Acasă Gătesc gustos Inlocuitori de ou: 12 alternative vegane pentru retetele tale de post

Inlocuitori de ou: 12 alternative vegane pentru retetele tale de post

5
Inlocuitori de ou: 12 alternative vegane pentru retetele tale de post

Necesitatea inlocuirii oului cu alte ingrediente apare in momentul in care tii post sau ai decis sa renunti la produsele de origine animala si sa adopti o alimentatie sanatoasa. Asa cum natura iti ofera o multime de variante sanatoase din care sa iti extragi proteinele, cand renunti la carne sau calciu si vitamine, cand nu mai consumi lactate animale, tot astfel si pentru banalul ou exista o multime de alternative.

Din punct de vedere nutritiv, oul contine proteine, vitamine si un numar mic de minerale, componente care pot fi cu usurinta suplinite cu legume, fructe, nuci sau seminte, care au in plus marele avantaj de a nu contine deloc colesterol si de a fi mai usoare pentru digestie. Dar oul in gastronomie nu este folosit numai pentru compozitie, ci mai ales pentru consistenta, pentru modul in care actioneaza pe post de liant al celorlalte ingrediente dintr-un preparat, facandu-l mai compact, mai usor de taiat si mai pufos.

Ei bine, adeptii alimentatiei vegetariene si persoanele care tin post se vor bucura astazi sa afle ca si in ceea ce priveste acest rol de legare exista o multime de alternative sanatoase pentru ou. Iti prezentam in continuare 12 dintre cele mai cunoscute astfel de alternative, cu mentionea ca unele sunt potrivite in special in retetele de dulciuri, iar altele functioneaza la fel de bine si in preparate dulci, dar si in cele sarate, de tip fel pricipal, aperitiv sau garnitura.

Cu ce ingrediente putem inlocui oul in retetele culinare?

  1. Cu un sfert de cana de piure de mere, obtinut din doua fructe curatate si pasate.
  2. Cu un sfert de cana de piure de dovleac.
  3. Cu piure de banane obtinut din jumatate de banana pasata.
  4. Cu 1 lingura de agar-agar combinata cu 2 linguri de apa.
  5. Cu 4 linguri de aquafaba (apa in care a fost fiert nautul, cu o consistenta vascoasa).
  6. Cu 1 lingura de seminte de in lasate la inmuiat in 3 linguri de apa.
  7. Cu 1 lingura de seminte de chia lasate la inmuiat in 5 linguri de apa.
  8. Cu 50 g de tofu moale.
  9. Cu 2 linguri de fulgi de ovaz inmuiati cu 5 linguri de apa.
  10. Cu 2 linguri de amidon de porumb.
  11. Cu 2 linguri de fulgi de drojdie inactiva.
  12. Cu 1 lingura cu lecitina de soia.

inlocuitori de ou

inlocuitori de ou

Vezi ca nu este deloc dificil? Daca vrei sa ai la indemana toate informatiile din acest articol, printeaza infograficele de mai sus, in care am facut special pentru tine o sinteza si tine-le la indemana. Majoritatea acestor alternative pentru oua se gasesc pe site-ul Sanovita, iar noi ne bucuram sa ti le oferim, odata cu sfaturile de preparare de pe blogul nostru, incurajandu-te astfel sa te hranesti sanatos, fara sa iti bati capul prea mult in privinta gasirii ingredientelor si a celor mai potrivite retete culinare.

Daca ai nevoie de mai mult ajutor in prepararea si planificarea mancarurilor in aceasta perioada, arunca un ochi pe articolul nostru despre cum sa iti creezi un meniu de post pentru o saptamana!

Articolul precedent Paine impletita preparata cu lapte vegetal
Articolul următor Salata de cruditati cu seminte
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

5 COMENTARII

  1. Vă multumesc. Voi face un blat de tort, inlocuind oul cu semințe inmuiate. De regulă, separ galbenusele și adaug albusele bătute spumă, la urmă. Am sa înlocuiesc operațiunea cu putin praf de copt stins cu lămâie.
    La cremă e mai simplu: margarina si laptele de soia ne ajută mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.