Chiftelute de dovlecel

O portie de chiftelute de dovlecel calde, servite alaturi de un sos sau o salata de rosii, cu marar proaspat deasupra, este savuroasa pentru oricine iubeste aceste legume. Astazi te invatam sa gatesti in propria bucatarie o varianta de chiftelute de dovlecel fara ingrediente de origine animala, in care branza este inlocuita cu fulgi de drojdie inactiva uscata. Iti promitem ca nu-i vei simti insa lipsa: dovleceii sunt la fel de aromati (gratie mararului si usturoiului), iar rezultatul este un aperitiv sau o garnitura delicioasa, care da dependenta: nu te vei putea opri din mancat prea usor!
TIMP PREPARARE 40 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aperitiv/Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chiftelute de dovlecel
- 270 g dovlecei
- 75 g soia granule
- 50 g fulgi de drojdie inactiva uscata
- 50 g fulgi de ovaz
- 75 ml ulei vegetal
- 60 g ceapa
- 165 g cartofi
- 20 g usturoi
- 2-3 fire marar proaspat
- un praf de cimbru uscat
- sare
- piper
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chiftelute de dovlecel
- Pentru a pregati aceste pufoase chiftelute de dovlecel, incepe prin a curata de coaja si a spala ceapa, cartofii si usturoiul.
- Da pe razatoarea mare dovleceii, apoi sareaza-i si lasa-i la scurs 20-30 de minute, intr-o sita sau o strecuratoare, plasata deasupra unui castron incapator.
- In acest timp, fierbe si stoarce bine granulele de soia, toaca marunt ceapa si mararul proaspat, zdrobeste usturoiul cu o presa speciala si amesteca, intr-un bol, aceste ingrediente, dar si cimbru si piperul.
- Scurge bine de lichid dovleceii, adauga-i in bol, apoi rade deasupra (tot pe razatoarea mare) si cartofii, incorporandu-i in compozitia de chiftelute de dovlecel.
- Pune la incins uleiul, intr-o tigaie antiaderenta, apoi formeaza chiftelute de dovlecel egale ca marime (care sa aiba in jur de 5 cm diametru) si prajeste-le in pe ambele parti, pana devin aurii.
Observatii reteta Chiftelute de dovlecel
- Poti adauga in compozitie un praf de chimion, pentru a da o aroma diferita chitelutelor de dovlecel.
- Dovleceii dati pe razatoare se lasa la scurs inainte pentru a elimina apa din ei si a nu obtine o compozitie mult prea apoasa, care nu se leaga bine.
- Poti servi aceste chiftelute de dovlecel simple sau alaturi de un sos de smantana vegetala.
- Daca iti raman cateva chiftelute de dovlecel, le poti reincalzi usor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la 450° C, timp de cateva minute, pana le patrunde caldura.
Stiai ca?
- Dovleceii au fost adusi in Statele Unite de catre imigrantii italieni, in anii ’20?
- Cel mai mare dovlecel din istorie a avut 2,25 metri, 29,48 kg si a fost rezultatul activitatii de udare intensa a italianului Giovanni Batista Scozzafava (din Niagara Falls, Canada)?
- Mai mare nu inseamna si mai gustos, cand vine vorba despre dovlecei? Cei mai aromati dovlecei sunt mici sau medii si au coaja mai inchisa la culoare.
- Dovleceii contin fibre, vitamine (B-uri, C si K), minerale (potasiu, mangan, magneziu, fosfor, cupru, fier, calciu), dar nu si colesterol? Acestia ajuta digestia, lupta cu radicalii liberi din corp, mentin sanatatea ochilor si a circulatiei, iar compusii din coaja au efecte pozitive asupra glandelor tiroide si suprarenale.
- O portie de dovlecei contine cu 40-50% mai putine calorii decat o portie egala de broccoli sau varza de Bruxelles?





