Acasă Rețete Aperitive și gustări sănătoase Chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca

Chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca

0
Chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca

Te-ai obisnuit ca niste chiftele sa reprezinte o masa greu de digerat si plina de calorii? Nu trebuie sa fie neaparat asa.  Incearca aceasta reteta de chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca si te vei bucura de aceleasi beneficii care au determinat-o pe regina Elisabeta I a Marii Britanii sa includa ovazul in fiecare zi in micul sau dejun! In plus, gustul deosebit o sa te determine sigur sa mai ceri o portie!

TIMP PREPARARE   70 minute

PORTII   20 de chiftelute

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca

  • 2 cartofi cruzi, rasi pe razatoarea mica
  • 6 catei de usturoi
  • 4 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 4-5 linguri nuca macinata
  • 1/4 cana de pesmet
  • 2 cani fulgi de ovaz fini
  • 4 linguri faina de in (seminte de in macinate in rasnite de cafea)
  • 1 lingurita sare
  • ½ de lingurita de piper
  • 1 lingurita amestec de legume uscate macinat
  • 1 lingura cimbru pudra
  • 50 ml ulei de masline
  • un praf de piper
  • apa minerala cat sa rezulte un aluat asemanator chiftelelor din carne

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Fulgi de drojdie

Seminte de in

seminte-de-in-125g

Fulgi de ovaz

Amestec de legume ardelenesc

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare:

  • Razi cartofii pe razatoarea mica.
  • Pisezi usturoiul cu aparatul sau cu pisalogul.
  • Inmoi fulgii de drojdie in doua linguri de apa calduta si ii lasi deoparte cat timp pregatesti restul ingredientelor (5 minute aproximativ).
  • Pui peste cartofii rasi usturoiul, nuca macinata si pesmetul si apoi adaugi cateva linguri de apa.
  • Continui sa adaugi din ingrediente, amestecand continuu: este randul ovazului, a fainei de in, a fulgilor de drojdie inmuiati in apa si la final uleiul.
  • In continuare amesteci pentru a omogeniza compozitia.
  • Daca ti se pare ca aceasta este prea tare, mai adaugi cateva linguri de apa. Consistenta acestui preparat in forma lui necoapta trebuie sa fie asemanator celui care se pregateste pentru chiftelele de carne: suficient de moale cat sa se lase modelat cu usurinta, dar suficient de tare incat sa il poti modela, nu sa se lase si sa se intinda ca o crema.
  • Incepi sa inglobezi condimentele pe rand, incepand cu sarea, apoi piperul, amestecul ardelenesc si cimbrul. Se amesteca bine, de fiecare data cand adaugi cate un condiment.
  • Se formeaza chiftelutele. Marimea lor va fi asemanatoare cu a perisoarelor clasice din ciorba.
  • Pregatesti o tava medie ca marime, pe care asterni hartie de copt.
  • Asezi chiftelutele in tava si le dai la cuptorul bine incins timp de 15 minute.
  • Dupa 15 minute le intorci pe partea celalata si le mai lasi la copt pana cand se patrund bine (inca maxim 15 minute).
  • Chiftelutele din fulgi de ovaz si nuca  se vor servi  cu garnitura de orez integral, legume sau sosuri.

  Observatii:

  • Secretul acestor chiftele consta in condimentarea lor, este important sa folosim arome naturale, care sa accentueze gustul alimentelor din compozitie, dar sa nu il acopere complet.
  • Datorita combinatiei de nuca si fulgi de ovaz, chiftelutele vor fi usor de digerat, dar suficient de satioase incat, alaturi de cateva linguri de legume sau orez integral, sa constituie o masa principala indestulatoare.

  Stiai ca?

  • Exista alimente capabile sa ne faca fericiti, iar ovazul este printre ele ? Nu e vorba de o metafora, ci de o explicatie stiintifica, una care tine de continutul nutritional: produsele din fulgi de ovaz si alte cereale integrale sunt bogate in vitamina B1, acid folic si zinc, componente nutritive importante care imbunatatesc starea de spirit si lupta impotriva depresiei.
  • Fulgii de ovaz nu lipsesc de la micul dejun al reginei Elisabeta I a Marii Britanii, fiind printre produsele sale favorite si unul dintre secretele longevitatii si vitalitatii sale?
  • Cuvantul ovaz provine dintr-un stravechi termen din limba sanscrita care insemna bucurie?
  • In anii ’80 din ovaz se prepara un surogat de cafea, numit popular nechezol, care era consumat la scara larga de romani?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Chiftelute cu fulgi de ovaz si nuca
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 72 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.