Chiftelute de dovlecei pentru burgeri
Incearca sa faci si tu aceste chiftelute de dovlecei pentru burgeri si vei descoperi o alternativa mult mai sanatoasa la traditionala carne tocata. Facute fara prajire si pic de ulei, aceste chiftelute de dovlecei – combinate cu un sos de lamaie, legume si chifle integrale – se transforma intr-un burger de zile mari, dupa consumul caruia nu iti vei simti stomacul prea plin, cum se intampla in cazul burgerilor clasici. Evident, poti manca aceste chiftelute de dovlecei si separat, pe post de gustare, pachetel pentru job sau mic dejun.
TIMP PREPARARE 55 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chiftelute de dovlecei pentru burgeri
CHIFTELUTE:
- 300 g dovlecei
- 90 g porumb din conserva
- 64 g faina de grau integrala
- 3 linguri unt de migdale si cocos
- 2 lingurite pudra de usturoi
- 2 lingurite pudra de ceapa
- 1 lingurita paprika afumata
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
SOS DE LAMAIE:
- 80 g caju
- ½ lingurita pudra de ceapa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 6-8 linguri apa
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
BURGERI:
- 1 rosie
- 1 castravete
- 1 salata
- 4 chifle integrale
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chiftelute de dovlecei pentru burgeri
- Pentru a pregati aceste chiftelute de dovlecei pentru burgeri, mai intai curata de coaja si da pe razatoarea mare dovleceii (la final, trebuie sa obtii 274 g de materie prima)
- Pune dovleceii rasi intr-o strecuratoare de plastic, sareaza-i si lasa-i la scurs cateva minute (nu trebuie sa elimini tot lichidul din ei).
- Pune nucile caju la inmuiat timp de 10 minute, intr-un bol cu apa clocotita (alternativ, le poti lasa cu o noapte inainte la inmuiat, in apa rece).
- Intr-un bol incapator, adauga dovleceii scursi, boabele de porumb si untul de migdale si cocos.
- Separat, combina faina, pudra de usturoi si de ceapa, paprika afumata, sarea si piperul, apoi toarna aceste ingrediente uscate peste dovlecei, omogenizand compozitia de chiftelute.
- Amesteca bine, timp de cateva minute: chiar daca pare uscata, daca este framantata bine compozitia trebuie sa se lipeasca.
- Imparte compoziai pentru chiftelute de dovlecei in 4 parti egale, formeaza 4 bile si aplatizeaza-le pana la o grosime de 1,2 cm, asemanatoare chitelelor pentru burgeri.
- Tapeteaza o tava termorezistenta cu hartie de copt, pune cele 4 chiftelute de dovlecei pentru burgeri pe hartie si da-o la frigider 30 de minute.
- Cat timp chiftelute de dovlecei pentru burgeri stau la rece pregateste sosul de lamaie: pune, intr-un blender bertical, nucile caju inmuiate in prealabil si scurse, zeama de lamaie, pudra de ceapa, apa, sare si piper (dupa gust); marunteste-le bine, pana obtii un sos omogen.
- Gusta sosul de lamaie si mai adauga sare si/sau piper, daca este cazul; toarna sosul intr-un borcan si da-l la frigider.
- Preincalzeste cuptorul la 200o C si da tava la cuptor timp de 25 de minute; dupa ce expira timpul, intoarce cu grija chiftelute de dovlecei pe cealalta parte (foloseste o spatula mare) si mai lasa-le la cuptor alte 10-15 minute, in functie de cat de crocante le vrei.<
- Spala rosia, castravetele si salata, apoi taie legumele in felii.
- Asambleaza burgerii: taie fiecare chifla in doua si umple-o cu o frunza de salata, o chifteluta de dovlecei, felii de rosii si castravete, 1 lingura de sos de lamaie.
- Serveste-i imediat.
Observatii reteta Chiftelute de dovlecei pentru burgeri
- Untul de migdale si cocos este secretul acestor chiftelute de dovlecei, conferindu-le o aroma intensa si legandu-le bine, in timpul coacerii.
- Poti inlocui faina de grau integrala cu aceeasi cantitate de fulgi de ovaz transformati in faina, cu ajutorul unui blender vertical.
Stiai ca?
- Dovleceii contin vitaminele A si C, potasiu, fibre si acid folic?
- Numele de „hamburger” este derivat de la fripturile de Hamburg, aduse in Statele Unite de imigrantii germani?
- Burgerii au devenit populari in SUA abia dupa Targul Mondial din St. Louis, in 1904?