Acasă Wellness și stil de viață sănătos Stii de ce esueaza majoritatea listelor cu obiective de la inceput de an? Tu fa-le sa functioneze!

Stii de ce esueaza majoritatea listelor cu obiective de la inceput de an? Tu fa-le sa functioneze!

0
Stii de ce esueaza majoritatea listelor cu obiective de la inceput de an? Tu fa-le sa functioneze!

obiectiveSpune sincer: ti-ai intocmit macar o data si tu, la inceputul anului, plin de speranta, o lista cu obiective de realizat, pe care, cateva luni mai tarziu, ai abandonat-o?

Majoritatea dintre noi simte nevoia sa faca, la inceputul noului an, in minte sau pe hartie un To Do List cu lucruri pe care ni le propunem spre realizare pe parcursul celor 365 de zile care urmeaza. Lista respectiva este un lucru bun in sine, cu conditia de a nu ramane doar o insiruire de planuri, ci sa fie adusa la indeplinire pentru cat mai multe puncte. De fapt, statisticile arata ca 95% dintre persoane isi uita planurile de la inceput de an in primele 2-3 saptamani de la fixarea lor. Vrei sa stii principalele motive pentru se intampla asta si cum sa procedezi, totusi, ca sa le aduci la indeplinire? Iti spunem in randurile urmatoare!

Obiectivele tale s-au suprapus peste o serie de vechi obiceiuri

Vrei sa construiesti, dar nu detii o temelie buna, mai exact. Ca sa intelegi mai bine ce legatura au obiectivele noi cu obiceiurile vechi, iata o poveste:

Candva, demult, un filosof a bătut la usa unui celebru maestru Zen si l-a rugat sa il primeasca drept discipol si sa il invete din tainele intelepciunii sale. Maestrul il primeste cu multa bunavointa si il invita in casa, oferindu-i un ceai, inainte de a incepe lectiile, ca semn al ospitalitatii sale. Apoi incepu sa se toarne ceai in ceasca filosofului, pana cand aceasta s-a umplut. Totusi, nu se opri, si, sub privirile uimite ale musafirului, continua calm sa toarne chiar si cand ceaiul se varsa din ceasca pe masa.

Nedumerit, filosoful intreaba: Invatatorule, nu vezi ca ceasca este plina? De ce torni in continuare si versi ceaiul pe masa?

Inteleptul maestru a raspuns: Aceasta ceasca este acum asemeni mintii tale, atat de plina de notiuni, de presupuneri si opinii, incat efectiv nu este posibil sa incepem inca. Daca vrei sa intelegi invataturile mele, mai intai trebuie sa le faci loc.

checklist

Ca si in cazul filosofului de adineaori, mintea noastră este plină de informatii, preconceptii, credinte, opinii, obiceiuri, conflicte interne, temeri care se refera la trecut. Interpretam prezentul si viitorul pe baza experientei trecute, a noastra si a altora. Acționam instinctiv pe baza a ceea ce am invatat si a automatizarilor pe care ni le-am creat. Cum putem crea un viitor nou, daca ne aflam ancorati in trecut si intr-o serie de obiceiuri care nu au functionat in favoarea noastra? Cum sa speram, in aceste conditii, ca ceva se va schimba?

Asadar, inainte de a pune in aplicare obiectivele stabilite in noaptea dintre ani, este nevoie si se impune o analiza, trebuie sa aruncam un ochi critic catre noi insine.

Vrei sa slabesti? Care sunt motivele pentru care ai acumulat kilograme, obiceiurile care te-au indepartat de o silueta supla? Mananci cand iti este foame sau nu doar atunci?

Vrei sa ai mai multi bani? De ce nu i-ai obtinut pana acum? Ai obiceiul sa ii risipesti, sa cheltuiesti pe lucruri lipsite de importanta? Sau iti e teama sa renunti la comoditatea pe care o presupune vechiul tau job, in favoarea unuia care ti-ar aduce mai multe satisfacrii financiare?

Vrei sa te hranesti mai sanatos? Analizeaza mai intai cat de des consumai produse de tip junk food, de exemplu, sau dulciuri si de ce? Esti pregatit sa renunti la ele si in ce ritm?

Vrei sa ai o relatie mai buna cu partenerul tau? Care este cauza conflictelor, atunci cand acestea se produc? Comunicati suficient? Ce reprosezi si ce ti se reproseaza? Ati discutat despre asta? Esti dispus sa incepi sa o faci? Ai putea face, de dragul acestuia/acesteia, mici concesii?

Raspunsul sincer la aceste intrebari si hotararea de a inlatura vechile obiceiuri sunt lucruri care te vor aduce cu un pas mai aproape de realizarea obiectivelor tale.

to do list

Obiectivele nu au fost sustinute si de un plan, cu etape si termene

Atunci cand lucrurile pe care ti le propui sunt mai dificil de atins, fixeaza-ti obiectivul mare si apoi imparte-l in obiective mici, cu termene concrete si realiste, fiecare in parte cu modul de aplicare. Nu ajunge sa spui Vreau sa fac asta, ci sa detaliezi si modul in care iti propui sa reusesti. Daca se poate in scris, ajuta mult.

Ma voi hrani mai sanatos – este un obiectiv atat de general, incat va fi in mod cert dificil de atins, daca nu il imparti inca de la inceput in obiective mai mici, puncutale. Voi inlocui sucurile carbogazoase cu limonada naturala, voi renunta la junk food pana in februarie, voi manca dulciuri numai in weekend,  voi manca prajeli numai o data pe luna  – Toate acestea sunt mult mai detaliate si se constituie ca mici pasi, care, la un loc, te vor aduce catre obiectivul mare.

Ai uitat ce anume ti-ai propus

Scrii o lista si apoi uiti de ea. Prins in ritmul aproape ametitor dupa care ti se deruleaza existenta, lasi la o parte hotararile marete care ti-au marcat inceputul de an si revii la viata ta obisnuita. Daca si tie ti s-a intamplat asta, este cazul sa ramai o clipa pe ganduri: oare ai intocmit planurile cu seriozitate, sau doar te-ai lasat purtat de un impuls de moment? Si daca vinovat a fost numai implusul, oare nu te-ar ajuta o lista in care sa crezi cu adevarat si pe care sa te straduiesti sa o bifezi?

Obiectivele nu au fost realiste

O gramada de oameni si-ar dori sa castige premiul cel mare la Loto, sa arate precum Angelina Jolie (sau Brad Pitt, dupa caz) sau sa-si petreaca restul vietii intr-o casuta pe o plaja din Bahamas, o lista cu asemnea lucruri nu este, sa recunoastem, prea realista. Sigur, oricine poate sa viseze, dar aici vorbim despre planuri concrete, nu despre visuri. Fixeaza-ti obiective realiste si ambitioase, daca in acest fel te motivezi mai bine, dar neaparat realiste, in caz contrar lista nu te va ajuta cu nimic.

In fapt, daca ar trebui sa rezumam discutia privind modul de stabilire al obiectivelor unei persoane la un singur cuvant, acest ar fi SMART, un acronim arhicunoscut in materie de business, dar perfect aplicabil si vietii de zi cu zi.

SMART = Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant, Temporizabil

Nu exista solutii magice, stii deja asta. Esti numai tu acolo, la rascruce de drum si orice solutie viabila se afla ascunsa in tine: sa iti faci un plan concret, detaliat, realist si apoi sa te tii de el cu indarjire. De multe ori exact asta functioneaza…magic! 🙂

motivatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.