Acasă Rețete Garnituri de post Apa de naut (aquafaba) redusa

Apa de naut (aquafaba) redusa

0
Apa de naut (aquafaba) redusa

Apa de naut (aquafaba) redusaArunci de fiecare data lichidul din conservele de naut, dupa ce scurgi boabele, sau apa in care ai fiert nautul uscat, pentru o reteta? De astazi inainte, le vei pastra la loc de cinste, pentru ca acest lichid – cunoscut sub numele de aquafaba – inlocuieste cu succes albusul de ou in retetele vegane si te ajuta sa creezi minunatii in bucatarie folosind ceva la indemana, nu vreun ingredient rar si scump!

Desi suna incredibil, odata batuta cu mixerul, apa de naut se transforma intr-o bezea identica celei clasice, din ou, gratie amestecului de amidon si proteine pe care le are aquafaba: in procesul de mixare, proteinele se destrama si formeaza o spuma, care este ingrosata si stabilizata de amidon. Apa de naut poate fi folosita in urma fierberii nautului sau din conserva (alegi una fara sare, scurgi boabele si pastrezi lichidul), dar este posibil sa fie prea apoasa. Cel mai bine, pentru a te asigura ca are textura vascos-gelatinoasa perfecta pentru reteta dorita, aquafaba trebuie redusa, prin fierbere.

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   1

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Apa de naut (aquafaba) redusa

  • 2 cani de naut uscat boabe (450 g)/2 conserve de naut fara sare (400 ml fiecare)
  • 5 cani de apa

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

  Mod de preparare reteta Apa de naut (aquafaba) redusa

  • Spala bine nautul uscat (timp de 2 minute) si apoi lasa-l la inmuiat 12 ore, in 5 cani de apa, intr-un borcan incapator.
  • Transfera continutul borcanului intr-o cratita si mai adauga apa, daca e nevoie, pana boabele sunt acoperite complet.
  • Cand apa incepe sa fiarba, da focul mic si lasa la fiert pana cand nautul s-a inmuiat (poate dura si 1 ora, dar verifica-l dupa 40 de minute).
  • Nautul trebuie sa fie acoperit permanent de apa, deci verifica in timpul fierberii nivelul apei si mai adauga, daca este nevoie.
  • Lichidul ramas trebuie redus, pentru a obtine aquafaba concentrata, perfecta pentru a inlocui albusul de ou.
  • Pune, intr-un vas gradat, lichidul ramas de la fierberea nautului uscat sau lichidul scurs din 2 conserve de naut fara sare.
  • Noteaza-ti cati mililitri de aquafaba ai obtinut si calculeaza cat inseamna volumul respectiv de lichid minus 30% (aceasta este cantitatea finala de aquafaba redusa pe care o vei obtine). De exemplu, din 2 conserve de naut (400 ml fiecare) vei obtine 350 ml aquafaba, ceea ce inseamna ca, la final, ramai cu 245 ml de aquafaba redusa.
  • Fierbe aquafaba intr-o cratita, la foc mic, pana cand se inchide la culoare si isi reduce volumul cu procentul de 30% mentionat mai sus. Verifica din cand in cand cat a scazut, turnand lichidul in vasul gradat.
  • Lasa aquafaba concentrata astfel obtinuta la racit, toarn-o intr-un borcan si pastreaz-o la frigider pana la utilizarea in reteta dorita.

  Observatii reteta Apa de naut (aquafaba) redusa

  • 2 linguri de aquafaba redusa vor inlocui 1 albus si 3 linguri vor inlocui 1 ou intreg.
  • Exemple de retete vegane care folosesc aquafaba in loc de oua: maioneza, unt, branza si crema de unt vegane, clatite americane, bezele, Pavlova, macarons, glazura pentru biscuiti, mousse de ciocolata, prajitura Alaska, inghetata.

  Stiai ca?

  • Pana la descoperirea proprietatilor apei din conservele de naut, in retetele vegane oul era inlocuit de banane, sos de mere, prune, dovleac sau seminte de chia? Acestea sunt perfecte in anumite retete, dar nu si daca vrei sa obtii o spuma fina, perfecta pentru bezele.
  • In 2014, francezul Joël Roessel a experimentat cu bezeaua facuta din lichidul scurs din diverse conserve cu leguminoase, amidon si guma guar?
  • In februarie 2015, Goose Wohlt, un antreprenor in domeniul software din SUA, inspirat de un clip video al francezului, a descoperit ca aquafaba din conserva poate inlocui albusurile si, mixata cu zaharul, da nastere unei bezele perfecte? Wohlt si-a postat descoperirea pe populara pagina de Facebook What Fat Vegans Eat, dand nastere unei mici revolutii culinare.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Apa de naut (aquafaba) redusa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 63 Review(s)
Articolul precedent Covrigul, o pacaleala de peste 200 de calorii
Articolul următor Clatite americane
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.