Acasă Ghid de nutriție 6 motive pentru care iubim lupinul

6 motive pentru care iubim lupinul

1
6 motive pentru care iubim lupinul
un camp de lupin
Lupinul e deopotrivă gustos, sănătos și arătos! foto: Shutterstock

Deși se consumă de peste trei milenii în bazinul mediteraneean, lupinul a devenit o prezență constantă în dieta europeană abia în ultimii ani. Cultivat încă de pe vremea romanilor, mâncărurile ce conțin lupin s-au răspândit de-a lungul timpul în bucătăria spaniolă, portugheză și greacă și până în Orientul Mijlociu, în Israel și Liban.

Până la a ajunge în farfurie, trebuie să știm că lupinul crește sub forma unor flori perene, cu diferite culori. Unele pot înflori chiar și de 2 ori într-un an. Deși e unul din preferatele vegetarienilor, planta aceasta își face loc tot mai mult în fiecare an și în preferințele celorlalți. De aceea ne-am documentat și am pus laolaltă 6 motive pentru care lupinul este atât de popular și de ce ar trebui să facă parte tot mai mult din dieta ta:

 

  1. Lupinul e bogat în proteine

Experții în nutriție laudă lupinul ca fiind una dintre cele mai bogate plante în proteine, cu minim 26g de proteine la fiecare 100g de lupin. E un aliment extraordinar nu doar pentru vegetarienii și veganii care încearcă să își diversifice cât mai mult sursele de proteine, dar și pentru cei care au nevoie de alimente fără gluten.

Produsele fără gluten au în mod normal un nivel mai scăzut de proteine, însă acest dezavantaj nu există aici, din fericire. Vorbim de un nivel de proteine vegetale care poate ajunge până la 45% la unele soiuri! Nu degeaba este numită de unii „mâncarea viitorului” care ar putea fi o opțiune de înlocuire a cărnii pentru cei care doresc acest lucru.

 

  1. Lupinul ajută la repararea solului

Fiind o plantă de mult adaptată climei europene, lupinul s-a dovedit chiar mai rezistent decât multe legume crescute pe continent, în special în fața factorilor de stres abiotic – asta însemnând secete, temperaturi neprielnice, salinitate, lumină etc.

Nu doar atât, dar un studiu recent a arătat că ar putea avea și un rol în îmbunătățirea solurilor afectate. Așadar, asta ar însemna că, cu cât cultivăm mai mult lupin, cu atât mai bine pentru agricultură.

 

  1. Lupinul e benefic pentru diabetici/sănătate

Pe lângă calitățile sale proteice deosebite, lupinul are și alte caracteristici specifice, cum ar fi conținutul său redus de carbohidrați digerabili, dar crescut în fibre alimentare. Acest lucru ajută la reducerea absorbției glucozei din intestin și face astfel din el o alegere dietică bună pentru persoanele care  suferă de diabet. Tot prin conținutul în fibre este un candidat ideal pentru alimentația persoanelor obeze, a celor cu afecțiuni cardiovasculare sau a celor cu un colesterol crescut.

 

  1. Lupinul este foarte versatil

Poți face clătite din făină de lupin, poți pune semințele de lupin la micul dejun sau poți prepara un excelent humus din boabele aceleiași plante. Și, desigur, vine și sub formă de glazură delicioasă ce poate fi întinsă pe rondele de orez expandat pe care le găsești și aici.

 

  1. Ar putea înlocui parțial soia în viitorul apropiat

Faptul că lupinul se prezintă, ca produs alimentar finit, sub forme atât de diverse îl face un competitor serios pentru produsele din soia. Necesarul de soia din Europa nu este nici pe departe acoperit de agricultura locală, de aceea mult peste jumătate din consumul de soia de pe continent provine din import. Așadar, gândiți-vă la lupin și ca la o soluție de a sprijini economic partea asta de lume în care trăim, Europa <3

 

  1. Lupinul este, pur și simplu, delicios

Doar atât. Dar cum nu ne poți crede pe cuvânt, va trebui să-l încerci mai întâi pentru a te convinge!

Încearcă produsele noastre cu lupin!

Rondele duo lupin și cacao

RONDELE DUO LUPIN SI CACAO

Rondele cu glazură de lupin

 

1 COMENTARIU

  1. Interesant articol, mărturisesc că am lupinîn grădină și ana acum nu am stiut ca in afara de minunată floare cu care imi încânt privirea este si comestibil. Multumesc pt articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.