DIP din Sfeclă Roșie

Dacă te numeri printre fanii sfeclei roșii, sigur te vei îndrăgosti de această rețetă! Un aperitiv ideal pentru cei ce preferă snack-urile însoțite de un sos sau de o pastă aromată. Și, când pasta se întâmplă să fie și sănătoasă, cu atât mai bine. Te invităm să încerci acest DIP (sos gros) din sfeclă roșie – rețetă propusă de Chef Daniela Dan – și să ne spui cum ți se pare. 😊
TIMP DE PREPARARE 45 de minute
PORȚII 2 căni
TIP REȚETĂ Aperitiv
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 2 sfecle roșii medii
- 1 lingură ulei de măsline
- 400 g năut fiert și scurs
- ½ cană caju crud
- 2 linguri tahini (pastă din semințe de susan)
- 3 linguri suc de lămâie
- ½ linguriță sare
- 1-2 căței usturoi
- 1 linguriță chimen măcinat
- Până la ½ cană de lichid în care a fiert năutul dacă este nevoie
- Ornat: pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Mod de preparare:
- Decojește sfecla și tai-o în cuburi. Pune-le într-o tavă și adaugă ulei peste, amestecând bine. Coace pentru 40 minute la 180 C sau până când se înmoaie.
- Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și blendează până la omogenizare. Dacă nu ai un robot de bucătărie, poți folosi un blender cu picior.
- Gustă și, dacă este nevoie, adaugă mai multă apă, sare sau suc de lămâie.
- Ornează cu pătrunjel proaspăt tăiat.
- Servește cu chipsuri de porumb, biscuiți de orez și/sau cu bețișoare de legume proaspete.
Știai că?
- În afară de antioxidanți, sfecla roșie conține multe vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului? Enumerăm astfel: vitaminele B1, B2, B3, B5, C, folat, dar și magneziu, fier, cupru si fosfor?
- Pasta de susan, cunoscută și sub numele de tahiniși folosită la multe preparate de origine arabă, se găsește și de vânzare în supermarket-uri, dar pentru a fi sigur de ingredientele conținute, cel mai simplu este să o prepari acasă, măcinând-o așa cum am descris mai sus și eventual adaugând la ea câteva picături de ulei de măsline extravirgin.
- Nucile de caju sunt o specie tropicală de nuci, originară din Brazilia, dar cultivată acum în diferite climate călduroase. 28 de grame de caju asigură 69% din necesarul zilnic de cupru (esențial în sănătatea creierului și pentru un sistem imunitar puternic), 26% din necesarul zilnic de magneziu și mangan (nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor) sau 20% din necesarul zilnic de zinc.
- Ceea ce găsesti în magazine sub numele de caju reprezintă, în realitate, semințele fructului de caju (crescute într-un mod atipic, în afara fructului propriu-zis), dar în gastronomie acestea sunt considerate alune/nuci, atât datorită formei alungite, a aromei, dar și grație modalităților de întrebuințare.
