Acasă Wellness și stil de viață sănătos 10 rezolutii sanatoase pentru noul an

10 rezolutii sanatoase pentru noul an

0
10 rezolutii sanatoase pentru noul an

rezolutii sanatoase pentru noul an

Pe langa mesaje de Anul Nou si superstitii legate de pragul dintre ani, 2019 vine si cu o serie de rezolutii legate de sanatate, pentru fiecare dintre noi. Mereu ne spunem ca „Acesta va fi anul in care…” vom tine dieta de slabit minune recomandata de vecina sau ne vom lasa de fumat, de exemplu. Pentru a nu fi prinsa si tu in capcana rezolutiilor fara fond, prost puse in practica si nerealiste, trebuie sa te asiguri ca ai un plan de actiune sustenabil, pe care sa il poti executa concret. Asa nu vei ajunge sa rostesti celebrele vorbe „Ma apuc de pe intai…” ori „Promit ca de luni renunt la…”.

In lista de mai jos vei regasi sigur una dintre propriile rezolutii pentru 2019. Incearca sa o pui in practica (si nu doar pe ea, lista este lunga), urmand sfaturile noastre. Daca le transformi din scopuri in fapte, iti poti schimba treptat stilul de viata intr-unul sanatos.

Adopta o alimentatie sanatoasa

Daca scopul tau este sa slabesti, atunci gateste acasa retete sanatoase, fa cel putin o data pe saptamana un fel care sa poata fi portionat pentru mai multe zile si renunta la mancatul in oras (care nu e deloc un mancat sanatos). Mananca o data la 2-3 ore, cate putin, inainte de a ti se face foame: daca sari peste mese vei fi mai infometata si vei manca mai mult la final. Mancand putin si des, vei avea energie toata ziua, constant, si nu vei da iama in dulciuri dupa ora 18:00, de exemplu…

In loc sa cauti intr-o frenezie diete de slabire si retete de slabit pe internet, in loc sa te infometezi tinand o cura de slabire rapida, mai bine transforma dieta de slabit intr-un stil de viata sanatos, incepand cu pasii concreti de mai jos.

regim alimentar sanatos

  • Mananca cel putin un fel de mancare vegetal pe zi – asa te asiguri ca incluzi legumele in alimentatie si consumi fibre (deci digestia ta va avea de castigat).

  • Redu sau elimina consumul de alcool – incearca sa nu bei deloc sau macar sa bei doar in weekend, mai ales daca de Sarbatori ai cam exagerat, pentru a-ti ajuta inima pe termen lung.

  • Inlocuieste in fiecare zi desertul cu un fruct – daca ti-e mereu pofta de ceva dulce, nu vei putea sa renunti la zahar asa usor, prin urmare alege astazi un mar in locul unui baton de ciocolata, maine o banana in locul biscuitilor preferati si poimaine jumatate de ananas in loc de praline; asa vei ajunge treptat sa ai un regim alimentar sanatos.

Foloseste crema de protectie solara zilnic (da, si iarna)

Soarele si Vitamina D fac casa buna impreuna, dar ce-i prea mult strica. In lunile reci, protejeaza-ti pielea folosind zilnic o crema cu factor de protectie solara, pe fata si gat. In cele calde, acopera toate zonele expuse la soare. Asa vei tine la distanta cancerul de piele si ridurile.

Fa sport si miscare

sportIn loc sa te minti ca vei merge la sala de sport de pe intai ale lunii, de trei ori pe saptamana, mai bine transforma dorinta de a face sport in mai multi pasi facuti zilnic (nu mai lua liftul, urca scarile de fiecare data cand se poate; nu mai lua masina, plimba-te pe jos pana la piata; incearca sa adaugi 1.000 de pasi in plus in fiecare zi – ii poti monitoriza pe aplicatii mobile) si in exercitii pentru slabit, pe care le poti face saptamanal:

  • pentru o mobilitate crescuta, dimineata, dupa trezire, fa cat de des poti cate 3 minute de rotatii articulare ale gatului, picioarelor (din sold, stand in patru labe) si gleznelor (din picioare sau asezata)

  • de 2-3 ori/saptamana, fa exercitii pentru abdomen, incercand planking-ul – asaza-te pe burta, pe un covor, sprijina-te in antebrate si tine-ti corpul in linie dreapta 60 de secunde, inspirand si expirand (e mai greu decat crezi); asa iti tonifici o multime de muschi, iti intaresti coloana, iti ajuti metabolismul si postura, iti dezvolti flexibilitatea

  • planifica saptamanal ce exercitii de slabire sau intretinere vei face – fie ca mergi la sala, cu bicicleta in parc, cu rolele, la alergat (singura ori alaturi de catel) sau la sala de sport (pentru banda de alergat); iti va fi mai usor sa te tii de ele, decat daca le-ai planifica lunar si – fiind variate – nu vei intra intr-o rutina in privinta sportului

Descopera care sunt cele 10 motive sanatoase pentru care trebuie sa ai o viata activa!

Bea destula apa

Aproximativ 60% din greutatea noastra corporala este apa, iar hidratarea este mama sanatatii. Apa ajuta corpul sa isi indeplineasca toate functiile vitale, usureaza digestia (de la enzimele din saliva, la digerarea fibrelor solubile), iti protejeaza tesuturile, incheieturile, creierul si maduva spinarii (pastrandu-le umede), iti ajuta corpul sa elimine deseurile (este un partener de nadejde pentru rinichii si intestinele tale) si tine deshidratarea la distanta. Consuma 8 pahare de apa pe zi.

Programeaza-te periodic la medic

Fa-ti analizele de baza o data/an, mergi la dentist o data la 6 luni, pentru un control. Preventia este cuvantul-cheie aici si este bine sa ai o privire de ansamblu asupra propriei sanatati, pentru a sti la ce trebuie sa lucrezi.

Dormi cel putin 7 ore pe noapte

somn odinitorTine insomniile la distanta si pe Mos Ene aproape, avand un somn odihnitor in fiecare seara. Odihna este importanta pentru sanatate: cantitatea si calitatea somnului dau tonul zilei care urmeaza, somnul tine la distanta anxietatea si problemele cognitive, dar si kilogramele in plus (cand suntem obositi, hormonii care controleaza apetitul sunt dati peste cap, ne este foame permanent si poftim la dulciuri sau mancaruri sarate si grase).

Pastreaza-ti echilibrul printr-o pasiune

Canalizeaza-ti stresul in ceva pozitiv, pentru a-ti pastra si sanatatea mintii: sport, crosetat, gatit, citit, timp petrecut alaturi de animalul de companie sau prieteni, o baie cu spuma in fiecare saptamana, o sesiune de shopping sau un masaj o data pe luna.

Alege sa fii sanatos! 

Articolul precedent Bomboane din karob
Articolul următor Chiftelute vegane cu nuca si seminte
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.