DIP din Sfeclă Roșie

0
DIP din Sfeclă Roșie

Dacă te numeri printre fanii sfeclei roșii, sigur te vei îndrăgosti de această rețetă! Un aperitiv ideal pentru cei ce preferă snack-urile însoțite de un sos sau de o pastă aromată. Și, când pasta se întâmplă să fie și sănătoasă, cu atât mai bine. Te invităm să încerci acest DIP (sos gros) din sfeclă roșie – rețetă propusă de Chef Daniela Dan – și să ne spui cum ți se pare. 😊

TIMP DE PREPARARE   45 de minute 

PORȚII  2 căni

TIP REȚETĂ  Aperitiv

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 2 sfecle roșii medii
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 400 g năut fiert și scurs
  • ½ cană caju crud
  • 2 linguri tahini (pastă din semințe de susan)
  • 3 linguri suc de lămâie
  • ½ linguriță sare
  • 1-2 căței usturoi
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • Până la ½ cană de lichid în care a fiert năutul dacă este nevoie
  • Ornat: pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

 

Mod de preparare:

  • Decojește sfecla și tai-o în cuburi. Pune-le într-o tavă și adaugă ulei peste, amestecând bine. Coace pentru 40 minute la 180 C sau până când se înmoaie.
  • Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și blendează până la omogenizare. Dacă nu ai un robot de bucătărie, poți folosi un blender cu picior.
  • Gustă și, dacă este nevoie, adaugă mai multă apă, sare sau suc de lămâie.
  • Ornează cu pătrunjel proaspăt tăiat.
  • Servește cu chipsuri de porumb, biscuiți de orez și/sau cu bețișoare de legume proaspete.

Știai că?

  • În afară de antioxidanți, sfecla roșie conține multe vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului? Enumerăm astfel: vitaminele B1, B2, B3, B5, C, folat, dar și magneziu, fier, cupru si fosfor?
  • Pasta de susan, cunoscută și sub numele de tahiniși folosită la multe preparate de origine arabă, se găsește și de vânzare în supermarket-uri, dar pentru a fi sigur de ingredientele conținute, cel mai simplu este să o prepari acasă, măcinând-o așa cum am descris mai sus și eventual adaugând la ea câteva picături de ulei de măsline extravirgin.
  • Nucile de caju sunt o specie tropicală de nuci, originară din Brazilia, dar cultivată acum în diferite climate călduroase. 28 de grame de caju asigură 69% din necesarul zilnic de cupru (esențial în sănătatea creierului și pentru un sistem imunitar puternic), 26% din necesarul zilnic de magneziu și mangan (nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor) sau 20% din necesarul zilnic de zinc.
  • Ceea ce găsesti în magazine sub numele de caju reprezintă, în realitate, semințele fructului de caju (crescute într-un mod atipic, în afara fructului propriu-zis), dar în gastronomie acestea sunt considerate alune/nuci, atât datorită formei alungite, a aromei, dar și grație modalităților de întrebuințare.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
DIP din sfecla rosie
Autor
Publicat la
Timp preparare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.