Reteta Chec de post cu migdale, faina dietetica si karob

Reteta de chec de post cu migdale si karob este dovada perfecta ca nu trebuie sa renunti la lucrurile bune in perioada de post sau pentru ca ai decis sa adopti un meniu exclusiv vegetarian sau vegan. Incearca checul de post cu migdale pentru momentele in care vrei sa oferi celor dragi ceva dulce, dar si sanatos.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chec de post cu migdale si karob
- 1 ceasca apa
- 1 ceasca ulei de cocos
- 1 ceasca migdale maruntite
- 1 ceasca zahar brut
- 3 cesti faina de grau dietetica
- 1 lingura karob (pudra de roscove)
- 2 linguri zeama de lamaie
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 lingurita scortisoara
- 1 praf de copt
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chec de post cu migdale si karob
- Se incalzeste apa si se topeste zaharul amestecand continuu, apoi se adauga treptat toate ingredientele, cu exceptia prafului de roșcove, adica uleiul de cocos, migdalele maruntite, zaharul brut, faina de grau dietetica, zeama si coaja de lamaie, scortisoara si praful de copt.
- Se amesteca pana cand toata compozitia devine o coca moale.
- Se iau 2 linguri de compozitie si se amesteca intr-o cana cu pudra de roscove.
- Se pregateste intr-o forma de chec hartia de copt si se pune coca formata anterior.
- Se marmoreaza cu compozitia din cana si se presara 5-6 migdale sfaramate deasupra.
- Se pune in cuptorul preincalzit la 180˚C.
- Se lasa să se coaca aproximativ 40 de minute, verificand daca e copt checul cu o scobitoare.
Observatii reteta Chec de post cu migdale si karob
- Testul cu scobitoarea este simplu si se foloseste la toate retetele de briose, pandispan sau chec: infigi o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca iese curata, inseamna ca preparatul tau este gata. O exceptie de la acesta regula o fac blaturile umede, la care aceasta metoda nu este edificatoare, dimpotriva, te pot determina sa il lasi la cuptor mai mult decat este cazul- si sa il suprausuci.
- Apa nu trebuie sa fie fierbinte, ci numai calduta, suficient cat sa te ajute sa topesti zaharul si sa faci ingredientele sa se mixeze mai bine.
- Doua variante ale acestei retete in care se foloseste o compozitie similara sunt checul de post cu nuca sau checul de post cu dulceata. In primul caz se inlocuiesc migdalele cu miezul de nuca, iar in cel de-al doilea caz se pastreaza migdalele, dar, dupa ce ai amestecat coca, o intinzi putin, o ungi cu dulceata sau gem si apoi o rulezi usor.
Stiai ca?
- In antichitate, roscovele, de fapt semintele de roscove (carobe) serveau ca unitate de masura (carate) pentru a cantari aurul, intrucat, in mod absolut curios, toate semintele de roscove au exact aceeasi greutate, adica 0.18g. In Roma antică, moneda romana de aur, soldul, putea fi verificata daca are sau nu greutatea corecta cantarind-o cu 24 de carate (roscove).
- Pudra de roscove poate tine cu succes loc de cacao? De fapt, nu doar ca poate, dar chiar este recomandat sa ii ia locul, mai ales in alimentatia copiilor mici, intrucat nu contine cofeina, asadar poate fi consumata si inainte de 3 ani (varsta minima la care ar trebui sa introduci pudra de cacao). In plus, o cana de lapte cu pudra de roscove are un gust delicios si nu trebuie sa fie indulcita suplimentar, pentru ca roscovele contin zaharuri naturale.





