Vinete umplute cu quinoa, legume si tofu
Aceste vinete umplute cu quinoa, legume si tofu combina legume sanatoase cu branza tofu, pentru un rezultat satios, savuros si plin de vitamine si minerale benefice organismului. Vinetele umplute pot fi preparate si din timp si reincalzite fara probleme, inainte de a le pune pe masa, in fata invitatilor tai. Gateste aceste vinete umplute in plin sezon, cand vinetele umplu tarabele pietelor si bucura-te de gustul aromat al unui fel principal de post, care nu contine niciun ingredient de origine animala.
TIMP PREPARARE 35 minute
PORTII 2
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Vinete umplute cu quinoa, legume si tofu
- 150 g quinoa alba
- 100 g ardei gras
- 70 g morcov
- 250 g tofu natur
- 300 g vinete
- 20 ml ulei vegetal
- 2 linguri amestec de legume
- sare, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Vinete umplute cu quinoa, legume si tofu
- Pentru a pregati aceste savuroase vinete umplute cu quinoa, legume si tofu, incepe prin a pune la fiert, intr-o cratita incapatoare, quinoa in apa cu sare pentru 15-20 minute, asta după ce ai clătit bine quinoa, pentru a evita gustul amărui din cauza saponinei ce se află în mod natural pe bobul de quinoa.
- In timp ce fierbe quinoa, spala vinetele, taie-le in doua, scobeste-le miezul si pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la cuptor, pana se inmoaie – cca 10- 15 minute la temperatură mare.
- Spala morcovul si ardeiul gras, da morcovul pe razatoarea mare si taie ardeiul in feliute subtiri.
- Incinge, intr-o tigaie, uleiul si adauga morcovul, ardeiul, restul de miez de vânătă scobită ce si tofu taiat cubulete, alături de câteva linguri de apă. Lasă-le cu capac pentru câteva minute.
- Adauga in tigaie quinoa scursa bine, sare si amestecul de legume si amesteca bine toate ingredientele.
- Umple vinetele cu amestecul din tigaie (așează tofu deasupra) si serveste-le imediat, calde.
Observatii reteta Vinete umplute cu quinoa, legume si tofu
- Poti pregati o portie de vinete umplute cu quinoa, legume si tofu si din timp, iar apoi le poti reincalzi la cuptor, timp de cateva minute, inainte de sosirea invitatilor la masa.
- Dupa ce scoti de la cuptor vinetele umplute, poti presara deasupra si 1 lingura de parmezan vegan.
Stiai ca?
- Quinoa este o pseudocereala lipsita de gluten, bogata in proteine si una dintre putinele surse vegetale care contin cantitati suficiente din toti cei 9 aminoacizi esentiali (deci contine proteine complete)?
- Quinoa este bogata si in fibre, vitamine (B-urilor, E), minerale (magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor) si antioxidanti?
- Consumata de mii de ani in America de Sud si considerata sfanta de incasi, quinoa este de trei tipuri: alba, rosie si neagra?
- Quinoa are un indice glicemic scazut, ceea ce o face perfecta pentru persoanele care sufera de diabet?
- Vinetele sunt considerate legume, dar sunt – de fapt – fructe (dezvoltandu-se dintr-o planta cu flori si continand seminte)?
- Vinetele pot avea coaja mov, rosie, verde, alba sau neagra și pot avea diferite forme?
- Vinetele sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si au putine calorii? De aceea, incluse in alimentatie, vinetele te pot proteja impotiva bolilor cardiovasculare, te pot ajuta sa iti tii glicemia sub control, sa scapi de kilogramele in exces si chiar sa lupti impotriva cancerului.
- Un studiu publicat in 1993, in „New England Journal of Medicine”, a descoperit ca vinetele au cel mai mare nivel de nicotina dintre toate legumele? Dar stai fara grija: ar trebui sa mananci intre 9 si 18 kg de vinete odata pentru a consuma echivalentul nicotinei dintr-o tigara.
- In timpul Renasterii, italienii numeau vanata „mala insana” (in traducere, „mar nebun”)?