Acasă Wellness și stil de viață sănătos Alegerea, nu sansa, ne determina destinul! Ce impact au alegerile tale?

Alegerea, nu sansa, ne determina destinul! Ce impact au alegerile tale?

1
Alegerea, nu sansa, ne determina destinul! Ce impact au alegerile tale?

intersectieIn fiecare zi trebuie sa luam o multime de decizii, unele mai importante, altele mai putin semnificative. V-­ati intrebat vreodata ce impact au aceste alegeri? Conform lui Aristotel, cunoscutul filosof din Grecia Antica, „alegerea, nu sansa, ne determina destinul.”

Ganditi-va o clipa la acest lucru.

Cand suntem tineri si ne gandim la toate posibilitatile pe care le avem in viata, nu ne spunem „cand voi fi mare vreau sa fiu supraponderal, singur si ravasit de relatiile esuate pe care le-am avut.” Nu ne gandim la multitudinea de boli care exista si nici nu alegem boala de care vom suferi. Nu speram sa intampinam dificultati in stabilirea relatiilor cu ceilalti. Dar toate aceste lucruri se intampla si brusc ne dam seama ca trebuie sa facem o schimbare in viata noastra sau va trebui sa suportam consecintele.

Se pare ca undeva pe drum deciziile neimportante pe care le-­am luat ne­‐au facut sa ne abatem de la calea pe care ne­‐o doream si ne-au condus intr-un punct in care nu ne-am dorit niciodata sa fim. Cu totii facem asta. Cu totii ne abatem de la drumul nostru la un moment dat. Trebuie sa ne amintim cum sa revenim pe calea cea buna si cum sa ne dam seama de devieri.

alegere

„Fa ca alegerile tale sa iti reflecte sperantele, nu temerile!”
Nelson Mandela

Cand luam o decizie, ne asumam o responsabilitate si exercitam un oarecare control. Este posibil ca uneori circumstantele sa fie de asa natura incat sa nu putem sa controlam prea mult situatia. Insa, putem oricand sa decidem pe ce anume sa ne concentram atentia si ce atitudine sa adoptam. Posibilitatea de a alege este principalul nostru atu si cel mai de pret dar.

Victor E. Frankl, unul din supravietuitorii Holocaustului, scrie intr-­una din cartile sale ca cea mai mare libertate a omului este sa-si aleaga propriul drum. Desi nici el si nici ceilalti prizonieri nu aveau puterea de a controla ce se intampla in jurul lor, ei puteau sa isi controleze reactiile, iar Frankl a observat ca aceasta alegere facea deseori diferenta intre viata si moarte, intre deznadejde si persecutie.

Constientizarea faptului ca avem de ales si ca intotdeauna vom avea, indiferent de circumstante, ne poate face mai puternici. Multe din bolile care se dovedesc a fi fatale – boli de inima, hipertensiune, obezitate, diabet si anumite tipuri de cancer – sunt rezultatul direct al alegerilor pe care le facem cu privire la stilul nostru de viata. Majoritatea sunt cauzate de mancatul in exces sau lipsa de exercitiu fizic si pot fi prevenite prin alegerea unui stil de viata mai sanatos.

bine si rau

ALEGERI CU PRIVIRE LA STILUL DE VIATA

Cercetatorii au descoperit ca 70% din ceea ce ni se intampla din punct de vedere al sanatatii este cauzat de stilul de viata. Dr. Denis Burkitt sustine ca „cea mai mare descoperire a secolului XX este intelegerea faptului ca bolile specifice tarilor dezvoltate depind de stilul de viata, putand fi prevenite si chiar tratate.” Aproape 70-90% din bolile cronice precum bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip 2 si unele forme de cancer pot fi evitate si prevenite.

Alegerile pe care le facem cu privire la stilul nostru de viata se refera la obiceiurile alimentare, la vicii, la cat suntem de activi fizic, la rutina de somn si de odihna, la atitudinea pe care o avem sau la modul de gandire. Multi dintre noi facem alegeri care au un efect negativ asupra sanatatii si fericirii noastre.

Atunci cand identificam problemele, trebuie sa incepem sa le rezolvam treptat. Daca vrem sa facem o schimbare prea brusca sau prea repede, ne vom simti coplesiti si vom fi tentati sa renuntam mai repede. Daca incepem cu pasi mici, dar siguri, vom reusi. Straduieste-te sa faci alegeri mai bune in fiecare zi. Incepe chiar de astazi!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.