Budinca de orez brun
Budinca de orez combina laptele vegetal, scortisoara, stafidele si orezul brun prefiert intr-o minunatie de desert usor de preparat, care tenteaza de fiecare data ochiul privitorilor si papilele gustative ale acestora. Fiind realizata cu orez brun prefiert, budinca de orez este mai plina de nutrienti, pierderea proteinelor si vitaminelor din bob, in timpul procesarii, fiind mai redusa.
Incearca si tu aceasta reteta de budinca de orez brun, pentru a descoperi un nou desert sanatos pentru familia ta, pe care il poti adapta gusturilor voastre: ii poti adauga merisoare confiate, fulgi de nuca de cocos, ghimbir confiat sau smochine taiate marunt!
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 4
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Budinca de orez brun
- 1 cana orez brun
- 1 ½ cana lapte de orez cu migdale/cocos
- 3 linguri miere
- ½ cana stafide
- ½ lingurita scortisoara
- sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Budinca de orez brun
- Spala bine orezul si scurge-l de apa.
- Pune la fiert, intr-o oala, orezul prefiert, 2 cani cu apa si un varf de cutit de sare.
- Lasa orezul sa fiarba, cu capacul pus, amestecand din cand in cand, timp de 15-20 de minute.
- Mai adauga apa in timpul fierberii, daca este nevoie.
- Da capacul la o parte si adauga laptele de orez preferat (cu migdale sau cocos).
- Fierbe budinca de orez amestecand continuu, pana cand orezul infloreste si lichidul scade.
- Ia budinca de orez de pe foc si adauga stafidele si mierea, omogenizand amestecul.
- Presara scortisoara pe deasupra si serveste budinca de orez calda sau rece, in vasele preferate (boluri, pahare de sticla, borcanase).
Observatii reteta Budinca de orez brun
- Orezul prefiert nu se va lipi de vasul in care este preparat si, dupa fierbere, boabele vor fi ferme si nelipicioase.
- Poti inlocui stafidele cu merisoare confiate, ghimbir confiat sau smochine taiate marunt si poti amesteca scortisoara cu 1 lingura de fulgi de nuca de cocos, inainte de a o presara pe deasupra, pentru a da un gust diferit, dar la fel de interesant, budincii de orez.
Stiai ca?
- Orezul prefiert este procesat in mod diferit, in asa fel incat are valori nutritive mai mari decat orezul alb: mai multe fibre, calciu, potasiu si Vitamina B6?
- Pentru a obtine orez brun si alb, boabele de orez sunt culese, coaja exterioara necomestibila este indepartata (in aceasta etapa, ceea ce se obtine este orez brun), iar la final se face decorticarea, prin indepartarea taratelor de orez obtinandu-se orez alb?
- Pentru a obtine orez prefiert, bobul de orez este procesat diferit, din start: bobul intreg este oparit in apa, tratat la aburi si uscat, apoi i se indeparteaza coaja?
- O cana de orez prefiert gatit contine 41 g de carbohidrati (adica aproximativ o treime din doza zilnica recomandata), 1,4 g de fibre (de doua ori mai multe decat orezul alb), 19% din doza zilnica recomandata de Vitamina B6 si un indice glicemic de 38 (fata de 89 – in cazul orezului alb)?
- Stafidele nu au colesterol si sunt bogate in vitaminele B6, B2, B1 si B3, dar si in potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier si zinc?
- Spre deosebire de zahar (care contine 50% glucoza si 50% fructoza), mierea este compusa din 40% fructoza, 30% glucoza si 30% apa, polen si minerale (magneziu, potasiu)?