Meniu de post pentru o săptămână: idei de rețete sănătoase pentru fiecare zi

Postul este o perioadă în care ne putem învălui într-o stare de echilibru fizic, mental, dar și spiritual.
Alimentația pe bază de plante pe care se bazează postul ajută la detoxifierea organismului, motiv pentru care nutriționiștii recomandă mai multe perioade din an în care să adoptăm acest mod de a ne hrăni.
Dar dacă abia faci cunoștință cu mâncărurile pur vegetale, știm că nu e chiar așa ușor. Căci ce pui în sarmale dacă nu carne, nu? Sau cum faci maioneza pentru salata de vinete dacă nu poți folosi ou? Sau, dacă ești deja veteran și ai răspunsurile la aceste întrebări, s-ar putea să fii în pană de idei și să nu mai știi ce să gătești.
Indiferent din ce categorie faci parte, ai venit la locul potrivit. Fie că ai nevoie de inspirație sau indicații pentru a-ți construi o bază solidă despre prepararea rețetelor de post, în acest articol vei găsi idei de mâncăruri pentru un meniu de post de o săptămână diversificat, plin de nutrienți și extrem de gustos!
Cum să îți creezi un meniu de post sănătos?
Atunci când ții post sau decizi să mănânci plant-based, sunt câteva aspecte de care să ții cont pentru a te asigura că meniul zilnic este la fel de hrănitor, delicios și sănătos ca cel care include ingrediente de origine animală. Acestea te vor ajuta să faci din această experiență o călătorie plăcută – la care, cel mai probabil, vei vrea să revii.
Iată câteva recomandări pentru cum să-ți construiești un meniu de post nutritiv și gustos pentru fiecare zi din săptămână:
- Controlează-ți porțiile: este important pentru a menține un echilibru caloric corect.
- Hidratează-te adecvat: apa este esențială pentru buna funcționare a organismului. Consumă cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
- Evită excesul de zahăr și sare: consumul excesiv de zahăr și sare poate contribui la diverse probleme de sănătate.
- Opteză pentru o dietă diversificată și echilibrată: astfel, vei beneficia de o gamă completă de nutrienți, evitând deficiențele nutriționale.
Mai multe recomandări pentru cum să gătești mâncăruri de post sănătoase găsești în ghidurile de mai jos:
Meniu de post – luni
Mic dejun: French Roll Toast
Ingrediente:
- 4 felii de pâine integrală
- 3 linguri (45 ml) unt de arahide fără zahăr
- 1 banană
- 1 cană (240 ml) conservă de băutură vegetală din nucă de cocos
- 1 lingură fulgi de drojdie inactivă uscată
- ½ linguriță (8 ml) sirop de arțar
- ½ linguriță (4 g) de semințe de in măcinate
- ½ linguriță (1 g) de scorțișoară măcinată
- 2 lingurițe (10 ml) ulei vegetal, pentru gătit
Mod de preparare:
- Cu ajutorul unui sucitor, subțiază feliile de pâine.
- Întinde puțin unt de arahide pe fiecare felie de pâine.
- Taie banana în jumătate și apoi taie din nou în jumătate pe lungime.
- Adaugă una dintre bananele tăiate în sferturi la capătul feliei de pâine și rulează.
- Într-un castron, amestecă băutura de cocos, drojdia inactivă, siropul de arțar, semințele de in și scorțișoara- pentru aluat.
- Înmoaie rulourile cu banane în aluat până se acoperă complet.
- Încinge puțin ulei într-o tigaie mare la foc mediu.
- Adaugă rulourile și gătește-le pe fiecare parte.
- Presară pe deasupra puțin zahăr pudră, dacă vrei, apoi fructele de pădure.
Gustare: Rondele cu unt de arahide și felii de banană sau semințe de rodie
Întinde untul de arahide cremos, fără zahăr, pe rondelele de orez și presară semințe de rodie sau felii de banană deasupra. Rezultatul? O gustare echilibrată, care combină proteinele și grăsimile sănătoase ale untului de arahide cu textura crocantă a rondelelor de orez!
Prânz: Broccoli cu sos de tofu
Ingrediente:
- 100 g broccoli
- 50 g tofu natur
- 1 cățel de usturoi
- 15 g ghimbir
- 5 ml zeamă de lămâie
- 30 g quinoa
- 5 g coriandru
- 2 linguri de sos de soia
- 1 g semințe de susan
Mod de preparare:
- Separă buchețelele de broccoli și gătește-le la abur timp de 8-10 minute, până se frăgezesc.
- Mixează într-un blender tofu, caju, usturoiul, sosul de soia și ghimbirul până capătă o textură omogenă. Adaugă apă dacă este necesar.
- Fierbe quinoa, iar apoi transferă totul într-o farfurie.
- Presară semințele de susan pe deasupra.
Cină: Tocăniță de conopidă și năut
Ingrediente:
- 1/2 conopidă (tăiată în buchețele mici)
- 1 cană de năut fiert (scurge zeama dacă folosești conservă)
- 1 ceapă mică (tăiată mărunt)
- 2 căței de usturoi (tocați)
- 1/2 linguriță de turmeric
- 1 linguriță de boia dulce
- 1/2 linguriță de coriandru măcinat
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline pentru călit
Mod de preparare:
- Într-o tigaie mare, încălzeștei puțin ulei de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adaugă condimentele (turmeric, boia, coriandru), sare și piper, și amestecă bine.
- Adaugă buchețelele de conopidă și năutul fiert în tigaie. Amestecă pentru a combina bine toate ingredientele.
- Acoperă tigaia și lasă să fiarbă la foc mediu până când conopida este fragedă (aproximativ 10-15 minute).
Meniu de post – marți
Mic dejun: Peanut Butter Smoothie
Pune într-un blender:
- 1 banană congelată
- 1 lingură unt de arahide fără zahăr
- 1 lingură karob
- 1 cană băutură vegetală din migdale
Mixează bine, până când se obține o compoziție omogenă. Pune într-un castron, peste care presară granola și/sau fructele preferate.
Gustare: Budincă de tapioca și karob
Ingrediente:
- 1/4 cană tapioca perle
- 1 conservă băutură de cocos
- 1/4 cană sirop de arțar
- 1/4 cană pudra de roșcove (karob)
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare:
- Pune perlele de tapioca la înmuiat, într-un bol, în destulă apă cât să le acopere cu 1 cm, timp de 1 oră.
- Într-o cratiță încăpătoare, amestecă băutura de cocos, 1/4 cană de apă, siropul de arțar, pudra de karob și sarea (folosind un tel).
- Scurge perlele de tapioca și adaugă-le în cratița pe care o pui apoi pe foc mediu, amestecând constant.
- Dacă budinca de tapioca și karob începe să fiarbă, dă focul la minim.
- După ce toate perlele albe de tapioca devin transparente complet, stinge focul și adaugă esența de vanilie.
Tapioca va absorbi lichidul în exces și, după ce se va răci, se va întări complet.
- Toarnă imediat amestecul fierbinte în boluri, acoperă-le individual cu folie de aluminiu și dă-le la frigider minim 3 ore, înainte de servire.
Citește în detaliu cum să prepari budincă de tapioca și karob.
Prânz: Supă de mazăre galbenă
Ingrediente:
- 1 cană mazăre galbenă
- ½ orez brun
- 1 cană țelină tăiată mărunt
- 1 cană morcov tocat
- 1 ceapă mare tocată
- 1 linguriță busuioc
- Sare de mare
- Puțin tarhon
- 6 căni de apă
- 2 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
- Pune la fiert în apă mazărea și orezul;
- După 5 minute de fiert adaugă restul ingredientelor și mai fierbe-le încă 30 de minute;
- La final adaugă uleiul de măsline, tarhonul, busuiocul, sarea și piperul.
Cină: Bolognese cu linte
Ingrediente:
- Linte verde
- Ceapă și usturoi
- Morcovi și țelină
- Oregano sau cimbru proaspăt
- Pastă de tomate
- Roșii proaspete sau roșii la conservă
- Stoc de legume
- Semințe de cânepă
- Oțet balsamic
Mod de preparare:
- Sotează ceapa în ulei de măsline până când se rumenește;
- Adaugă morcovii, țelina și usturoiul, continuă să gătești și să amesteci aproximativ 5 minute. Adaugă ierburile aromate și condimentele;
- Adaugă pasta de roșii și ține pe foc 1-2 minute, apoi adaugă roșiile;
4.După aceea pune lintea, semințele de cânepă și supa;
- Se aduc la fierbere și se acoperă. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-30 minute;
- Când lintea este fragedă, scoate capacul și lasă să scadă o parte din lichid.
- La final, adaugă sare, piper și un strop de oțet balsamic.
Servește cu mămăligă sau paste.
Meniu de post – miercuri
Mic dejun: Sandvișuri cu pastă de năut
Ingrediente:
- 630 g năut
- 2 ½ linguri ketchup de casă
- 2 linguri maioneză vegetală
- 1 salată
- 1 ceapă roșie
- 1 roșie
- 1 castravete
- 12 felii pâine integrală
- 1 ½ linguriță usturoi pudră
- 1 ½ linguriță ceapa pudră
- 1/3 linguriță sare
- ¼ linguriță piper
Mod de preparare:
Întinde, pe 6 felii de pâine integrală, un strat gros din pastă de năut.
Adaugă deasupra fiecărei baze de sandviș o frunză de salată, o felie rotundă de roșie, 1 felie de castravete și o feliuță de ceapă roșie, apoi adaugă deasupra încă o felie de pâine integrală.
Vezi detaliat cum se prepară sandvișurile din pastă de năut.
Gustare: Budincă din mei
Ingrediente:
- 1 cană mei
- 3 căni băutură vegetală de soia
- 2 căni băutură vegetală de cocos
- 3 linguri fulgi de cocos
- 50 g migdale zdrobite/tocate grosier
- 50 g ananas, tăiat mărunt (se poate folosi ananas proaspăt sau din conservă)
- 2 linguri miere
Mod de preparare:
Migdalele se coc la cuptor, iar meiul se fierbe. Cand ambele sunt gata, amestecă-le cu restul ingredientelor. Adaugă o linguriță de miere și un praf de scorțișoară și servește cald.
Citește în detaliu instrucțiunile de preparare pentru budinca din mei.
Prânz: Salată nutritivă cu quinoa
Ingrediente:
- Quinoa fiartă
- Roșii cherry
- Ceapă roșie
- Ardei gras
- Pătrunjel
- Castravete
- Semințe de susan
Ingrediente dressing:
- Ulei de măsline
- Zeamă de lămâie
- Sare și piper
Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un bol și asezonează după gust.
Cină: Curry de dovleac cu năut
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- 3 linguri de pastă de curry thailandez sau o alternativă vegană
- 2 cepe, tocate mărunt
- 3 tulpini mari de lemongrass, zdrobite
- 6 semințe de cardamom
- 1 lingură de semințe de muștar
- 1 bucată de dovleac sau un dovleac mic (aproximativ 1 kg)
- 250 ml de supă de legume
- 400 ml cutie de băutură vegetală de nucă de cocos
- 400 g de de năut fiert, scurs și clătit (poți folosi și din conservă)
- 2 lămâi verzi
- 1 mână mare de frunze de mentă
- Pâine naan pentru servire
Mod de preparare:
- Încinge uleiul într-o tigaie, apoi prăjește ușor pasta de curry împreună cu ceapa, lemongrass, cardamomul și semințele de muștar timp de 2-3 minute, până când se parfumează.
- Adaugă dovleacul în tigaie și amestecă-l cu pasta, apoi toarnă supa și laptele de cocos.
- Adu totul la fierbere, adaugă năutul, apoi gătește timp de aproximativ 10 minute, până când dovleacul este fraged. Curry poate fi acum răcit și congelat timp de până la 1 lună.
- Stoarce sucul unei lămâi verzi în curry, apoi taie cealaltă lămâie verde în felii pentru a o servi alături. Chiar înainte de a servi, rupe frunzele de mentă, apoi pune-le la masă cu feliile de lime și pâinile naan calde.
Meniu de post – joi
Mic dejun: Porridge cu 5 cereale
Ingrediente:
- ½ cană orez brun prefiert
- ½ cană quinoa alba
- ¼ cană amarant
- ¼ cană mei
- ¼ cană tărâțe de ovăz
- 6 cești apă
- 4 linguri chips-uri de nucă de cocos
- sâmburi de rodie
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Pentru a pregăti acest porridge cu 5 cereale, începe prin a turna apa într-o oală încăpătoare, adaugă orezul, quinoa, amarantul, meiul, tărâțele de ovăz și sarea și așteptă ca amestecul să dea în clocot, la foc mediu.
Citește modul de preparare în detaliu al rețetei noastre gustoase de porridge cu 5 cereale.
Gustare: Năut copt
Ingrediente:
- 500 g năut fiert și scurs
- 2 linguri ulei măsline
- ½ lingură boia dulce
- ½ lingură usturoi granulat
- ½ lingură fulgi drojdie
- 1 lingură sare
Mod de preparare:
Fierbe năutul până devine moale și cremos.
Pune boabele în tava tapetată și introdu-o în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute la 210°C.
Ca să te bucuri de acest snack așa cum trebuie, citește pașii exacți ca să vezi cum poți face năut copt delicios.
Prânz: Paste cu dovlecei
Ingrediente:
PASTE
- 230 g paste
- 4 dovlecei mici
- 1 cană roșii cherry
- 1 lingură ulei vegetal
PESTO
- 1 cană busuioc proaspăt
- 3 căței de usturoi
- ¼ cană seminte de canepa decorticate
- 3 linguri fulgi de drojdie uscată inactivă
- 3 linguri ulei vegetal
- zeamă de la ½ de lămâie
- sare, după gust
Mod de preparare:
Pune la fiert apa sărată într-o oală și fierbe pastele. Încinge uleiul vegetal într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Redu focul la minim, adaugă feliile de dovlecei și jumătățile de roșii cherry. Toarnă sosul pesto în tigaie, peste legumele încă fierbinti, adaugă pastele fierte în prealabil și amestecă bine rezultatul.
Vezi cum poți prepara rețeta de paste cu dovlecei.
Cină: Supă cremă de dovleac
Ingrediente:
- 1 dovleac mediu sau dovleac mare (aproximativ 1½ kg)
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță de condimente măcinate
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 1 lingură de ghimbir tocat
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1-1,2 litri de supă de legume
- 1 lingură de miso alb vegan
- 3 linguri de cremă vegetală de soia sau de nucă de cocos
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200C.
- Decojește, curăță de coajă și taie dovleacul în bucăți de 3 cm. Așază-l pe o tavă de copt, stropește-l cu jumătate din ulei, presară condimentele uniform. Coace-l timp de 30 de minute până când devine auriu și fraged.
- Între timp, rumenește fulgii de nucă de cocos într-o tigaie, la foc mic, timp de câteva minute, până când devin ușor aurii. Scoate-i din tigaie și lasă-i să se răcească, apoi adaugă semințele de dovleac, ardeiul iute, coriandrul și coaja de lămâie.
- Încălzește restul de ulei într-o cratiță mare la foc mediu și călește ceapa timp de 5 minute, până când se înmoaie.
- Adaugă ghimbirul și usturoiul și sotează încă un minut, apoi adaugă 1 litru de supă și pasta miso.
- Pune dovleacul copt în cratiță, apoi lasă să fiarbă la foc mic. Se ia de pe foc și se mixează supa cu ajutorul unui blender până la omogenizare. Dacă preferi o supă mai subțire, adaugă restul de supă.
- Asezonează bine și adaugă sucul de lămâie.
Pune în boluri și servește-le cu un strop de cremă vegetală de soia/nucă de cocos, puține ierburi aromate și semințe de dovleac.
Meniu de post – vineri
Mic dejun: Prăjitură de ovăz
Tot ce trebuie să faci este să pui într-un blender:
- 1 cană de fulgi de ovăz fini
- 1 cană de băutură vegetală din migdale
- 1 banană coaptă
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingurță esență de vanilie
După ce ai mixat bine, pui compoziția în forme (sau într-o tavă simplă) și o bagi la cuptorul preîncălzit la 180° Celsius pentru aproximativ 20 minute.
Ca topping, poți alege fructe de pădure, unt de arahide fãră zahăr, semințe etc.
Gustare: Diferite tipuri de nuci
Consumă-le cu moderație, porția corectă fiind de aproximativ un pumn de nuci pe zi.
Prânz: Chifteluțe din năut și cușcuș cu salată
Ingrediente:
- 400 g năut fiert, scurs și clătit
- 200 g cușcuș
- 1/2 ceapă roșie
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță boia
- 2 linguri pătrunjel
- 1 lingură sos de soia sau tamari
- Piper negru
- Sare
- Sos:
- 4 linguri sos iute
- 2 linguri de sos de soia sau tamari
- 2 linguri de zahăr brut
- 1 lingură amidon de porumb
- 2 linguri de apă
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 grade C.
- Într-un bol, adaugă cușcușul și acoperă-l cu apă fierbinte. Pune un prosop și o farfurie peste bol. Lasă cușcușul să stea timp de 5-10 minute până se umflă. Mai adaugă apă dacă este nevoie.
- Într-un robot de bucătărie, adaugă năutul, ceapa roșie, usturoiul, condimentele, sosul de soia și cușcușul fiert. Mixează până se combină, dar asigură-te că nu mixezi prea mult.
- Transformă amestecul de năut în biluțe (chifteluțe) și pune-le pe o foaie de copt, apoi coace-le timp de aprox. 30 de minute – până se rumenesc ușor.
- Între timp, adaugă ingredientele rămase într-o tigaie, la foc mediu, pentru a face sosul iute, amestecând din când în când.
- Se lasă 5 minute pe foc, după care se toarnă peste chiftelele din năut.
- Poți consuma chifteluțele cu garnitură de salată.
Cină: Mac and cheese de post
Ingrediente:
- 160 g de caju crud
- 200g morcovi, curățați de coajă și tăiați în cuburi de 1cm
- 700 g cartofi, curățați de coajă și tăiați în cuburi de 1 cm
- 90 ml ulei de măsline
- 40 g de fulgi de drojdie inactivă
- Sucul de la 1 lămâie
- 4 căței de usturoi, curățați de coajă și tăiați grosier
- 1 lingură de muștar Dijon
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 linguriță de piper Cayenne
- 400 g de macaroane
- 3 linguri de pesmet panko
Mod de preparare:
Cu o seară înainte, înmuiați nucile caju în apă și lăsați-le peste noapte.
- Încălzește cuptorul la 180 C. Pune la aburi morcovii și cartofii împreună timp de 5 minute, până când se înmoaie complet. Transferă-i într-un robot de bucătărie.
- Scurge caju și adăugă-l cu 60 ml de ulei, apoi mixează pentru a mărunți nucile.
- Adaugă celelalte ingrediente – cu excepția macaroanelor, a pesmetului și a uleiului rămas – apoi mixează din nou până când amestecul este omogen, și asezonează-l bine.
- Adaugă un strop de apă și un pic de ulei de măsline dacă pare prea întărit, apoi lasă-l deoparte.
- Fierbe macaroanele într-o cratiță mare cu apă sărată cu 1 minut mai puțin decât instrucțiunile de pe ambalaj, strecoară-le, apoi amestecă-le cu sosul.
- Transferă compoziția într-o tavă rezistentă la cuptor, amestecă pesmetul cu uleiul rămas și câteva condimente.
7.Împrăștie amestecul pe deasupra macaroanelor și dă tava la cuptor timp de 20-25 de minute, până când sunt bine făcute și crocante.
Meniu de post – sâmbătă
Mic dejun: Frigănele
Ingrediente:
- 6 felii pâine (mai veche, de cel puțin 1 zi)
- 1 cană băutură de migdale
- 1 lingură sirop de arțar
- 1 lingură ulei de cocos
- 2 linguri făină de grâu integrală
- 1 lingură fulgi de drojdie inactivă uscată
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- un praf de sare
- zahăr pudră, sirop de artar și fructe proaspete, pentru decor
Mod de preparare:
Încinge uleiul de cocos într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, apoi adaugă – pe rând – frigănelele și prăjește-le pe fiecare parte, timp de câteva minute, până devin aurii.
Vezi care sunt pașii exacți pe care să îi urmezi ca frigănelele să îți iasă perfect.
Gustare: Rondele cu pastă vegetală de linte roșie
Dacă ai poftă de o gustare de post sănătoasă, cu un gust aparte, atunci pasta tartinabilă din linte roșie este alegerea perfectă. Întinde-o pe 1-2 rondele de orez și presară câteva semințe pe deasupra pentru un plus de arome și grăsimi bune.
Prânz: Andrei umpluți cu ciuperci și bulgur
Ingrediente:
- 10 ardei grași verzi
- 700 g ciuperci proaspete
- 1 cană bulgur
- 2 cepe
- 1 lingură cu vârf amestec de legume
- 2 linguri fulgi de drojdie inactiva
- 400 g pastă de roșii/roșii cuburi
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Fierbe ciupercile, spală ardeii, curăță cepele și călește-le. Adaugă bulgurul, ciupercile, condimentele și fulgii de drojdie inactivă. Apoi, începe să umpli ardeii și pune-i la cuptororul preîncălzit.
Citește în detaliu modul complet de preparare al ardeilor umpluți cu bulgur și ciuperci.
Cină: Supă cremă de țelină
Ingrediente:
- ½ cană de ceapă, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 5 căni de țelină rădăcină, tăiate în cuburi mici și uniforme
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 6 linguri de apă (pentru înăbușit)
- 4 linguri de făină albă
- 4 căni băutură vegetală, fierbinte
- 2 linguri ulei de struguri
- Sare de mare, după gust
- Piper alb, după gust
- ½ cană cremă de caju
Mod de preparare:
- O cană de țelină se pune deoparte pentru garnitură.
- Pentru a pregăti garnitura, încălzește cuptorul la 180°C.
- Într-un vas amestecă țelina cu o lingură de ulei și condimentează cu sare și piper. Ține la cuptor țelina până ce cuburile se rumenesc frumos pe toate părțile, după care lasă-le deoparte.
- Pentru a face supa, încălzește un vas de dimensiuni medii la foc mediu-mic și adaugă cele 3 linguri de ulei rămase, împreună cu cele 6 linguri de apă. Adaugă ceapa și usturoiul, împreună cu un vârf de sare.
- Călește ceapa ușor, până ce aceasta devine translucidă, adică aproximativ 10 minute.
- Adaugă țelina, amestecă și mai lasă pe foc câteva minute, până când începe să se înmoaie.
- Presară făina și amestecă până ce aceasta se combină cu restul. Adaugă băutura vegetală fierbinte, puțin câte puțin. Condimentează cu sare. Amestecă adesea, pentru a te asigura că ingredientele nu se lipesc pe fundul vasului.
- Lasă supa să fiarbă ușor până când țelina este fragedă și gătită până la capăt. Apoi adăugă cele 2 linguri ulei de struguri, sare și piper după gust.
- Transferă supa într-un blender și amestecă până se omogenizează.
- Adaugă crema de caju și amestecă.
Condimentează la final, după gust, cu sare și piper alb.
Meniu de post – duminică
Mic dejun: Desert din hrișcă
Ingrediente:
- 1 cană de hrișcă coaptă
- 1/4 cană de semințe chia
- 3 căni de băutură de nucă de cocos (sau orice altă băutură vegetală)
- 1 cană de apă
- 2 linguri de pudră de roșcove
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 3 linguri de miere
- 1 vârf de cuțit de sare
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele într-un bol, după care lasă la frigider peste noapte. A doua zi, pune-le pe foc și fierbe-le.
Află toți pașii ce trebuie urmați, citind rețeta noastră de desert din hrișcă.
Gustare: Bile cu cremă de cocos
Ingrediente:
- 200g fulgi de nucă de cocos
- 1/2 cană cremă vegetală de cocos
- 2 linguri de sirop de arțar/miere/sirop de curmale/ sirop de agave
- 2 linguri unt de arahide fără zahăr
- Alune de pădure
Mod de preparare:
- Într-un bol mare amestecă nuca de cocos, crema de cocos, untul de arahide și siropul.
- Dacă este prea umedă compoziția, adaugă mai multă nucă de cocos, dacă este prea uscată, mai adaugă lichid.
- Formează bile și așază pe o tavă/farfurie mai mare. Pune la congelator pentru 10-15 min.
Păstrează în frigider până la 5 zile.
Prânz: Supă minestrone
Ingrediente:
- 425 g fasole roșie fiartă
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 2 dovlecei
- 2 morcovi
- 2 tulpini de țelină
- 3 căței de usturoi
- 3 căni spanac
- 2 căni paste
- 800 g roșii în sos tomat
- 6 căni supă de legume
- 1 lingură ulei vegetal
- Parmezan vegan
- Sare, după gust
- Piper, după gust
Mod de preparare:
După ce legumele s-au înmuiat puțin, adaugă în oală roșiile în sos tomat, supa de legume și dovleceii tăiați cubulețe. Și mai lasă la fiert încă 45 de minute, apoi adaugă pastele.
Citește în detaliu modul de preparare al delicioasei supe minestrone.
Cină: Hummus
Ingrediente:
- 1 cană de năut fiert și scurs
- 2 linguri de pastă de susan (tahini)
- 2-3 căței de usturoi, tocați fin
- Sucul de la 1 lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- Sare și piper, după gust
- Morcovi proaspeți, tăiați bastonașe pentru servire
Mod de preparare:
Într-un blender sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, combină năutul, pasta de susan, usturoiul tocat, sucul de lămâie și uleiul de măsline. Amestecă până obții o pastă fină și cremoasă.
Adaugă sare și piper după gust și mai mixează puțin.
Bucură-te de un meniu de post diversificat cu SanoVita
Postul nu trebuie văzut ca o perioadă în care te abții de la alimentele sau rețetele care îți aduc bucurie. Pentru majoritatea există alternative vegetale cel puțin la fel de delicioase. Indiferent daca ții post o zi, o săptămână sau mai mult, atât timp cât îți creezi un meniu diversificat și nutritiv, nu vei simți lipsa bucății de carne din ciorbă sau a oului din maioneză.
Sperăm ca recomandările noastre pentru un meniu de post de o săptămână să îți servească drept inspirație în zilele în care vrei să te bucuri de beneficiile postului sau să dai o mică pauză sistemului tău digestiv. Pentru mai multe idei, frunzărește întreaga noastră colecție de rețete de post pentru fiecare masă din zi.
Iar dacă deja ți-ai selectat mâncărurile pe care vrei să le încerci, vino cu lista de cumpărături pe sanovita.ro și alege cele mai sănătoase alimente cu care să-ți construiești meniul de post!