Chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci
Astazi transformam destul de simplu cartofii si ciupercile de zi cu zi in aceste chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci, care ascund o umplutura aromata, cu marar si lamaie. In loc sa faci familiei tale snitele cu piure sau ciuperci cu smantana, incearca sa le combini in aceste chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci – care nu contin ingrediente de origine animala si sunt, prin urmare, perfecte in post. La final, le poti servi ca atare sau alaturi de o salata plina de legume, sosurile preferate sau tofu preparat la cuptor.
TIMP PREPARARE 75 minute
PORTII 10
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci
- 1 kg cartofi
- 250 g ciuperci
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- ¾ cana faina de grau integrala
- 2 linguri zeama de lamaie
- ulei vegetal
- 15 g marar proaspat
- ¼ lingurita fulgi de ardei iute
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci
- Pentru a pregati aceste chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci, incepe prin a curata de coaja cartofii, a-i taia in cuburi si a-i pune la fiert, intr-o oala cu apa.
- Lasa cartofii la fiert, iar cand apa da in clocot, da focul la minim si lasa oala pe argaza 20-30 de minute, pana cand fierb cartofii.
- Scurge-i de apa, zdrobeste-i cu un zdrobitor pentru piure, adaga sare si piper (dupa gust) si lasa piureul la racit complet.
- Curata de coaja ceapa si usturoiul si taie-le marunt; spala bine ciupercile si taie-le marunt.
- Incinge 1 lingura de ulei vegetal intr-o tigaie antiaderenta, soteaza ceapa timp de 5 minute, apoi adauga usturoiul, ciupercile, zeama de lamaie, fulgii de ardei iute, sare si piper (dupa gust).
- Lasa amestecul din tigaie pe foc timp de 15 minute sau pana cand ciupercile se inmoaie si majoritatea lichidului lasat in tigaie s-a evaporat.
- Stinge focul, toaca marunt mararul si adauga-l peste umplutura de ciuperci.
- Incorporeaza faina integrala in piureul rece de cartofi.
- Combina cele doua elemente ale acestor chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci: ia 1 lingura de amestec de cartofi si – folosindu-ti mainile – da-i forma de clatita; adauga in centrul acesteia 1 lingurita de umplutura de ciuperci; deasupra completeaza chifteluta cu inca 1 lingura de amestec de cartofi; da-i o forma rotunda, aplatizata.
- Incinge putin ulei vegetal intr-o tigaie antiaderenta si prajeste chiftelutele de cartofi umplute cu ciuperci pe fiecare parte, timp de 2 minute sau pana devin aurii.
- Serveste-le imediat, alaturi de o salata de primavara (cu dressing de mustar), cubulete aromate de tofu (la cuptor), un sos din seminte de floarea-soarelui sau un sos de branza vegan.
Observatii reteta Chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci
- Combinatia de ciuperci, lamaie si marar este una de nota 10, dar daca nu ai marar la indemana poti incerca sa folosesti patrunjel in umplutura.
Stiai ca?
- Spre deosebire de plante, ciupercile nu au nevoie de lumina soarelui pentru energie?
- In functie de specie, ciupercile sunt o sursa buna de Vitamina B, cupru si potasiu, avand un continut scazut de grasimi, carbohidrati si apa?
- China este cel mai mare producator mondial de ciuperci comestibile, cu in jur de 50% din cantitate?
- Exista peste 30 de specii de ciuperci care stralucesc in intuneric (reactia chimica produsa fiind numita „bioluminescenta”)?
- Inainte de inventarea vopselurilor sintetice, una dintre sursele de colorare a lanii si a celorlalte fibre naturale erau ciupercile, care produc culori puternice si intese?