Acasă Gătesc gustos Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

0
Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu mai satisfac gustul, fie din cauza monotoniei alimentare, adică a felului în care le gătim și respectiv consumăm. În realitate, lucrurile sunt diferite iar legumele, pe lângă faptul că sunt o importantă și sănătoasă sursă de hrană, sunt și un generator de arome și savori. Nu știi cum să dai gust și mai bun legumelor? Nu îți face griji, soluții există și sunt mai la îndemână decât ai crede. Inspirația și creativitatea sunt elemente care fac treabă bună în bucătărie, mai ales atunci când ne dorim să consumăm cat mai multe legume. Varietatea de culori, forme și gusturi a zarzavaturilor nu poate decât să ne bucure și să ne facă viața mai ușoară în bucătărie și organismul mai fericit și mai sănătos.

Gătesc cu spor și ușor

Generozitatea legumelor nu stă doar în varietatea tipurilor lor, ci și în multitudinea de opțiuni de gătire. Desigur, cea mai bună variantă pentru a beneficia de vitaminele și nutrienții lor este să le consumăm crude, însă există și opțiuni de preparere astfel încât legumele să își păstreze aportul nutrițional și gustul, enumerăm cele mai populare metode

  • Prăjirea cu aer – se utilizează o friteuză cu aer pentru a obține un gust crocant, fără grăsimi și calorii suplimentare
  • Grătarul – peste care putem să presărăm un strop de ulei de măsline pentru a obține un gust mai complex al legumelor, condimentat de fumul grătarului
  • Gătite la cuptor cu un strop de ulei – astfel, legumele capătă o aromă dulceagă,
  • Sote – tehnică de gătit în cadrul căreia se folosește o cantitate relativ mică de ulei
  • Piure în loc de legume fierte
  • Blanșare – o tehnică de gătit care presupune introducerea scurtă a legumelor în apă clocotită, urmată de o baie de gheață.

SOS – sau cum dai  gust și mai bun legumelor

Sosurile și cremele sunt prietenii legumelor indiferent dacă acestea sunt crude sau gătite. Lăsați-vă imaginația să zboare, nu doar mujdeiul de usturoi potențează gustul legumelor, combinați crudități cu paste tartinabile cum am făcut noi aici, însoțiți legumele cu sosuri din tofu cu usturoi, cu pătrunjel, cu leuștean sau cu sos pesto cu pătrunjel, combinațiile sunt multiple iar aromele surpinzător de gustoase și variate. Să faci sosuri și creme pentru legume nu a fost nicicând mai distractiv și mai atractiv, deoarece pregătirea lor durează foarte puțin, de cele mai multe ori e nevoie doar de amestec și mărunțire – așadar, niciun proces termic complicat care să ne mânânce timpul și să ne alunge buna dispoziție. Nu fiți reticenți în privința gustului, alimentația e un proces continuu de cunoaștere și descoperire, cum doar călătorind poți cunoaște lumea, doar testând prin gustare poți experimenta arome noi.

Aluat sau a luat gust?

Alatul sau foietajul este un alt element din bucătărie care ne poate ajuta să dăm un gust mai bun legumelor și să le punem în valoare. Dacă mai este și făcut în casă cu făină integrală de grâu rezultatul final nu are cum să nu fie cel puțin gustos. Aluatul este pentru legume un fel de potențator de gust, un fel de reflector de lumina care le face să strălucească. Plăcinta cu spanac, plăcinta cu mei și morcov, cu legume sau pachețelele de primăvară cu diverse legume, sunt doar câteva dintre rețetele în care aluatul potențează gustul și valoarea legumelor folosite și facilitează consumul acestora pentru întreaga familie.

Nu te feri de condimente

Condimentele sunt bijuteriile bucătăriei, adăugate în mâncare acestea înfrumusețează, potențează și valorifică gustul ingredientelor. Deschideți-vă orizonturile și folosiți simfonia de condimente existente, nu doar clasicul piper. Turmericul, anasonul stelat, paprika, chimionul, cuișoarele, nucșoara, coriandrul, busuoicul, oregano sau cimbrul sunt aromatizante naturale, ușor de utilizat, capabile să vă transforme legumele în delicii. Chimenul sau ghimbirul dau o notă condimentat-caldă legumelor, în timp ce coriandrul sau cimbrul le afumă.

Legume umplute, papile fericite

Ca să dai gust și mai bun legumelor o variantă recomandată este umplerea acestora cu ceva delicios. Umplutura poate fi de orice fel, în funcție de gusturile și preferințele dumneavoastră. Ardeii umpluți sunt o variantă populară, dar pot fi folosiți la fel de bine și dovlecei, vinete, roșii, cartofi sau țeline. Umplutura poate fi o combinație de alte legume cu diverse condimente și uleiuri, amestec de soia texturată cu legume, sau cu paste tartinabile vegetale dacă optați pentru legume crude.

Stropiți-le cu lămâie, uleiuri vegetale, miere și pasiune

Legumele de pământ, rădăcinoasele precum sfecla, țelina, păstârnacul sau napii tind să aibă după gătire un gust amar care poate persista – puțină miere adăugată poate să echilibrează gusturile și să transforme legumele într-un preparat delicios. Indiferent dacă prăjiți, sotați sau puneți pe grătar legumele aveți nevoie de un strop de ulei peste acestea. Uleiurile aromate sunt o modalitate excelentă de a adăuga savoare preparatelor din legume sau chiar și salatelor atunci când le pregătiți. De asemenea, stoarcerea citricelor peste anumite tipuri de legume le poate echilibra aromele, se recomandă această operațiune la finalul procesului termic, deoarece citricele funcționează mai bine atunci când nu sunt fierte.

Cumpărați local și legume sezoniere

Este recomandat să achiziționați legume sezoniere, pentru că acestea sunt proaspete, au gust și arome mai intense.

Nu le gătiți mai mult decât e necesar

Când sunt gătite prea mult, legumele devin moi și apoase și nu mai sunt deloc apetisante. Acordați atenția necesară fieacărui tip de legume și țineți cont de timpul de prepare potrivit fiecărei categorii. Expunerea îndelungată la procesul termic elimină de asemenea, vitaminele și nutrienții din legume, de aceea nu este recomandat să le gătiți  mai mult decât e necesar.

Plante aromatice și mini legume

Pentru extra savoare puteți adăuga în legumele dumneavoastră crenguțe de plante aromatice precum busuioc, cimbru sau rozmarin. De asemenea, puteți începe să includeți baby legume în alimentație. Vegetalele tind să dezvolte un gust amar cu cât cresc prea mult în dimensiune, astfel că puteți opta pentru varianta lor mini, pe lângă gustul fresh obțineți un aspect plăcut și jucăuș, mai atractiv chiar și pentru cei care nu preferă legumele de obicei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.