Acasă Ghid de nutriție Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

0
Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Este posibil să fi trecut și tu printr-un moment în care copilul tău nu a vrut să mănânce un preparat anume, mai ales legumele din ciorbă sau din garnitură. Iar tu vrei să te asiguri că primește vitaminele, mineralele și toți nutrienții de care are nevoie și că se obișnuiește cu un stil de viață sănătos.

Cum te poți asigura că micii mofturoși mănâncă mai multe legume și fructe și lasă mai puțin spațiu pentru mâncărurile nesănătoase? Alimentația și stilul de viață sănătos, integrate de la o vârstă fragedă în viața celui mic, pot asigura o creștere corectă și pot deveni obiceiuri pe care să le continue până la vârste înaintate.

 

Începe cu puțin.

Dă-i doar o cantitate mică din mai multe alimente, pentru a gusta și a avea o paletă mai largă la îndemână. O cantitate mare poate părea copleșitoare și poate determina refuzul ulterior. Poți pune alimentele noi pe farfurie lângă mâncarea pe care copilul tău deja o place – de exemplu, o bucată de broccoli alături de piure de cartofi. Încurajează-l să atingă, să miroasă, să încerce.

Serviți aceeași mâncare în familie.

Puterea exemplului reprezintă cea mai bună tehnică de învățare pentru copii. Înconjurați-l pe cel mic cu o varietate de alimente sănătoase când sunteți toți la masă. Stilul de viață sănătos se învață în familie.

Transformă ora prânzului sau a cinei într-un moment plăcut.

Este important să gestionezi orice situație față de copilul tău cu calm, să te relaxezi și să găsești soluții. Nu te supăra dacă împrăștie castronul sau dacă varsă paharul cu apă. Astfel, nu va fi nici el agitat, iar mâncatul poate deveni partea lui preferată a zilei!

Atitudinea pozitivă face diferența

Este important să presupui că îi va plăcea o mâncare nouă, nu să pornești la drum cu ideea că va respinge sigur ceea ce i-ai oferit. Copiii simt agitația, ne copiază uneori atitudinile și, dacă ne așteptăm să nu le placă ceva, ei pot prelua din energia negativă.

Nu renunța ușor

Dacă la început mâncarea este respinsă, nu te descuraja. Încearcă să prepari legumele într-un mod diferit pentru a le schimba aspectul și textura. Poți felia fructele si poți face fețe amuzante în farfurie. Încearcă să adaugi cât mai multă culoare în farfurie, astfel încât să devină cât mai atractivă. O altă variantă ar fi să amesteci fructul într-un piure sau leguma într-o supă cremă.

Evită să folosești alimente ca recompensă sau pedeapsă

Ultimul lucru pe care ți-l dorești  este să asocieze alimentele sănătoase cu pedeapsa și mâncarea nedorită cu recompensa.

Pregătiți gustări împreună

Dacă îl implici în procesul pregătirii mesei, ai foarte multe avantaje. Petreci timp împreună cu el, îl ajuți să descopere ce-i place, să învețe lucruri noi. Și, cel mai important, se va simți mândru că ajută și va fi tentat să mănânce ceva ce a preparat cu mâinile lui.

Îl poți lăsa să facă alegerile proprii

Oferă-i 2-3 opțiuni, astfel încât să nu se simtă confuz sau copleșit. De exemplu, în loc să-i ceri să aleagă ce vrea de la frigider, sau în loc să îi limitezi variantele spunându-i „azi mâncăm cu toții supă!”, l-ai putea întreba: „Ți-ai dori struguri, felii de măr sau câteva bucățele de banană?”.

 

Trebuie, totuși, să ții cont și de faptul că este un adult în devenire. Prin urmare, va face ușor, ușor alegerile proprii pe măsură ce crește. Nici tu nu consumi anumite legume sau fructe. Poate nici pe tine nu te atrage un gust anume. Analizează reacțiile copilului tău și nu-l face să se simtă obligat. Tu îi poți deschide calea către un stil de viață sănătos, iar el va selecta ce anume îi place din gama largă de mâncăruri și alimente de acest tip. La final, îți putem spune că noi ți-am oferit doar câteva idei. Tu îl cunoști cel mai bine și poți încerca varianta care ți se pare potrivită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.