Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Vestitorii primăverii – urzici, leurdă, hasmațuchi

Vestitorii primăverii – urzici, leurdă, hasmațuchi

1
Vestitorii primăverii – urzici, leurdă, hasmațuchi

Vestitorii primăverii – urzici, leurdă, hasmațuchi

Odată cu venirea timidă a primăverii, apar și primii ei vestitori. Nu, nu ne referim la ghiocei aici, ci la câteva plante-minune care pot fi gătite în felurite forme. Trei exemple de astfel de plante sunt urzicile, leurda și hasmațuchi. Despre unele poate ați mai auzit, despre altele poate nu, dar cu siguranță veți fi surprinși de multitudinea de beneficii pe care fiecare dintre acestea le are pentru organismul nostru.

Urzicile

Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate din grădini, păduri, izlazuri, prin tufișuri sau pe lângă șanțuri. Sunt plante care, în contact cu pielea, produc urticarie, inflamație însoțită de usturime, dar dacă sunt culese și consumate corect, urzicile au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.

Frunzele de urzică conțin o cantitate semnificativă de clorofilă și carotenoizi. Au fost identificate ca principale carotenoide: b-caroten, violaxantină, xantofilă, zeaxantină și luteină. Analizele au arătat că frunzele sunt bogate în minerale, cum ar fi fierul, calciul, seleniul, zincul și potasiul. Se consideră că un efect vizibil se observă atunci când se consumă o masă pe zi cu preparate din urzici timp de 15 zile până la 3 săptămâni.

Beneficii tradiționale și științifice ale plantei:

  • Tonifică organismul și ajută la eliminarea toxinelor acumulate peste iarnă.
  • Sunt antiseptice, depurative, diuretice și expectorante, îmbunătățesc circulația și susțin sistemul imunitar.
  • Au proprietăți analgezice, antiinflamatoare şi antireumatice (ajută la ameliorarea simptomelor osteoartritei și durerilor articulare, de obicei în cazul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale).
  • Cura de urzici este recomandată și persoanelor care suferă de alergii si rinite, anemicilor și celor care suferă de boli de rinichi.
  • Contribuie la stimularea metabolismului, atenunează stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, au potențial hepatoprotector.
  • La nivelul sistemului nervos, studiile pe animale au arătat o acțiune antioxidantă și antiapoptotică eficientă care promovează supraviețuirea celulelor în creier. Suplimentarea cu urzică poate promova, de asemenea, creșterea performanțelor în ceea ce privește învățarea. Extractul din urzică ar putea fi eficient pentru tulburările neurologice mediate de stres.
  • În ceea ce privește sistemul cardiovascular, rădăcina din urzică are ușoare efecte hipotensive și potențial antifungic și antimicrobian.
  • Urzica este studiată și pentru posibilul efect antiviral observat in vitro.
  • Fluidifică sângele şi stimulează procesele de producere a eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor.
  • Frunzele de urzică scad glucoza (efect semnalat în manuscrisele care datează din timpul lui Avicenna și demonstrat științific astăzi) şi colesterolul din sânge.
  • Favorizează eliminarea acidului uric pe cale renală fiind recomandate ca adjuvante în reumatism şi gută.
  • Stimulează secreția de lapte la mamele care alăptează.

Chiar dacă studiile științifice nu sunt foarte concludente privind beneficiile medicale pentru urzică, utilizarea ei tradițională și efectele obținute o califică drept o plantă cu potențiale efecte farmacologice, dar mai ales nutritive. Cu toate acestea, utilizarea urzicii pentru diverse afecțiuni e recomandată doar după avizul medicului specialist.

Urzicile pot fi gătite în diferite forme, care de care mai delicioase, cum ar fi: pate de urzici, pastă tartinabilă de urzici și mei, chifteluțe de urzici.

Leurda

Leurda sau Allium ursinum (usturoiul ursului) are un puternic miros de usturoi şi crește doar în pădurile din Europa Centrală. În pădurile Munteniei, Transilvaniei și Moldovei, leurda răsare în fiecare primăvară, împodobind pădurile cu flori albe.

Înainte de a apariția tijei cu flori, se culeg frunzele de leurdă, pentru că frunzele tinere sunt cele cu valoare nutritivă și gastronomică. Deci, în această perioadă, martie-aprilie, leurda este culeasă și face minuni pentru sănătate. Când apar florile, frunzele încep să-și piardă proprietățile active. Poate fi consumată sub formă de salată, suc sau chiar și infuzie.

Beneficii:

  • Frunzele de leurdă conțin sulfură de alil, carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, sodiu, magneziu, cupru și proteine.
  • Contribuie la reducerea colesterolului și la scăderea tensiunii arteriale.
  • Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de neliniște.
  • Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronșite sau infecții de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator.
  • Curăță rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută. Prin efectul depurativ, leurda ajută cu succes la eliminarea paraziților intestinali, fiind eficientă şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.

Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hiperacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudență.

Cu toate acestea, studiile privind compoziția și activitatea farmacologică sunt destul de rare. Se recomandă introducerea ei în alimentația variată și echilibrată de zi cu zi.

Hasmațuchi

I se mai spune și asmățui sau pătrunjel creț și este destul de rar folosit în mâncare, deoarece mulți nu știu de el, din păcate. Hasmațuchi este o plantă plăcut mirositoare, cu un gust acrișor-amărui specific și una dintre însușirile sale principale tradiționale este de a diminua vâscozitatea sângelui. Este folosită în unele zone ale Moldovei pentru gătirea preparatelor culinare, atât în formă proaspătă (în salate), cât și în ciorbe, supe ș.a.m.d..

Beneficii tradiționale ale plantei:

  • Are proprietăți tonice, depurative, diuretice și întărește organismul, curățindu-l.
  • Stimulează secrețiile salivare, gastrice, biliare şi intestinale, favorizează digestia şi secreția laptelui.
  • Având proprietăți diuretice, hasmațuchiul este recomandat în tratarea retențiilor urinare, a litiazei şi a eczemelor.
  • Se folosește şi în tratarea bronșitelor şi a afecțiunilor pulmonare cronice.

Utilizarea tradițională a plantei mai ales în tratamentul unor afecțiuni se face doar cu recomandarea medicului. Cea mai recomandată utilizare este în alimentație, ca parte integrantă a unei primăveri fructuoase.

Există un proverb englezesc care, parafrazat, sună cam așa: „Mănâncă legume cu frunze verzi în martie, aprilie și mai, iar apoi un an medicul poate dansa”. Frunzele verzi sunt cele care aduc numeroase beneficii organismului mai ales atunci când sunt consumate în perioada în care ele cresc (primăvara și vara timpurie). Așadar, în această primăvară să ne întărim organismul cu sănătate!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.