Acasă Rețete Aperitive și gustări sănătoase Chiftele de post din linte și quinoa cu sos de turmeric

Chiftele de post din linte și quinoa cu sos de turmeric

0
Chiftele de post din linte și quinoa cu sos de turmeric

Cui nu îi plac rețetele din copilărie?! Minunat este că sunt variante diverse de înlocuire a anumitor ingrediente de origine animală, ca tu să te bucuri de preoarate de post fără să faci abatere de gust, aromă sau sațietate. Astfel, poți prepara rețete de post pentru toată familia, mult, mult timp.

Astăzi îți prezentăm o rețetă foarte delicioasă de chiftele din linte și quinoa cu sos de turmeric.

TIMP PREPARARE   55 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Aperitiv/Cină

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente Sofrito:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ardei gras roșu, tăiat mărunt
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt

Ingrediente chiftele:

  • 1 ceașcă de linte roșie 
  • 1/2 cană de quinoa albă 
  • 1 linguriță din condimentele preferate
  •  ½ linguriță de piper sau chilli (după gust)
  •  ½ linguriță de chimen
  •  ½ linguriță de sare 
  •  1/2 cană de coriandru proaspăt tocat
  •  1 „ou” din semințe de in ( 1 lingură de semințe de in măcinate amestecată cu 3 linguri de apă)
  • 1/2 ceașcă făină
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Ingrediente sos:

  • 1 cană de tahini făcut în casă
  •  ⅓ zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  •  ¾ linguriță de sare
  • 1 linguriță de turmeric
  •  ⅛ linguriță de piper negru măcinat
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • 1 cană de apă
  • Ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • Pătrunjel sau coriandru tocat
  • Semințe coapte

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță medie se pun lintea, 5 căni de apă și 1 linguriță de sare.  Se aduce la fierbere și se continuă fierberea până când lintea este fragedă, dar nu prea moale, aproximativ 15 minute. Se scurge și se pune deoparte.
  2. Clătește bine quinoa cu apă rece ca să îndepărtezi saponinii și să eviți gustul amar. Pune-o la fiert cu 2 căni de apă și las-o la foc mic pentru 15 minute, apoi stinge focul și las-o cu capacul pus până pregătești sosul sofrito.
  3. Pentru a pregăti sofrito, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adaugă ardeiul gras, ceapa și usturoiul și sotează-le timp de 5-7 minute sau până când ardeiul este moale. Se transferă într-un castron mare.
  4. Ia 2 căni de linte gătită și adaug-o peste sofrito. Adaugă restul ingredientelor pentru chifteluțe (mai puțin uleiul pentru prăjit) în bolul de sofrito și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Se pune la frigider timp de 10 minute.
  5. Apoi formează bile (sau ce formă de chiftelute dorești). Ar trebui să obții aproximativ 30 de chifteluțe.
  6. Dacă le prăjești: Încălzește uleiul de măsline în tigaia mare. Adaugă chiftelele în două reprize, gătindu-le timp de 6-8 minute, asigurându-te că le întorci pe toate părțile. 
  7. Dacă le coci: Încălzește cuptorul la 200ºC. Pulverizează generos cu ulei o formă de mini brioșe. Pune câte o chifteluță în fiecare dintre forme și pulverizează puțin cu ulei și partea superioară a chifteluțelor. Alternativ, le poți pune pur și simplu pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de pergament. Coace-le la cuptor timp de 30 de minute.
  8. Pentru a pregăti sosul de tahini și turmeric, pune toate ingredientele pentru sos în tigaie. Amestecă-le bine timp de 3 minute la foc mediu (sosul se va îngroșa cu cât se gătește mai mult).
  9. Așază jumătate din chiftelele din linte și quinoa în sos și poftă bună!

 

Observații:

  • Poți orna cu ardei gras tăiat cubulețe, coriandru sau pătrunjel și semințe de floarea soarelui sau dovleac coapte.
  • Chifteluțele ce rămân se pot păstra în congelator sau în frigider pentru până la 3 zile.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Chiftele de post din linte si quinoa cu sos de turmeric
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Totul despre linte: beneficii, proprietăți, contraindicații și idei de consum
Articolul următor Pâine din hrișcă și semințe de chia
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.