Cozonac de post cu fructe exotice
O felie de cozonac de post cu fructe exotice este foarte potrivita in perioada Sarbatorilor si oricand altcandva. Daca nu credeai ca si un cozonac fara lapte de origine animala sau unt poate sa creasca inalt si pufos, aceasta reteta iti va dovedi contrariul. Nu trebuie sa astepti Sarbatorile ca sa oferi familiei tale ceva bun!
TIMP PREPARARE 200 minute
PORTII 2 cozonaci mici/1 mare
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Cozonac de post cu fructe exotice
- 500 g faina
- 275-300 ml băutură de cocos/apa
- 20 g drojdie proaspata
- 90 ml ulei de cocos
- 120 g zahar brut
- esenta de vanilie si rom
- ½ lingurita curcuma (ca sa iasa cozonacii galbeni)
- un praf de sare
Umplutura
- 100 g ananas confiat
- 50 g stafide
- 50 g fulgi de cocos
- 100 g merisoare
- 100 g papaia confiat
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Cozonac de post cu fructe exotice
- Faina cernuta de 2 ori , se pune intr-un castron mare.
- Drojdia cu 2 linguri de zahar, 1 lingura de faina si ½ cana apa calda/băutura de cocos se amesteca intr-un castron si se lasa 5-10 minute pentru a dospi. Aceasta constitutie maiaua.
- Se pune maiaua in centrul fainii, alaturi de băutura de cocos, uleiul, zaharul, esenta, sarea si curcuma.
- Amestecam cu grija astfel incat sa se omogenizeze, si se pune 30 min la cald pentru a dospi. Cât dospește, se toacă fructele cubulețe mici.
- Dupa 30 de minute, se framanta bine pana aluatul devine elastic.
- Punem la crescut aproximativ 1 ora, dupa care intindem aluatul, presaram umplutura (fructele uscate și confiate) si rulam, modeland cozonacii dupa preferinta (impletit, rulat, colac).
- Asezam cozonacii in tava de chec si lasam sa mai dospeasca in 15-20 de minute.
- Ungem cozonacii cu 1-2 linguri de ulei si presaram 1-2 lingurite de zahar pe deasupra, apoi ii bagam la cuptor pentru copt 30-40 de minute, la 170 grade Celsius.
- Dupa ce se rumenesc, se scot din cuptor, se lasa la racit putin.
- Se servesc calzi sau reci.
Observatii reteta Cozonac de post cu fructe exotice
- Pentru a te asigura ca iti creste cozonacul, ai grija sa tii, inainte de preparare, toate ingredientele la temperatura camerei, cu exceptia băuturii vegetale pentru maia. Acela va trebui sa fie caldut, dar nu fierbinte.
- Cozonacii pot fi pusi fie in tavi mai mici, situatie in care iti vor iesi 2 cozonaci, fie intr-o tava mare, si atunci vei avea unul singur.
- Daca ti-a placut aceasta reteta trebuie neaparat sa incerci si pe cea de cozonac de post cu nuca si cacao.
Stiai ca?
- Un cozonac iese cu atat mai pufos cu cat ai rabdare sa framanti mai mult la el? Ai nevoie si de forta, e adevarat, insa rezultatul merita cu prisosinta.