Budinca de mei si karob

Budinca de mei si pudră de roșcove este un desert delicios, pe care il poti decora in mod diferit, transformandu-l foarte usor in altceva, de fiecare data il cand faci sau pentru fiecare membru al familiei. Reteta este una de budinca sanatoasa, foloseste doar ingrediente vegetale si iese atat de buna incat cu greu te vei putea opri la o portie! Poti manca aceasta budinca de mei si karob in post, la mesele festive, cand ai invitati speciali in weekend sau de fiecare data cand ai chef de ceva bun.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 4
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Budinca de mei si karob
- 1-2 linguri pudra de roscove/karob
- ½ cana migdale
- 1 lingura ulei de cocos
- 200 g mei
- 500 ml lapte vegetal
- 3-4 linguri miere
- sare
- zmeura/capsune proaspete, pentru decor
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Budinca de mei si karob
- Clateste bine meiul, pana apa ramane curata, apoi pune-l la fiert (intr-o cratita), in laptele vegetal; adauga si un praf de sare.
- Amesteca baza de budinca din cratita continuu, cu o lingura de lemn sau un tel, pentru a nu se lipi de fund, timp de 20 de minute.
- Ia cratita de pe foc si lasa amestecul la odihnit, cu un capac deasupra, alte 20 de minute.
- Intr-un blender vertical, pune meiul fiert anterior, adauga mierea, migdalele, karobul si uleiul de cocos lichid si mixeaza-le bine; daca este nevoie, adauga lapte vegetal; rezultatul final trebuie sa fie o crema fina.
- Budinca racita complet se poate turna in pahare scurte sau boluri transparente.
- Se serveste ca atare sau rasturnata din forme (dupa ce a stat la rece minim 1 ora), decorata cu zmeura sau capsune proaspete, migdale sau nuci (simple sau usor coapte in tigaie) ori fulgi mari de cocos.
Observatii reteta Budinca de mei si karob
- In loc de miere, poti folosi aceeasi cantitate de zahar brut.
- Poti inlocui migdalele cu alune de padure sau miez de nuca.
- In loc de pudra de roscove/karob, poti folosi cacao pudra.
Stiai ca?
- Meiul contine fier, fosfor, magneziu si calciu, fibre si proteine, fiind o cereala cu numeroase beneficii pentru sanatatea umana? Meiul intareste imunitatea, protejeaza inima, previne diabetul, ajuta sistemul digestiv si sistemul muscular, detoxifica organismul, promoveaza sanatatea respiratorie (poate preveni astmul) si creste nivelul de energie.
- Se crede ca meiul (care creste fara probleme in conditii dificile de mediu) este originar din Africa, in urma cu 10.000 de ani extinzandu-se in Asia si Orientul Mijlociu? Astazi, India cultiva peste 8 milioane de tone de mei anual, urmata de Africa si China.
- Meiul nu contine gluten?
- Dintre toate semintele si nucile existente, proteinele din migdale sunt cele mai asemanatoare laptelui matern?
- Ai nevoie de 453 kg de migdale pentru a obtine 470 ml de ulei de migdale?
- Migdalele sunt pe primul loc al podiumului celor mai pline de nutrienti nuci (fiind bogate in Vitamina E, magneziu, proteine si potasiu)?
- 20-25 de migdale au 160 de calorii, doar 1 g de grasimi saturate si 0 colesterol?
- Procesul de culegere a migdalelor din pom incepe prin scuturarea acestora cu ajutorul unui dispozitiv mecanic, continua prin lasarea acestora pe sol 5-10 zile (pentru a le usca) si se incheie cu adunarea, scoaterea lor din coaja, sortarea si ambalarea?






Această budincă arată foarte delicioasă. Mulțumesc pentru rețetă că voi încerca cu siguranță! Recomand, de asemenea, sa incercati aceasta budinca chia usoara: https://www.magicianafit.ro/reteta/budinca-de-chia-sanatoasa-cu-ciocolata