Despre pastele integrale și ce să pregătești cu ele
Pastele au fost considerate dintotdeauna un preparat specific Italiei, însă evoluția acestora a cunoscut o istorie lungă și complexă. Forma actuală a pastelor, gătită și răspândită pe tot Globul, diferă cu mult față de primele atestări ale preparatului.
Care este originea pastelor?
Pentru început, numele propriu-zis al pastelor se trage din textura și consistența moale sau păstoasă a aluatului atunci când este amestecat inițial. Mai departe, numele celor peste 200 de sortimente cunoscute de paste vine de la forma specifică în care sunt modelate fiecare. Este important să reținem că deseori pastele erau – și încă sunt – consumate proaspete, fierte imediat după prepararea aluatului. Mai târziu, pastele au fost uscate și depozitate pentru a putea fi păstrate pentru mai mult timp, ceea ce a dat naștere pastelor de astăzi, care domină rafturile magazinelor.
Originea pastelor a fost dezbătută intens de-a lungul istoriei, însă nu s-a ajuns la o concluzie sigură în ceea ce privește acest subiect. Există mituri sau teorii conform cărora pastele ar fi fost aduse inițial în regiunea Italiei din alte părți ale lumii – din China, mai ales – sau că ele ar fi existat în acea regiune încă din perioada pre-romană.
Cu toate acestea, un lucru este sigur – pastele au existat în Italia încă de dinaintea Evului Mediu și se regăsesc reprezentări ale lor în scrierile și operele de artă ale multor autori, poeți sau pictori. Mai mult, pastele au fost adaptate și interpretate regional, combinând o varietate de ingrediente și sosuri. De exemplu, pastele au fost combinate cu roșii sau sos de roșii abia în secolul al XIX–lea.
La început, unele paste cu sosuri și umpluturi erau considerate un preparat consumat de cei mai înstăriți. Însă, odată cu ieftinirea grâului și introducerea unor restricții alimentare religioase, pastele au devenit larg răspândite în toate păturile sociale. Până la sfârșitul secolului al XVII–lea, pastele au devenit un aliment de bază în alimentația oamenilor din unele regiuni ale peninsulei. Un alt aspect important al răspândirii pastelor este inventarea unor mașinării care să permită producerea alimentului la scară mai largă.
Pastele integrale
Pastele integrale au evoluat și au devenit o alternativă populară la pastele albe, în special datorită conținutului nutrițional bogat. Spre deosebire de pastele albe, cele integrale sunt făcute din făină obținută prin măcinarea întregului bob de grâu.
- Ne dau energie
Pastele integrale îți pot asigura în mod sănătos o parte a carbohidraților de care corpul tău are nevoie pentru a-și lua energie. O cană de paste integrale asigură aproximativ 37 de grame de carbohidrați, pe care ar trebui să le luăm din cereale, legume și fructe. Carbohidrații sunt macronutrieți de care organismul nostru are nevoie pentru a asigura buna funcționare a mușchilor, celulelor roșii și a sistemului nervos.
- Bogate în fibre
Pastele integrale sunt și o importantă sursă de fibre, sprijinind sănătatea digestiei. De asemenea, fibrele pot ajuta în reglarea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de colesterol. În combinație cu mineralele regăsite în paste, compușii fitochimici din cerealele integrale pot ajuta în prevenirea unor tipuri de cancer.
- Bogate în nutrienți
Pastele integrale sunt bogate în vitaminele complexului B sau minerale, precum seleniu, cupru, magneziu și mangan. Vitaminele B sunt importante pentru un sistem nervos sănătos și pentru metabolism. Cuprul joacă un rol important în funcționarea celulelor roșii și sistemului nervos, imun sau cardiovascular. Iar magneziul ajută în reglarea presiunii arteriale sau în menținerea sănătății și puterii oaselor.
Ce să faci cu ele?
Pastele vin într-o grămadă de forme și pot fi obținute din multe cereale, populare fiind cele din grâu (melcișori, scurte, spirale și un sortiment rustic), cele din secară (melcișori, scoici și rustic) sau ovăz (scurte). Așadar, ai de unde alege, iar noi îți propunem 6 rețete sănătoase de paste integrale pe care să le pregătești ușor pentru prânzurile luate la pachet sau pentru cinele savurate alături de cei dragi.
- Prima rețetă este de paste cu dovlecei și un sos pesto răcoros. Pentru această rețetă vei avea nevoie de pastele integrale din ovăz, dovlecei, roșii cherry, busuioc, usturoi și alte ingrediente pentru a adăuga mai multă savoare.
- Mai departe, avem pentru tine o rețetă de paste bolognese cu linte. Această combinație de paste integrale din ovăz, linte și legume proaspete este sățioasă și îți va asigura fibrele și proteinele de care ai nevoie.
- O altă rețetă mai inedită este de paste carbonara cu ciuperci. Vei obține un sos cremos din lapte de orez, care va complimenta numai bine pastele integrale din grâu și ciupercile.
- Dacă vrei o altă rețetă cu un sos alb, îți recomandăm și pastele cu sos Alfredo vegan, fasole și mazăre. Se potrivesc acestei rețete paste integrale spirale. Mai mult, poți păstra rețeta sosului Alfredo și pentru alte rețete vegane, precum lasagna, legume la cuptor sau doar ca simplu dressing.
- O rețetă mai clasică, dar la fel de gustoasă și aromată, este cea a pastelor cu sos de roșii. Și pentru această rețetă simplă ai nevoie de paste integrale din grâu spirale, pe lângă roșii proaspete, ceapă, spanac și busuioc.
- Ultima rețetă propusă de noi este de paste integrale din grâu sau secară cu sos de alune. Texturile neașteptate din această rețetă sunt perfecte pentru a lua o cină hrănitoare și interesantă alături de toată familia.
Pastele pot fi combinate în unele dintre cele mai previzibile sau mai imprevizibile variante. Tot ce trebuie să faci este să experimentezi mereu și să încerci constant noi combinații – nu urma neapărat o rețetă ca atare, ci adapteaz-o după preferințele și ingredientele tale preferate!