Acasă Sport și fitness Vrei o piele mai frumoasa? Afla ce iti recomanda dermatologii!

Vrei o piele mai frumoasa? Afla ce iti recomanda dermatologii!

0
Vrei o piele mai frumoasa? Afla ce iti recomanda dermatologii!

piele frumoasaVrei o piele mai frumoasa, mai luminoasa si lipsita de imperfectiuni si riduri fine cat mai mult timp? Atunci citeste articolul nostru de astazi, in care vei descoperi ce alimente trebuie sa incluzi mai des in alimentatie ta si ce produse trebuie sa eviti! Dar vei afla si raspunsul la intrebari legate de temutul cancer de piele, probleme ca acneea, eczemele, dermatita si psoriazisul, rolul sportului si suplimentele alimentare care pot contribui la un ten de nota 10.

10 intrebari si raspunsuri de la dermatologi, pentru o piele sanatoasa

Nu degeaba spunea grecul Hipocrat (care este considerat „parintele medicinei”) ca hrana trebuie sa ne fie medicament! Nutritia este importanta pentru sanatate si poate afecta cel mai mare organ al corpului – pielea. Pe masura ce specialistii afla din ce in ce mai multe despre relatia dintre mancare si functionarea organismului, dermatologii pot oferi sfaturi tintite apropo de sanatatea pielii.

piele sanatoasa1. O piele frumoasa tine doar de mostenirea genetica sau in joc intra si alti factori?

Genetica joaca un rol, dar o piele hranita, hidratata si sanatoasa se obtine si multumita alimentatiei, cremelor si lotiunilor folosite local si tratamentelor de infrumusetare. Daca ai grija de tenul tau la tinerete, cand anii trec vei descoperi ca preventia este solutia salvatoare.

2. Cat de importanta este alimentatia si cum imi poate ea ajuta tenul?

Alimentatie este extrem de importanta, din doua puncte de vedere. In primul rand, hrana consumata contine nutrienti care ne sunt necesari pentru a lupta impotriva bacteriilor si a ne proteja pielea de inflamatie; produsele bogate in grasimi si uleiuri saturate si trans sunt nocive pielii, pot declansa inflamatia si afecta porii si tenul. In al doilea rand, alimentatia paote lupta impotria imbatranirii: o dieta bogata in antioxidanti, vitamine, proteine si grasimi nesaturate sprijina reinnoirea celulara.

avocado3. Ce ar trebui sa mananc cat mai des, pentru a avea o piele frumoasa?

Incorporeaza in alimentatia ta produse naturale (fructe, legume, leguminoase, nuci, seminte, uleiuri vegetale) si care iti ajuta flora intestinala. Pentru o piele hidratata, supla si flexibila, te ajuta grasimile sanatoase din uleiul de cocos (care are numeroase beneficii pentru ten), fructele de avocado si miezul de nuca. Antioxidanti care lupta cu radicalii liberi, imbatranirea, razele UV si stresul oxidativ (vitaminele E si C, a caror combinatie ajuta tenul sa creeze colagen; seleniu; betacarotenul convertit in corp in Vitamina A; luteina; carotenoide; resveratrol) gasesti in avocado, nuci, seminte de floarea-soarelui, cartofi dulci, ardei grasi, broccoli, rosii si struguri rosii.

Nucile si broccoli contin si zinc, mineral esential pentru ca pielea ta sa functioneze corect, ca o bariera impotriva agresorilor externi, pentru vindecarea ranilor si combaterea bacteriilor si inflamatiei. Sulforafanul din broccoli si izoflavonele din soia pot lupta impotriva cancerului de piele, neutralizand radicalii liberi si protejand pielea de arsurile solare. Consuma fructe bogate in apa, pentru a-ti hidrata si proteja pielea. Iar turmericul poate fi consumat atat intern, cat si folosit in retete de ingrijire DIY.

Descopera 5 lucruri de stiut despre ulei de cocos virgin vs. ulei de cocos rafinat!

Ajuta-ti pielea consumand produse din magazinul online Sano Vita!

Ulei de cocos extravirgin

Ulei_de_cocos_200ml

Seminte de floarea-soarelui

seminte-de-floarea-soarelui-500g

zahar4. Ce nu ar trebui sa mananc si sa beau, pentru a avea grija de pielea mea?

O alimentatie bogata in sare si alcool echivaleaza cu retentia de apa, o piele afectata de deshidratare, cearcane si ochi umflati. Prea mult zahar adaugat poate creste nivelul anumitor hormoni acneici, al insulinei (ceea ce inseamna inflamatie, un ten mai uleios si pori mai incarcati) si productia de AGE (produsi de glicare avansata finala). Acestia din urma sunt compusi nocivi formati din combinatia proteinelor/grasimilor cu zaharul, in sange, care se leaga de colagenul si elastina din piele, slabindu-le.

Descopera cata apa trebuie sa bei zilnic, pentru o viata sanatoasa!

5. Ce suplimente pot lua pentru o piele mai sanatoasa?

Colagenul este o componenta majora a pielii tale, pe care o intareste, careia ii confera elasticitate si pe care o hidrateaza. Odata cu inaintarea in varsta, corpul tau produce mai putin colagen – si asa apar pielea uscata si ridurile. Suplimentele de colagen pot ajuta pielea, spun dermatologii, sprijind productia naturala a organismului tau, odata ce sunt absorbite in sange. Colagenul astfel administrat este fragmentat in bucati de aminoacizi si peptide, care se lipesc de anzimele care declanseaza productia de colagen si o sporesc. Exista 16 tipuri diferite de colagen, deci pentru sanatatea pielii orienteaza-te catre tipurile 1 si 3 si catre colagen hidrolizat, care este cel mai usor de digerat.

Descopera 5 remedii din natura pentru pielea uscata!

seminte de chia seminte de in6. Ce sa mananc, daca am acnee, iritatii, eczeme, rozacee, dermatita seboreica sau psoriasis?

O aliementatie prea bogata in acizi grasi esentiali Omega-6 nu face bine: promoveaza inflamatia, determinand organismul sa nu mai poata regla sistemul imunitar si sa deregleze pielea. Prin urmare, consuma mai des alimente care au raportul corect de Omega-3 vs. Omega-6 (1:4), ca: legume cu frunze verzi, linte, nuci, seminte de chia si de in, napi, dovlecei, ulei de in si de seminte de canepa. Si flora intenstinala dezechilibrata poate contribui la inflamatie, celulele inflamate descompunand acidul hialuronic si colagenul din organism. Deci alege alimente fermentate care contin culturi vii, renunta la fructele acide, carnea procesata si prajita in ulei, mancarea de tip fast-food si cea care are un nivel ridicatde MSG, nitrati, amine si salicilati.

Descopera sfaturi si remedii naturale utile pentru pielea sensibila, pe blogul Sano Vita!

inot7. Are sportul vreun rol in sanatatea pielii?

Miscarea nu are doar beneficii cardiovasculare: ea promoveaza o circulatie sanatoasa, creste fluxul sangvin si hraneste celulele pielii (le aduce oxigen si nutrienti, le scapa de radicalii liberi nocivi, curatand practic pielea din interior). In plus, sportul poate reduce stresul – care poate exacerba anumite boli de piele, ca acneea si eczemele, prin influentarea glandelor sebacee. Evident, daca faci miscare in aer liber nu uita sa folosesti o crema de protectie solara pe zonele descoperite ale pielii (pentru fata alege o crema speciala, pentru ca atunci cand transpiri, sa nu te usture ochii).

Pentru a preveni iritatiile, nu te machia cand faci sport, alege imbracaminte speciala pentru fitness (care tine transpiratia departe de piela ta) si fa dus imediat dupa ce ai terminat. Daca suferi de rozacee, fa miscare la o temperatura scazuta (inoata sau aleraga in parc doar seara, pe racoare). Daca ai ezcema sau psoriazis, hidrateaza-ti pielea inainte de a face sport, pentru a o proteja de sarea din transpiratie.

Descopera cat de simplu este sa iti pregatesti pielea pentru vacanta de vara!

cancerul de piele8. Ar trebui sa ma ingrijoreze cancerul de piele?

Soarele poate afecta pozitiv afectiuni ale pielii ca psoriazisul, eczema sau acneea, iti ajuta organismul sa produca Vitamina D, dar excesul strica si poate duce la aparitia cancerului de piele. Acesta este al cicilea tip de cancer dupa numarul de decese provocate la nivel global si poate fi tratabil si vindecabil (non-melanom) sau nu (melanom). Pentru a te proteja vara, dermatologii iti recomanda: sa porti palarie, ochelari de soare, haine care sa iti acopere cat mai mult pielea si a folosesti o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 30 si protectie UVA ridicata (50 pentru copii sau persoanele cu pielea foarte alba); sa tii la umbra bebelusii si copiii cat de mult posibil; sa iti monitorizezi alunitele de pe corp si sa mergi la medic nu doar can observi o schimbare (alunite noi, care si-au schimbat culoarea, care te mananca sau sangereaza), ci si pentru un control anual.

Descopera totul despre cancerul de piele si 6 modalitati de a-l preven!

cabinet dermatologie9. Ce tratamente de infrumusetare pot face?

Peelingul chimic poate contribui la dezvoltarea bacteriilor sanatoase pe suprafata tenului tau.Un scrub clasic are efectul opus – declanseaza actiunea enzimelor care distrug colagenul. Acidul glicolic este potrivit pentru tenul normal, acidul salicilic – pentru cel gras sau mixt, iar acidul lactic – pentru tenul sensibil sau uscat. Daca vrei sa incerci retinolul, trebuie sa ai rabdare, spun specialistii: acesta stimuleaza colagenul, dar poate irita pielea, deci utilizeaza-l o data pe saptamana, pentru inceput, aplicandu-l peste crema ta hidratanta obisnuita.

ingrijire piele10. Care sunt cel mai bune 3 sfaturi generale legate de piele pe care le dau dermatologii?

  • Atinge-ti cat mai rar fata (pentru a transfera cat mai putini germeni de pe maini pe ten) si lasa in pace cosurile si acneea!

  • Evita solarul (iti mareste riscul de cancer de piele) si foloseste o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 30 de fiecare data cand iesi din casa, indiferent de anotimp! 90% dintre ridurile fine sunt cauzate de expunerea la soare.

  • Creeaza-ti o rutina simpla de ingrijire a pielii (o spuma de curatare, o crema de protectie solara, o crema hidratanta) si alege intotdeauna produse potrivite tipului tau de ten. Cel sensibil poate sa usture dupa aplicarea anumitor produse. Cel normal este curat si nu reactioneaza ca cel sensibil. Cel uscat este aspru, descuamat si cu zone in care apare mancarimea. Cel gras este lucios si uleios. Cel mixt este uscat in anumite zone si gras in altele.

Articolul precedent Enchiladas cu fasole
Articolul următor Piure de cartofi irlandez (colcannon)
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.