Ciorbă de urzici cu granule de soia
Această rețetă de ciorbă de urzici cu granule de soia îmbină gustul deosebit al urzicilor cu aromele de la o mulțime de alte legume și verdețuri, care mai de care mai sănătoase și mai pline de nutrienți. Printre acestea se numără nelipsitul păstârnac, pătrunjelul, leușteanul și leurda. Vă invităm să încercați noua rețetă pregătită de chef Daniela Dan!
TIMP DE PREPARARE 60 minute
PORȚII 12-15
TIP REȚETĂ Supă/Ciorbă
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 450 g urzici proaspete și fragede (doar vârfurile) – o grămadă medie
- ½ rădăcină păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 morcov
- 3 cartofi medii
- Sucul de la o lămâie
- 2 linguri sare
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece
- 4 – 4,5 litri apă în care au fiert urzicile
- 2 linguri fulgi de drojdie
- 3 – 5 fire ceapă verde sau 2 cepe medii
- două legături de usturoi verde sau o legătură de leurdă sau 6 căței de usturoi (zdrobiți)
- 1 legătură leuștean proaspăt
- 150 g granule soia
- 1,5 litri apă
- 2 linguri amestec legume
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Spală urzicile în 5-6 ape, și opărește-le în 5L de apă, timp de 2 minute (nu mai mult). Apoi, lasă-le la scurs și răcit timp de 15-20 minute. Apa în care au fiert urzicile nu se aruncă. Taie urzicile după preferință.
- Pune la fiert granulele de soia cu cele 2 linguri de amestec de legume și 1,5 L apă. Lasă-le la fiert timp de 15 minute. Scurge cât mai bine apa din granule, presându-le într-o sită.
- Taie rădăcinoasele în cuburi mai mici (brunoise).
- Într-o oală mai mare (5-6 L) se pun la ,,transpirat”, timp de 8-10 minute (la foc mic) ceapa verde, uleiul, 3 linguri de apă și ½ lingură sare. După acest timp, adaugă toate rădăcinoasele, granulele de soia și 4 litri de apă în care au fiert urzicile și fierbe-le 15 minute. Dacă vreți ca supa să fie mai subțire, adăugați mai multă apă (în care au fiert urzicile) fierbinte.
- Adăugați urzicile și fulgii de drojdie și mai fierbeți 5-7 minute.
- După ce ați oprit focul, adăugați sucul de lămâie, leușteanul tocat mărunt și usturoiul verde/leurda tocate mărunt.
Știai că?
- Urzicile ar putea reduce simptomele rinitei alergice, respectiv crizele de strănut, specifice afecțiunii. Consumul regulat de urzici, mai ales înainte de a începe sezonul alergiilor, ar putea fi de ajutor și pentru a proteja organismul de diferiți factori alergeni precum polenul.
- Păstârnacul este bogat în nutrienți și important şi datorită efectelor sale medicinale. Acesta conţine vitamina C, B1, B2, folaţi, acid folic și săruri minerale.
- Supa de zarzavat în care se pune păstârnac alături de alte rădăcinoase, precum varză şi praz, este recomandată în regimurile de slăbire, datorită conţinutului mare de minerale, valorii energetice scăzute şi efectului diuretic, depurativ.
- Consumul antioxidanților regăsiți în urzici ajută la îmbunătățirea aspectului fizic. Rolul antioxidanților este cunoscut atât în prevenirea îmbătrânirii premature, cât și în prevenirea diverselor patologii.
Informații nutriționale validate de Maria Cornea, nutriționist și dietetician, Telomera Lifestyle Medicine Clinic