Dulce din banane și fulgi de ovăz
Bananele și fulgii de ovăz sunt două ingrediente pe care (aproape) toată lumea le iubește. De aceea, presimțim că această gustare va fi chiar și pe placul celor mai mofturoși dintre noi! Din nou, cheful nostru, Daniela Dan, ne dovedește că un desert sănătos poate fi și o plăcere pentru simțuri.
TIMP DE PREPARARE 20 minute
PORȚII 10-12
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 2 banane mari
- 2 căni fulgi de ovăz
- 2 linguri semințe susan
- ½ cană stafide
- ¼ cană migdale măcinate
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Într-un vas se blendează bananele până devin o pastă fină. Se adaugă pasta de banane peste restul ingredientelor și se amestecă foarte bine cu o lingură.
- În tava de cuptor se pune foaie de copt.
- Amestecul rezultat se modelează în bile. Se pun bilele în tava de cuptor.
- Se coc 15 minute la 170°C.
- Se pot servi ca gustare sau ca desert, pentru un plus de energie.
- După preferință, puteți să schimbați din ingredientele rețetei înlocuind, de pildă, stafidele cu merișor, caise confiate, nucă de cocos.
Știai că?
- Bananele sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume, unii oameni de știință crezând chiar că banana ar fi fost primul fruct din lume. Ele sunt cultivate în mai mult de 107 țări și se află pe locul al patrulea în topul culturilor alimentare din lume, în valoare monetară.
- De asemenea, și despre semințele de susan se crede că au fost printre primele condimente folosite de oameni. Cele mai vechi dovezi ale utilizării lor provin din legendele asiriene care descriu obiceiul zeilor de a bea vin pe bază de semințe de susan, înainte de crearea pământului. Susanul era una dintre principalele plante cultivate și în minunatele grădini suspendate ale Babilonului. Babilonienii foloseau semințele de susan pentru a prepara prăjituri, dulciuri, alcool și vin.
- Peste 300 de tipuri de banane sunt cultivate în întreaga lume. Acestea sunt grupate în funcție de numărul de seturi de cromozomi prezenți și de proporția genomului a două specii de banane. Bananele de desert și plantanele, de exemplu, sunt hibrizii acestor două specii, diferind între ele cantitatea de amidon și zahăr din fructele lor.
- Subgrupurile și soiurile de banane sunt foarte diverse și variate în ceea ce privește statura plantelor, precum și arhitectura acestora. Fructele lor diferă prin mărime, formă, culoare, gust și pigmentare.
- Fructele de banane sunt o sursă bogată de fitonutrienți importanți, vitamine și compuși fenolici cu rol antioxidant. Conțin, de asemenea, minerale precum fosfor, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc și mangan.
- S-a observat că pulpa și coaja de banană conțin amine biogene, precum serotonina, dopamina și norepinefrina. Conținutul de serotonină din pulpa de banane a fost observat în intervalul 8 – 50 µg/g (în medie 28 µg/g). Serotonina contribuie la starea de bine și fericire. Dopamina joacă un rol important în creierul și corpul uman ca neurotransmițător cu mare impact asupra stării noastre de spirit, capacității de concentrare și stabilității emoționale.