Sos tahini (facut in casa)
Învață și tu să faci sos tahini în casă, cu doar 3 ingrediente: susan, ulei și sare! La final, vei obține un sos mai gros sau mai subțire – după preferințe, perfect pentru încorporat în humus, salate, boluri asiatice sau pentru servit alături de falafel. Dincolo de simplitatea ei, secretul acestei rețete stă în coacerea în prealabil a semintelor de susan folosite – astfel acestea capătă o aromă și mai intensă, iar rezultatul final va fi un tahini delicios!
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 1/2 cana
TIP RETETA Garnitura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Sos tahini (facut in casa)
- 1 cană semințe de susan decorticate
- 2 linguri ulei
- sare, după gust
[/vc_cta]
Mod de preparare reteta Sos tahini (facut in casa)
- Pentru a pregăti acest sos tahini în casă, începe prin a coace semințele de susan: pune o tigaie antiaderentă pe aragaz, la foc mediu, adaugă susanul și amestecă semințele constant, cu o lingură de lemn, până când își modifică ușor culoarea și devin parfumate (în jur de 5 minute).
- Transferă semințele de susan astfel coapte pe o farfurie întinsă și lasă-le să se răcească de tot, înainte de a le folosi.
- Într-un blender vertical, adaugă semințele coapte și reci, apoi mărunțește-le bine timp de 2-3 minute, până când se transformă într-o pastă nisipoasă.
- Adaugă treptat toată cantitatea de ulei în vasul blenderului și încorporează-le în amestecul de tahini, timp de 1-2 minute; iar la final, trebuie să obții o pastă omogena și fină.
- Dacă vrei un sos tahini mai lighid, adaugă treptat încă puțin ulei (de susan sau de măsline), până atingi consistența dorită.
- Adaugă sare, după gust.
- Transferă sosul tahini astfel obținut într-un borcan, pune-i capac și păstrează-l la frigider pentru cca 30 de zile, asta dacă reziști tentației de a nu-l folosi în orice preparat.
Observatii reteta Sos tahini (facut in casa)
- Dacă sosul tahini se decantează în borcanul cu pricina, amestecă-l bine cu o linguriță și apoi folosește-l.
- Sosul tahini se poate face și din semințe de susan negre. Pasta rezultată avănd aceeași culoare și aromă.
- Poți marunți semințele coapte de susan și într-un mojar, cu ajutorul unui pistil.
- Poți coace semințele de susan și la cuptorul preincalzit, la 180o C: întinde-le pe o tavă termorezistentă sau tapetată cu hârtie de copt, bagă tava în cuptor și las-o 5 minute; amestecă semințele de 2-3 ori, până când se coc uniform.
- Poți renunța la primul pas (coacerea semințelor de susan), dar acesta va da rezultatului final un gust ușor amărui.
Stiai ca?
- Sosul tahini conține acizi grași mononesaturați și antiinflamatorii, vitamine din grupul B-urilor, fosfor și mangan? Descopera 8 beneficii surprinzatoare ale sosului tahini pe blogul Sano Vita!
- Semințele de susan vândute în comert sunt cel mai des deschise la culoare sau negre, dar există și varietăți de susan maro, aurii, roșiatice și gri?