Desert de post cu cartofi dulci

Un desert potrivit atunci când ai poftă de ceva bun, bun. Încearcă și tu rețeta aceasta și bucură-te împreună cu cei dragi de un preparat delicios.
TIMP PREPARARE 1h 35 min
PORTII 10
TIP RETETA Desert/Gustare
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente pentru piureul de cartofi dulci:
3-4 cartofi dulci mari
84g de alternativă vegană la unt
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță scorțișoară măcinată
1 linguriță ghimbir măcinat
1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă
1 linguriță mică de sare celtică
Ingrediente pentru crumble:
50 g fulgi de ovăz
105 g alune de pădure
2 lingurițe zahăr brut
40 g făină de migdale
1 vârf linguriță sare celtică
1 linguriță scorțișoară măcinată
1 vârf linguriță de nucșoară proaspăt rasă
3 lingurițe de alternativă vegană la unt (topită)
2 linguri sirop de arțar
Mod de preparare:
- Coace cartofii dulci. Preîncălzește cuptorul la 218°C. Așază cartofii pe o foaie de copt în tavă. Coace-i timp de 45-55 de minute sau până când intră ușor furculița în ei.
- Între timp, pregătește topping-ul crocant (crumble). Într-un bol mediu, amestecă ovăzul, alunele de pădure, făina de migdale, zahărul brut, sarea, scorțișoara și nucșoara. Apoi toarnă alternativa vegană la unt (topită) și siropul de arțar. Încorporează cu o furculiță până când se fărâmițează și este puțin lipicios.
- Mai departe, rumenește alternativa vegană la unt într-o tigaie la temperatură medie și amestecă ocazional.
- După ce se rumenește și miroase specific, toarnă imediat în castron.
- Odată ce cartofii dulci copți s-au răcit suficient pentru a fi manevrați, scoate coaja și apoi transferă-i într-un bol mare.
- Redu temperatura cuptorului la 190°C. Unge ușor o tavă de copt de mărime medie.
- Pasează cartofii, dar nu până la omogenizarea completă.
- Apoi toarnă alternativa vegană la unt peste piureul de cartofi dulci și folosește o spatulă de silicon sau o lingură de lemn pentru a amesteca bine.
- Adaugă extractul de vanilie, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și sarea. Amestecă până când toate ingredientele sunt încorporate și cartofii sunt cremoși.
- Pentru a asambla, adaugă piureul de cartofi dulci în vasul de copt pregătit și netezește suprafața. Presară toppingul de crumble peste piureul de cartofi dulci.
- Coace în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de 35-40 de minute sau până când toppingul este frumos auriu.
-
Lasă desertul să se răcească timp de 15-20 de minute înainte de feliere.
Poftă bună!
