Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Stilul de viață sănătos se învață în familie

Stilul de viață sănătos se învață în familie

0
Stilul de viață sănătos se învață în familie

 

Cel mai puternic factor în formarea unei persoane se află în familie – mediul în care dezvoltarea unui copil are loc – și este influențat de mai mulți parametri. Copilul este un individ care imită acțiunile celor din jurul său fără a le putea trece printr-un filtru personal, de aceea modelul care îi este prezentat îi va contura caracterul, personalitatea și acțiunile în mod direct. Conduita morală și socială, precum și cultura unui stil de viață sănătos se învață în familie, astfel că părinții au un rol deosebit de important în formarea și menținerea unei relații conștiente cu sănătatea.

Sănătatea începe în familie

Relația copilului cu sănătatea începe în familie. Când sunt mici, copiii sunt asemeni unui burete care absoarbe toată informația din jur. La vârste fragede aceștia nu sunt conștienți încă de normele elementare în ceea ce privește stilul de viață sănătos, de accea  părinții trebuie să le insufle acestora cunoștințele de bază despre tot ceea ce presupune acesta, de la alimentație și reguli de igienă, la iubirea de sine, respectarea și interacțiunea cu cei din jur dar și cu mediul înconjurător. Cultura unui stil de viață sănătos nu se rezumă doar la o alimentație sănătoasă și la activitatea fizică, ci înglobează o serie de deprinderi morale, sociale și emoționale care ne ajută pe parcursul vieții să ne simțim bine cu noi și să dezvoltăm relații interumane aromonioase cu cei din jurul nostru.

Puterea exemplului

Înțelegem, deci, că părinții au un rol critic în stabilirea și încurajarea unui stil de viață sănătos. Puterea exemplului este un factor esențial în acest proces, studiile arată că cei mici sunt mai susceptibili la activitatea fizică dacă și părinții lor sunt activi. Pregătiți micul dejun și implicați-i  pe aceștiaîn activitate, faceți sport împreună, mergeți cu bicicleta, învățați-i dumneavoastră un sport nou, astfel copilul nu doar că vă va urma exemplul, ci veți întări și legăturile de familie prin socializare și petrecerea timpului împreună. Nu uitați că atunci când sunt mici, copii au nevoie de atenție, susținere și recunoaștere din partea părinților lor, dezvoltarea unor astfel de activități împreună le va da încredere și îi va încuraja să repete mecanismul în viitor.

Dezvoltați împreună obiceiuri sănătoase

Cu cât setați mai devreme anumite norme sănătoase, cu atât mai mult acestea vor rămâne obiceiuri de o viață – important este startul. În primii ani de viață suntem educați cum să ne purtăm, cum să vorbim, cum să recunoaștem lumea din jur, cum să mâncăm și ce anume e bine să mâncăm. Gustul se educă, iar gusturile alimentare ale copiilor sunt modelate de alimentele pe care le primesc. Oferiți-le alimente sănătoase precum legumele și fructele,  apelați cât mai rar la alternativa produselor încărcate cu zaharuri, grăsimi și potențiatori de gust. Consumați la rândul dumneavoastră produse naturale și sănătoase, astfel încât copilul să vă vadă și să vă urmeze, Gătiți împreună, experimentați gusturi și arome noi, explicați copiilor importanța fructelor și legumelor și influența fiecăreia asupra organismului uman, ascultați muzică cu cei mici ca o formă de relaxare, desenați sau alegeți jocuri și activități de grup pentru toți membrii familiei.

Mesele în familie

Cel puțin până într-un punct al copilăriei, alimentația copilului este diferită de cea a părinților. Nu trebuie să vă supuneți copiii unor diete alimentare dacă nu este nevoie. În cazul în care sunteți dumneavoastră nevoit să urmați un regim trebuie să îi explicați copilului de ce anume faceți asta și de ce de data aceasta el nu trebuie să vă urmeze. Cercetările arată că familiile care iau masa împreună cel puțin o dată pe săptămână au o dietă mai echilibrată și relații mult mai aromonioase. De asemenea, a lua masa cu membrii familiei are un rol major în dezvoltarea încrederii copilului, a vocabularului său precum și asupra sănătății sale emoționale. Învățați-i importanța fiecărei mese din zi și nu săriți niciodată peste micul dejun, acesta este obligatoriu în dezvoltarea armonioasă nu doar a copiilor, ci și a adulților, prima masă a zilei este răspunzătoare de energia noastră.

Citiți etichetele alimentare

Citiți etichetele alimentare ale produselor pe care le achiziționați și explicați-i celui mic de ce anume faceți acest lucru, astfel încât, atunci când va crește acest obicei va fi deja înrădăcinat în comportamentul său. Citirea etichetelor produselor alimentare este un obicei care vă poate inflența major stilul de viață și alimentația, întrucât puteți clasifica produsele și le puteți elimina pe cele nocive. Reducând consumul de produse procesate vă veți îmbunătăți calitatea vieții și starea de sănătate, iar mai târziu copilul dumneavoastră vă va mulțumi pentru că nu îi va fi greu să deprindă această activitate utilă.

Cultivați-le relații sănătoase

Nu doar cu mâncarea, cu tot ce îi înconjoară. Cu sportul, cu oamenii, cu animalele, cu natura. Nu uitați că sunteți unul dintre cele mai importante – dacă nu cel mai important – modele din viața lor și trebuie să profitați de fiecare ocazie pentru a-l învăța să deprindă comportamente și obiceiuri sănătoase. A fi părinte este una dintre cele mai grele sarcini din lume, plină de provocări, de altfel, însă dacă veți investi timp, energie și emoție în relația cu copiii dumneavoastră, acestea vor avea un impact pozitiv asupra stilului lor de viață și efectele pozitive nu vor întârzia să apară.

Fiți fermi

Stilul de viață sănătos are în vedere și comportamentul social al copilului, acesta din urmă având  nevoie să facă alegeri și sa ia decizii la rândul său. Fie că e vorba de hainele pe care le îmbracă sau de alimentele pe care le mănâncă, copilul are nevoie de alternative, însă acestea trebuiesc oferite specific –  de pildă, în loc de Ce desert ți-ar plăcea să mănânci?, spuneți-i La desert ai vrea un măr sau o banană?.

Iar în final, încercați să faceți totul cât mai natural, fără impuneri absolute care să creeze frustrări copilului. Fiți calmi, blânzi și mai ales maleabili în ceea ce îi privește pe cei mici. Atunci când faceți excepții, explicați-le motivele și faptul că nu trebuie să devină reguli. Însă nu forțați, pentru că rezultatele vor fi exact contrare celor așteptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.