Pandemia ne obosește pe toți. Cum luptăm cu asta?
Cu toate că vremea este din ce în ce mai rece și epidemia de SARS-Cov-2 nu dispare peste noapte, este de înțeles dacă ai lăsat puțin garda jos în ultimul timp și nu ai mai acordat atât de multă atenție măsurilor de distanțare sau siguranță. Poate că nu ai mai respectat toate regulile în preajma celor dragi sau poate că te-ai dezobișnuit să-ți porți masca corect tot timpul și să-ți igienizezi mâinile la fel de riguros. Și știm că este mai ușor ca, după atâtea luni, să te gândești că nu ai pățit nimic și încă ești sănătos.
Aceste lucruri sunt de înțeles și cu toții ne simțim de parcă a trecut o veșnicie de când a început pandemia, însă procesul de a ne întoarce la viețile noastre de dinainte este unul lung. Pentru ca lucrurile să se termine cu bine cât mai repede, trebuie să încercăm să fim până la capăt la fel de vigilenți. Din păcate, acest nou val de cazuri este mult mai serios, iar mecanismul cel mai eficient de apărare rămâne, până la vaccinare, respectarea normelor de protecție – mască, distanțare, igienă.
De ce tindem să lăsăm garda jos?
Pentru început, este important să reții că nu ar trebui să te învinovățești atunci când uiți sau nu acorzi destulă atenție respectării regulilor de igienă și distanțare.
Când pandemia era la început, nu înțelegeam amploarea a ceea ce se petrece și eram extrem de stresați. Specialiștii spun că în acea perioadă corpul nostru secreta o cantitate mare de cortizol, o substanță supranumită și „hormonul stresului”. Aceste lucruri ne determinau să fim extrem de precauți și să ne protejăm mai mult. Însă, cu timpul, ne-am ajustat viețile și ne-am obișnuit cu această nouă realitate. Astfel, am început să lăsăm garda jos, uneori fără ca măcar să realizăm acest lucru.
Specialiștii arată cum, după o perioadă lungă în care am fost „în alertă”, corpul nostru se află într-o stare de oboseală și, de aceea, ne simțim din ce în ce mai extenuați. Acesta poate fi și rezultatul faptului că ne-am adaptat viața de zi cu zi la noua normalitate, iar frica de necunoscut din primele luni a fost înlocuită de alte griji.
Cum combatem această stare de epuizare?
Cea mai eficientă modalitate de a scăpa de această senzație de oboseală care ne determină să lăsăm garda jos este de a încerca să transformăm măsurile de igienă și distanțare în rutină. Dacă integrăm anumite obiceiuri în rutina noastră, este mai puțin probabil să uităm de ele din neatenție. De exemplu, spălatul mâinilor joacă un rol esențial în prevenirea infectării și îți poți forma sau relua obiceiul de a-ți spăla și igieniza mâinile de fiecare dată când ajungi acasă. De asemenea, dacă ți se întâmplă mereu să îți uiți masca acasă, păstrează în mașină sau în geantă câteva măști curate.
Atunci când vine vorba de distanțarea socială, nu uita că nu doar sănătatea ta este în joc, ci și sănătatea celor din jurul tău. Fie că porți sau nu mască, încearcă să păstrezi cel puțin 2 metri între tine și celelalte persoane și evită pe cât posibil locurile aglomerate.
Este, totuși, esențial să acorzi la fel de multă atenție și sănătății tale mintale. Apelează la ajutor de specialitate atunci când grija cauzată de prevenirea unei posibile infectări reprezintă un factor prea puternic de stres. De cele mai multe ori, stresul cronic se poate transforma cu ușurință în depresie, iar apariția depresiei sezoniere cauzată de venirea iernii poate reprezenta un factor potențator negativ în acest sens.
Amintește-le și celor dragi de importanța prevenirii
Este important să fii conștient și să încerci să îndrepți anumite abateri de la regulile de prevenție, însă le poți oferi sfaturi și apropiaților tăi care trec prin aceeași situație. Este un lucru benefic să le atragi atenția celor din jurul tău, într-un mod constructiv și amabil, atunci când nu mai respectă unele măsuri de siguranță la fel de bine pe cât o făceau înainte. Explică-le faptul că sănătatea lor te preocupă în aceeași măsură în care te preocupă și propria sănătate.
Nu uita că această nouă creștere a cazurilor coincide cu sezonul sărbătorilor și poate fi înțelept să-ți reconsideri planurile și să le amintești celor dragi să facă la fel. Suntem cu toții implicați în această situație și doar dacă suntem solidari și ne gândim la sănătatea celor din jurul nostru putem trece mai repede și în siguranță de această perioadă complicată.
De asemenea, ține cont de sănătatea ta fizică și menține-te în formă. Integrează în dieta ta cât mai multe produse de origine vegetală și alimente de calitate, hrănitoare și bogate în vitamine, minerale și fibre. Nu uita: o alimentație diversificată și sănătoasă este extrem de importantă în această perioadă!