5 alternative la untul de arahide, facute in casa

Untul de arahide poate fi o modalitate rapida de a consuma proteine si grasimi sanatoase. Dar nu doar arahidele pot sta la baza unui unt sanatos si hranitor: poti face foarte usor, chiar la tine in bucatarie, unt cremos de nuci, migdale, fistic, alune de padure sau caju, cu ajutorul unui blender vertical si a doar catorva ingrediente. Astazi iti prezentam 5 retete de unt cremos in care stii exact ce ai pus, poti experimenta cu aromele si poti combina orice tip de nuci si seminte vrei. Incearca-le si tu, pentru a pune pe masa familiei tale ceva bun, dulce si sanatos!
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 10
TIP RETETA Desert/Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta 5 alternative la untul de arahide, facute in casa
UNT DE MIGDALE SI LAVANDA
- 1 cana migdale
- lavanda comestibila uscata
- ½ lingurita esenta de vanilie
- ½ lingurita miere
- sare, dupa gust
UNT DE FISTIC SI CARDAMOM
- 1 cana fistic crud
- ½ lingurita sirop de curmale
- cardamom pudra, dupa gust
- sare, dupa gust
UNT DE CAJU SI „DOVLEAC”
- 1 cana caju crud
- ¼ lingurita scortisoara
- ¼ lingurita cuisoare pudra
- ¼ lingurita nucsoara pudra
- ½ lingurita sirop de artar
- sare, dupa gust
UNT DE ALUNE DE PADURE
- 1 cana alune de padure
- 1 lingura pudra de roscove/karob
- ½ lingurita esenta de vanilie
- ½ lingurita sirop de artar
- sare, dupa gust
UNT CU EXTRA PROTEINE
- 1 cana miez de nuca
- 2-3 linguri seminte de canepa decorticate
- sare, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta 5 alternative la untul de arahide, facute in casa
- Preincalzeste cuptorul la 180o C si tapeteaza o tava termorezistenta cu hartie de copt.
- Intinde nucile alese in tava, intr-un singur strat si da tava la cuptor timp de 5-15 minute (in functie de marimea nucilor) sau pana cand devin usor aurii; daca amesteci migdale cu seminte de floarea-soarelui, de exemplu, coace-le in tavi separate, pentru a te asigura ca se coc uniform si nu se ard.
- Adauga nucile alese intr-un blender vertical, marunteste-le fin, pana obtii o faina si apoi pasta groasa; lasa blenderul pornit inca 10-15 minute (curatand periodic marginile vasului, cu o spatula), pana cand uleiurile naturale din nuci vor omogeniza untul din vas.
- Adauga in blenderul vertical putina sare (dupa gust) si aromele alese (esente, condimente, indulcitori naturali), incorporeaza-le in amestec pornind blenderul pentru alte 1-2 minute si serveste imediat.
Observatii reteta 5 alternative la untul de arahide, facute in casa
- Poti pastra untul astfel obtinut timp de cateva saptamani, intr-un borcan acoperit, la temperatura camerei sau in frigider, pentru a proteja grasimile delicate din compozitie.
- Poti sari peste coptul nucilor alese, dar acest pas le intensifica aroma si ajuta nutrientii din ele sa iasa la suprafata.
Stiai ca?
- Alunele de padure, fisticul, miezul de nuca, migdalele si nucile caju cont grasimi sanatoase (mono- si polinesaturate), fibre, proteine, vitamine si minerale: Omega-3, Omega-6, magneziu, Vitamina E?
- 28 de grame de migdale contin 37% din doza zilnica recomandata de Vitamina E si 19% din doza zilnica recomandata de magneziu?
- Un studiu din 2006 a desoperit ca o alimentatie in care 20% dintre calorii provin din nuci caju poate imbunatati tensiunea sangvina in cazul pacientilor care sufera de sindrom metabolic?
- Cercetarile de specialitate indica faptul ca miezul de nuca consumat regulat poate reduce nivelul colesterolului total si „rau”/LDL din organism, poate mari colesterolul „bun”/HDL si poate imbunatati si alti factori legati de sanatatea cardiaca (tensiunea si circulatia normala a sangelui)?





