Acasă Wellness și stil de viață sănătos Cum să îți respecți promisiunile făcute de Anul Nou?

Cum să îți respecți promisiunile făcute de Anul Nou?

0
Cum să îți respecți promisiunile făcute de Anul Nou?

Cum să îți respecți promisiunile de anul nou?Odată cu un nou an apar și noi promisiuni făcute sieși… sau reluarea angajamentelor neîmplinite de anul trecut. De fiecare dată ne simțim de parcă putem să o luăm de la început și avem o dorință puterinică de a schimba toate aspectele negative din viața noastră. Nu vrem să sunăm prea pesimiști, însă cu toții știm că e mult mai ușor să îți faci promisiuni, decât să ții de ele. Mulți ne lăsăm păgubași chiar după prima lună din an, când revenim la rutina noastră obișnuită.

Noi ne-am propus ca anul acesta să nu mai lăsăm acest lucru să se întâmple și cu această ocazie ne-am gândit să vă ajutăm și pe voi să vă împliniți toate promisiunile personale. Cine știe, poate ăsta este anul în care în sfârșit te apuci să înveți franceză, așa cum ți-ai propus acum trei ani. Zi de zi, pas cu pas. Să trecem la treabă!

 

Realism

Atunci când spunem asta nu ne referim la promisiuni nerealiste precum a-ți dori să ai aripi (deși toți ne dorim asta, oricât de imposibil ar fi), ci mai degrabă la cele precum: În acest an o să renunț de tot la ciocolată. Știm cu toții cât de greu este să renunți la ciocolată, mai ales dacă e desertul tău preferat, astfel mai mult ca sigur că acest obiectiv o să eșueze. Încercă, în schimb, să alegi planuri potrivite pentru tine și de care știi, cel puțin în proporție de 70%, că poți să le duci la capăt. Astfel în loc să renunți la ciocolată, poate ar fi bine să îți propui să mănânci numai una pe lună sau că o să încerci variante mai sănătoase ale acesteia.

 

Obiective clare

Suntem cu toții tentați la început să ne promitem lucruri precum: vreau să slăbesc, vreau să fiu mai productiv sau vreau să învăț să cânt la chitară. Însă dacă vrei cu adevărat să faci asta, ar trebui să fii mai specific. Așa o să îți fie mult mai ușor să realizezi și să îți monitorizezi promisiunile. Deci poți încerca în schimb: vreau să slăbesc 12 kilograme până la sfârșitul anului – în acest mod poți planifica mai bine tot ce ai de făcut. Așa îți poți realiza obiectivul slăbind în fiecare lună un kilogram și realizând un plan de exerciții fizice.

 

Câte un obiectiv pe rând

Oricât de bine crezi că ar da în CV faptul că știi italiană, să cânți la vioară, să croșetezi și să faci lumânări parfumate, ar trebui să îți alegi un singur obiectiv pe care vrei să îl indeplinești pe an. Poate două, dacă unul dintre ele este mai ușor de făcut, precum realizarea unei rețete care îți stă de ceva timp în minte. Concentrându-te pe un singur obiectiv îți este mai ușor să îți dai seama ce ai de făcut și nu îți supraaglomerezi programul. Când ajungi să îl finalizezi o să îți crească încrederea în tine, mai ales dacă era unul care necesita mai multă muncă.

 

Planificare

Să presupunem, de dragul exemplului, că vrei ca în următorul an să adopți o alimentație sănătoasă. Poți începe prin a te documenta în ce constă acest lucru, care sunt cele mai bune alimente pentru corpul tău și să găsești rețete sau produse care sunt pe placul tău. După aceea îți poți propune să adaugi săptămânal un aliment din lista realizată la început, iar o dată pe lună sau la două săptămâni să încerci o nouă rețetă. Pe parcurs poți renunța la produsele care nu sunt bune pentru sănătatea ta și la finalul anului o să îți dai seama că dieta ta s-a schimbat aproape în totalitate.

 

Pași mărunți

La început, când încă suntem entuziasmați de noua activitate pe care o începem, tindem să trecem direct la partea cea mai grea și să sărim câteva etape. Însă așa cum pentru a realiza o rețetă trebuie să iei fiecare etapă pas cu pas, așa trebuie să facem cu fiecare activitate nouă. De exemplu, dacă ți-ai propus să faci mai mult sport nu începi din prima zi să faci 100 de flotări, mai ales dacă înainte nu făceai aproape deloc sport. Începi cu 5-10 flotări pe zi și după treptat urci numărul. Așa eviți suprasolicitarea și o să îți fie mai ușor să îți faci o obișnuiță din acea activitate, poate așa dispare și dorința de a renunța.

 

Cere ajutor

Oricât de ușor ar părea ceva de făcut, reține că atunci când întâmpini o problemă nu trebuie să îți fie rușine să ceri ajutorul cuiva. În special dacă activitatea este una mai grea precum a învăța o nouă limbă. Poți vorbi cu o persoană specializată în acel domeniu sau chiar cu un prieten cu experiență, dacă nu este ceva prea complicat. Nu trebuie să abandonezi ideea odată ce întâmpini un obstacol.

 

Un alt aspect important pe care trebuie să îl reții este faptul că nu trebuie să te demoralizezi atunci când nu poți face ceva perfect, perfecțiunea nu poate fi atinsă. Dacă într-o săptămână nu reușești să îți faci exercițiile și deviezi un pic de la plan e ok. Tot ce contează este să nu renunți la cea ce ți-ai propus și să faci progrese mici zi de zi, săptămână de săptămână. Pentru a rămâne motivat te poți recompensa după fiecare etapă realizată sau o dată pe lună, frecvența o alegi tu (numai să nu exagerezi :)) ).

Să avem un an plin de victorii personale, mai mici și mai mari!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.