Falafel – chiftelute de naut la cuptor
Aceasta reteta de falafel, chiftelute de naut la cuptor, reinventeaza un preparat clasic, adaugandu-i savoare si facandu-l, datorita modului de preparare si a ingredientelor folosite, mult mai usor de digerat. Impreuna cu un sos din smantana vegetala si putin usturoi, chiftelutele falafel pot fi consumate ca fel principal/aperitiv de catre vegetarieni sau persoanele care tin post.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 20 de chiftelute
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente Falafel – chiftelute de naut la cuptor
- 250 g naut boabe
- 1 legatura patrunjel tocat
- 4 catei de usturoi + 1 catel de usturoi optional, pentru sosul de smantana
- 1 ceapa
- 2 linguri amestec de legume uscate
- ulei de masline
- sare, dupa gust
- smantana vegetala, optional
- 2 linguri faina de hrisca, optional
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare Falafel – chiftelute de naut la cuptor
- Nautul se lasa la inmuiat in apa rece peste noapte.
- A doua zi se spala bine, se pune in blender si se marunteste pana devine o pasta grunjoasa.
- Se adauga cele 2 linguri de amestec de legume uscate.
- Patrunjelul si ceapa se taie marunt, ustoroiul se piseaza si apoi toate trei ingredientele se adauga in compozitie.
- Se presara cele 2 linguri de faina in ploaie, amestecand bine pana la omogenizare si se adauga putina sare, dupa gust.
- Cu mainile, se modelează bilute din compozitia obtinuta si se ung cu ulei.
- Chiftelutele nu se prajesc, ci se pun la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
- Sunt gata atunci cand le vezi ca s-au rumenit, nu trebuie lasate foarte mult, ca sa nu se usuce excesiv.
Observatii reteta Falafel – chiftelute de naut la cuptor
- Etapa de inmuiere a nautului este extrem de importanta, pentru ca in prezenta apei, aceast aliment se hidrateaza si isi activeaza proprietatile benefice.
- Vei vedea ca nautul care se lasa la inmuiat peste noapte se va umfla foarte mult, de aceea trebuie sa pui apa in cantitate cel putin dubla fata de naut.
- Fata de retetele clasice, chiftelutele falafel de naut constituie o masa mult mai usoara, datorita faptului ca nu sunt prajite in baie de ulei, ci coapte in cuptor.
- Falafel este un preparat care se poate servi alaturi de un sos din smantana vegetala frecata cu putin usturoi pisat.
- Consuma chiftelutele din naut atat calde, ca fel principal, cat si reci, ca aperitiv. vei vedea ca sunt la fel de bune!
- Daca aceasta reteta de chiftelute ti-a placut, trebuie neaparat sa citesti si sinteza noastra cu cele mai sanatoase retete de chiftelute la cuptor.
Stiai ca?
- Nautul este unul dintre primele alimente cultivate de om?
- Il intalnim in limbajul popular si sub denumirea de mazarea berbecilor?
- Este foarte popular in bucataria araba, datorita faptului ca el constituie un bun inlocuitor pentru carne, iar gustul este delicios?
- Din naut se pregateste cunoscutul humus, iar italienii prepara, din faina de naut, produse de panificatie?
- Nautul are un continut ridicat de fibre care creeaza senzatia de satietate si sprijina tranzitul intestinal de aceea este un aliment indicat personelor care incearca sa scape de kilogramele in plus? Atentie totusi sa fie consumat cu moderatie, dat fiind ca 4 linguri de naut fiert contin 100 de calorii.
- Datorita continutului sau ridicat de acid folic, nautul este recomandat atat femeilor gravide, cat si celor care doresc sa ramana insarcinate?
- Cei mai mari producatori si consumatori de naut din lume sunt India, Pakistan, Turcia, Etiopia si Mexic?
Reteta asta mi se pare foarte interesanta, pentru ca nu se pregateste in baie de ulei si pare perfecta pentru cele ca mine, care se straduiesc permanent sa isi mentina greutatea. Asadar…in weekend o sa am ce face! 🙂 Multumesc!