de retete DIY

turmericul in cosmeticaTurmericul sau curcuma nu este doar un condiment care da o aroma si o culoare incredibile felurilor tale de mancare. Indiencele l-au folosit din cele mai vechi timpuri pentru a-si infrumuseta pielea, iar in China turmericul era la mare pret gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, antioxidante, antiseptice si anti-imbatranire. Descopera in articolul de mai jos de ce „sofranul indian” – cum mai este numit turmericul – este cel mai bun prieten al dintilor, parului si pielii tale si cum il poti include in rutina ta zilnica de infrumusetare, in masti, creme, solutii si smoothie-uri DIY (facute in casa).

Descopera aici toate proprietatile si beneficiile turmericului!

Cum iti ajuta turmericul dintii?

Numit adesea „secretul estic al pielii tinere”, curcuma iti da o mana de ajutor cand vine vorba despre sanatatea orala. Studii diverse indica faptul ca turmericul are un efect pozitiv asupra inflamatiei gingivale, te poate ajuta sa scapi de durerile dentare si sa ai dinti mai albi, fara a avea niciunul dintre efectele adverse ale benzilor de inalbire clasice.

turmeric dinti albiRETETA DIY:

  • Tratament cu turmeric, pentru dinti mai albi – 1 periuta de dinti uda + 1/8 lingurita turmeric pudra = inmoaie periuta in turmeric si spala-te pe dinti, dar la final nu te clati, lasa condimentul colorat sa actioneze timp de 3-5 minute (atentie, periuta se va pata!); clateste-te bine, apoi spala-te pe dinti cu pasta obisnuita; dupa cateva zile, vei incepe sa observi ca ai dintii mai albi.

Cum iti ajuta turmericul parul?

Compusii din turmeric previn caderea parului, te pot ajuta sa scapi de matreata si sa iti revitalizezi podoaba capilara, ajutand foliculii parului sa devina mai puternici, sa absoarba si sa utilizeze eficient nutrientii esentiali lor.

turmeric antimatreataRETETA DIY:

  • Crema anti-matreata, cu turmeric – 1 lingura turmeric pudra + 1 lingura ulei de masline = amesteca ingredientele si aplica aceasta crema pe scalp, masand bine; asteapta 20 de minute, apoi spala-te cu sampon (poti folosi un sampon antimatreata, pentru eficienta maxima).

Cum iti ajuta turmericul pielea si tenul?

Antioxidantii din turmeric joaca un rol vital in imbunatatirea sanatatii pielii tale. Si cum toate ne dorim o piele stralucitoare, fara defecte si riduri, este bine de stiut in cat de multe departamente poti beneficia de o mana de ajutor din partea acestui minunat condiment auriu.

Turmericul lumineaza tenul si te scapa de cearcane

Curcumina din turmeric este un agent antiinflamator si de albire dovedit, prin urmare acest condiment este perfect pentru a reintineri pielea obosita, a-i pastra luminozitatea si nivelul normal al pH-ului sau chiar a te scapa de urmele de bronz (daca soarele te-a prins neuniform si ai ramas cu dungi inestetice). In plus, turmericul stimuleaza circulatia, deci poate reduce cearcanele si inflamatia faciala.

turmeric masti tenRETETE DIY:

  • Masca faciala pentru luminozitate, cu turmeric si miere – 2 linguri faina + 1 lingurita turmeric + 3 linguri lapte + cateva picaturi de miere = amesteca-le pana obtii o pasta omogena; aplica un strat subtire de masca pe fata si las-o sa se usuce, timp de 20 minute; clateste-te cu apa calduta si apoi da-te cu o crema de fata.
  • Masca faciala impotriva hiperpigmentarii, cu turmeric si lamaie – 1 lingura zeama de lamaie + 1 lingura turmeric pudra = amesteca-le intr-un vas de portelan, pana la obtinerea unei paste; aplica masca pe fata curata si uscata, asteapta 15 minute si curata-ti tenul cu apa calduta; repeta procedeul in fiecare seara, inainte de culcare.
  • Solutie impotriva bronzului, cu turmeric si lapte – 1 praf de turmeric + 1-2 linguri de lapte = amesteca-le intr-un pahar si aplica solutia pe zonele bronzate neuniform; asteapta ca zona sa se usuce complet; clateste-te cu apa calduta; repeta procedeul zilnic, pana la disparitia bronzului.

turmeric

  • Masca faciala de detoxifiere, cu turmeric, miere si spirulina – 280 mg (1 capsula) carbune activ + 2 linguri turmeric pudra + 2 linguri miere de Manuka + ½ lingura spirulina pudra + ½ lingura ulei de cocos + ¼-½ linguri apa = amesteca-le bine, intr-un vas de portelan, adaugand apa treptat, pana obtii o masca semi-lichida; aplic-o pe fata, asteapta 30 de minute si clateste-o cu apa claduta si un prosop moale (atentie, prosopul se va pata, deci foloseste-l doar pentru asta!); pastreaza restul de masca intr-un borcanel cu capac.
  • Smoothie pentru ten stralucitor, cu ananas si turmeric – 1 cana ananas congelat + 1 cana apa de cocos + 2,5 cm ghimbir proaspat + ¼ lingurita turmeric pudra = combina toate ingredientele intr-un blender vertical; bea imediat smoothie-ul astfel obtinut.

Turmericul este un adjuvant in tratatea acneei

Turmeric este o alegere excelenta in lupta cu acneea si cosurile, deoarece este un antiinflamator si antiseptic natural, care opreste raspandirea bacteriilor si germenilor. Curcuma este si mai eficienta in combinatie cu otetul de mere (care are proprietati astringente).

turmeric acnee cosuriRETETE DIY:

  • Masca faciala pentru piele grasa, cu turmeric si lapte – 1 lingurita turmeric pudra + 3 linguri lapte + 2 linguri faina + cateva picaturi miere de Manuka = amesteca-le bine si aplica un strat subtire de masca pe fata; dupa ce au trecut 20 de minute si masca s-a uscat, clateste-te cu apa calduta si da-te cu o crema de fata.
  • Solutie antiacneica, cu turmeric si lapte – ½ lingurita turmeric pudra + 2 linguri lapte = aplica amestecul pe zonele afectate ale fetei, folosind o discheta demachianta; dupa 10 minute, clateste-te cu apa calduta; foloseste solutia o zi da, una ba.
  • Toner si masca antiacneice, cu turmeric si otet – otet de mere + ½ lingurita turmeric pudra + 1 lingura miere de Manuka = sterge-te pe toata fata cu otet de mere, folosind o discheta demachianta; asteapta 5 minute; amesteca mierea si tumericul, pana obtii o masca, pe care apoi o aplici pe toata fata, evitand zona ochilor; dupa 15-20 de minute, clateste-te cu apa calduta; foloseste combinatia de toner si masca de 2 ori/saptamana.

turmeric curcuma

  • Masca impotriva acneei, cu turmeric si iaurt vegetal – 2 linguri iaurt vegetal + ½ lingurita turmeric pudra = amesteca-le bine si aplica masca pe intreaga fata; dupa 15 minute, clateste-te cu apa calduta; foloseste masca de 3-4 ori/saptamana.
  • Solutie anti-cosuri, cu lamaie si turmeric – 1 lingura zeama de lamaie + ½ lingurita turmeric pudra = amesteca-le bine si aplica solutia pe zona afectata; dupa 10 minute, clateste-te cu apa calduta; daca ai piele sensibila, adauga in amestec si putin apa de trandafiri, pentru a reduce aciditatea; foloseste solutia o zi da, una ba.
  • Pasta anti-cosuri, cu turmeric si ulei de masline – 1 lingurita turmeric pudra + cateva picaturi de ulei de masline extravirgin = amesteca-le bine si aplica pasta astfel obtinuta pe cosuri; dupa 15 minute, clateste-te cu apa calduta; foloseste pasta o zi da, una ba.
  • Golden latte – pregateste in fiecare seara un sfert din cantitatea din reteta si bea-l cald, inainte de culcare.

Golden latte

Turmericul te protejeaza impotriva ridurilor si imbatranirii pielii

Turmericul iti sta alaturi si daca ai inceput sa descoperi primele riduri, deoarece curcumina pe care o contine protejeaza straturile adanci ale pielii impotriva imbatranirii premature, tine la distanta petele care apar odata cu inaintarea in varsta, protejeaza impotriva radicalilor liberi si previne reducerea elasticitatii pielii dn cauza expunerii la radiatiile solare UVB.

Citeste si articolul nostru despre expunerea corecta la soare, pentru a-ti proteja mereu pielea si tenul!

RETETA DIY:

  • Smoothie anti-imbatranire, cu turmeric si cocos – 1 cana lapte de cocos + ½ cana ananas congelat + 1 banana congelata + 1 lingura ulei de cocos + ½ lingurita turmeric pudra + ½ lingurita scortisoara + ½ lingurita ghimbir + 1 lingurita seminte de chia + 1 lingurita maca pudra = combina toate ingredientele intr-un blender vertical; bea imediat smoothie-ul astfel obtinut. 

smoothie turmeric

Turmericul exfoliaza pielea

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poti face pentru a avea permanent o piele stralucitoare si sanatoasa este exfolierea regulata. Pielea – cel mai mare organ uman – se regenereaza constant. Odata cu inaintea in varsta, inlocuirea celulelor vechi, moarte, cu unele noi se deterioareaza, iar exfolierea este procesul prin care iti poti ajuta pielea sa ramana fericita, la orice varsta. Pudra de turmeric are un efect usor exfoliant si, folosita in creme pregatite in casa, chiar de tine, incurajeaza regenerarea celulara, prin indepartarea celulelor moarte ale pielii.

RETETA DIY:

  • Scrub exfoliant, cu otet si turmeric – 1 lingura turmeric pudra + 1 lingura apa + 1 lingura otet de mere = amesteca-le si maseaza usor zonele-problema; lasa scrubul sa actioneze 15 minute, apoi clateste-te cu apa calduta; foloseste acest scrub de 2-3 ori/saptamana.

Turmericul poate trata psoriazisul, rozaceea si eczema

Gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene, turmericul poate face minuni cand vine vorba despre pielea cu probleme si iritatii, ca psoriazisul, rozaceea si eczema. Cercetarile de profil au descoperit ca turmericul poate impiedica actiunea enzimelor inflamatorii si poate scadea nivelul citokinelor (molecule ce transmit informatii intre celule diferite) care stimuleaza inflamatia celulara si pot provoca psoriazis, boala de piele care apare cel mai des in partea inferioara a spatelui, la coate/genunchi, pe degete sau pe scalp. Adaugat in masti cosmetice, turmericul va duce la vindecarea mai rapida a eczemelor si la imbunatatirea aspectului tenului.

turmeric tratamente naturisteRETETE DIY:

  • Crema anti-psoriazis, cu turmeric – 1 parte turmeric pudra + 2 parti apa = pune amestecul la foc mic, intr-o cratita mica, si lasa-l sa fiarba careva minute, pana se formeaza o pasta groasa; aplica pasta rece pe zonele afectate si las-o sa se usuce 15-20 de minute; curate pielea cu apa calduta; pastreaza restul de pasta intr-un borcanas, la frigider; foloseste crema de 2 ori/zi.
  • Crema nocturna anti-psoriazis, cu turmeric – 1 lingurita turmeric pudra + apa = intr-un bol, adauga lichidul peste condimentul galben, pana obtii o pasta; aplica un strat subtire de masca pe leziunile provocate de psoriazis, acopera-le cu un pansament prin care trece aerul si lasa zona asa, peste noapte; dimineata, indeparteaza pansamentul si curata zona cu apa calduta.

Turmericul reduce aspectul vergeturilor si cicatricilor

vergeturi sarcinaTurmericul este un cicatrizant excelent, albeste pielea, iar continutul de Vitamina C stimuleaza productia de colagen si vindecarea rapida. In plus, curcumina are puterea antioxidanta de a penetra si imbunatati functia membranelor celulare ale pielii, impiedicand si tratand vergeturile – cicatrici ale pielii care apar pe abdomen, coapse, antebrate, dupa o crestere/o scadere brusca in greutate, pe fond de stres sau din cauza factorilor ereditari.

RETETE DIY:

  • Crema impotriva cicatricilor, cu ulei de masline si turmeric – 1 lingurita turmeric pudra + 1 lingura ulei de masline extravirgin + zeama de la 1/8 lamaie = omogenizeaza ingredientele si aplica pasta pe zonele afectate de 2 ori/zi.
  • Crema pentru reducerea vergeturilor, cu iaurt vegetal si turmeric – 1 lingura turmeric pudra + 1 lingura iaurt/smantana vegetale = intr-un bol, amesteca-le bine, pana obtii o pasta; aplica pasta pe vergeturi si las-o la uscat 10-15 minute; clateste-te bine, cu apa calduta, apoi hidrateaza zona cu o crema de corp; foloseste crema de 2 ori/zi.

Turmericul calmeaza arsurile, taieturile si leziunile cutanate

arsuri raniProprietatile antiinflamatorii, astringente si antiseptice ale turmericului (datorate curcuminei) calmeaza arsurile, reduc inflamatia si durerea (raspunsul natural al corpului la rani), ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si taieturilor.

RETETE DIY:

  • Crema impotriva ranilor/arsurilor, cu ulei si turmeric – 1 lingurita turmeric pudra + ulei de masline/ulei de cocos = toarna peste turmeric destul ulei cat sa formezi o pasta, amesteca-le bine si aplica pasta peste zona afectata; acopera rana cu pansament; dupa 30-60 de minute, spala rana cu apa rece; foloseste crema de 2-3 ori/zi.
  • Crema impotriva ciupiturilor de tantari, cu bicarbonat si turmeric – 1/3 lingurita turmeric pudra + 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu + apa = toarna destula apa cat sa formezi o pasta, aplic-o peste ciupituri si las-o asa peste noapte, pentru a scapa de mancarime si de umflatura deranjanta.

Turmericul hidrateaza si revitalizeaza pielea uscata

hidratareCurcuma poate hidrata in adancime si revitaliza pielea uscata, accelerand in mod natural indepartarea celulelor moarte ale pielii si protejandu-le pe cele noi de influenta negativa a factorilor exteriori.

RETETA DIY:

  • Crema pentru calcaie hidratate, cu ulei si turmeric – 1 praf de turmeric pudra + 1 lingura ulei de ricin + 1 lingura ulei de cocos = amesteca toate ingredientele, pana obtii o pasta; aplica aceasta crema pe calcaie si las-o 15 minute, apoi clateste-te cu apa rece.

Turmericul trateaza hirsutismul

turmeric epilare

Cand vrei sa scapi de parul facial in exces (care apare in urma unor dezechilibre hormonale), tot aplicarea locala a turmericului este solutia. In India, femeile folosesc curcumina pentru a scapa de parul nedorit din diverse zone ale corpului si unele spun ca este un adjuvant extrem de eficient, incetinind mult cresterea noilor fire (daca este folosit constant, timp de cateva luni).

RETETE DIY:

  • Scrub depilator, cu lapte si turmeric – ½ cana turmeric pudra + lapte = toarna peste turmeric destul lichid cat sa obtii o pasta groasa; intinde pasta pe picioare, in directia de crestere a firelor de par, si las-o sa se usuce complet; folosind un burete de baie, freaca circular pielea picioarelor, indepartand parul si scrubul; foloseste acest scrub o data la cateva zile/de fiecare data cand iti cresc fire noi de par.
  • Masca peel-off impotriva parului facial, cu iaurt vegetal si turmeric – 1 praf turmeric pudra + 1 lingura faina de naut + 1 lingurita iaurt vegetal = amesteca bine ingredientele si aplica masca obtinuta pe fata; dupa ce aceasta s-a uscat complet, dezlipeste-o si clateste-ti fata cu apa calduta.

turmeric hirsutism facial

  • Crema impotriva parului facial, cu ulei si turmeric – 1 lingurita turmeric pudra + 1 lingurita faina integrala de grau + ulei de susan = adauga ulei de susan peste ingredientele uscate, pana obtii o pasta groasa; aplica aceasta crema pe zonele afectate, asteapta 30 de minute, apoi spala-te cu apa calduta.
  • Scrub impotriva parului facial, cu lapte si turmeric – 1 praf turmeric pudra + 2 lingurite faina de naut + lapte = adauga lapte peste ingredientele uscate, pana obtii o pasta; aplica acest scrub pe zonele afectate, asteapta 15 minute, apoi maseaza bien zona, cu miscari circulare si degetele inmuiate in apa; clateste-te cu apa calduta; foloseste acest scrub zilnic, timp de 2-3 luni, pentru a diminua hirsutismul.

Alege sa cumperi turmeric pulbere la un pret accesibil!

bioh-turmeric-pulbere-150gTurmericul pe care il gasesti in magazinul online Sano Vita provine din India (cel mai mare producator, consumator si exportator de curcuma, la nivel mondial, responsabil de 80% din productie).

Articolul precedent Chiftelute de quinoa – reteta video
Articolul următor Pasta de tofu simplu – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.