Reteta Gogosi pufoase de post, aromate si delicioase
Reteta de gogosi pufoase de post este unul dintre cele mai bune exemple ale faptului ca poti sa mananci un desert savuros, chiar daca nu consumi produse de origine animala, bucurandu-te, in acelasi timp, de ingrediente mai sanatoase. Cei care au gustat gogosile noastre de post au spus ca nu exista vreo diferenta intre gustul acestora si gogosile clasice. Acest lucru se datoreaza laptelui de soia (care da o fragezime deosebita) si uleiului de cocos (care aromeaza intr-un mod aparte). Avand in vedere ca sunt preparate cu un amestec de faina de grau dietetica si faina alba, gogosile de post aduc organismului tau fibre care te sprijina in procesul de digestie, iar daca le pudrezi cu karob, dulceata lor va fi insotita de mai putine calorii decat in cazul zaharului.
TIMP PREPARARE 100 minute
PORTII 30 de gogosi
TIP RETETA Desert/Aluat
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Gogosi pufoase de post
- 250 g faina de grau dietetica
- 250 g faina de grau alba
- 350 ml lapte de soia
- 3 linguri ulei de cocos
- 10 g drojdie uscata
- 3 linguri zahar brut
- jumatate de lingurita de sare
- esenta de vanilie
- coaja de portocala sau lamaie
- zahar brut pudra, pentru pudrat la final
- karob pentru pudrat la final, optional
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Gogosi pufoase de post
- Punem drojdia uscata in laptele de soia caldut (dar nu fierbinte, ca sa nu oparim drojdia), adaugam zaharul si 3 linguri din faina alba, apoi le amestecam putin ca sa se omogenizeze si lasam compozitia la loc caldut timp de 10 de minute sau pana cand se umfla si se formeaza deasupra un fel de spuma.
- Dupa ce drojdia s-a umflat, adaugam restul de faina, uleiul de cocos topit, sarea, esenta de vanilie si coaja de portocala sau lamaie, apoi framantam aluatul cel putin 10 minute.
- Cand aluatul este suficient framantat devine compact, are o consistenta usor elastica si se desprinde usor de marginile vasului. Esti gata sa lasi viitoarele gogosele de post sa se odihneasca.
- Se pune aluatul intr-un bol presarat cu putina faina, se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul a crescut, se scoate pe blatul de lucru, presarat in prealabil cu faina si din el se va intinde, cu ajutorul sucitorului, o foaie cu grosimea de un deget.
- Din foaie, decupezi cu o forma speciala sau cu ajutorului unui pahar, cercuri de marimea dorita. Noi am folosit un pahar de apa – ca sa iti faci idee de dimensiuni.
- Indepartezi restul de aluat, il remodelezi si decupezi din nou, pana cand termini toata compozitia.
- Lasa formele de gogosi sa se odihneasca inca 20 de minute si apoi le poti praji pe fiecare parte, in baie de ulei, la foc moderat.
- Cand vezi ca s-au rumenit pe ambele parti, le scoti pe hartie absorbanta si le pudrezi calde, cu zahar sau cu karob.
Observatii reteta Gogosi pufoase de post
- Fii atenta, gogosile nu trebuie lasate la prajit mai mult de 40-60 de secunde, in caz contrar se vor arde. Daca dai focul prea mare insa, acestea se vor arde la exterior si nu se vor patrunde bine in interior.
- Cand prajesti gogosile de post, nu le inghesui in tigaie prea mult, lasa loc liber intre ele, doar asa se vor umfla frumos.
- Daca vrei sa faci niste gogosi de post mai sanatoase si cu mai putine calorii (lucru pe care noi il recomandam cu caldura), coace-le in cuptor, pe hartie de copt.
- Gogosile de post se pot umple cu gem, daca vrei. Pentru aceasta operatiune vei folosi o siringa groasa sau un pos special pentru ornare.
- Nu ai chef de taiat aluatul de gogosi? Incearca-asa numitele gogosi la lingura, adica in loc sa intinzi aluatul si sa il decupezi cu forme rotunde, fa-l putin mai moale si transforma reteta intr-una de gogosi portionate cu lingura. Desi nu vor fi chiar la fel de aspectuoase, ai sa beneficiezi de acelasi gust bun. Cum spuneam, reteta de gogosi cu lingura nu difera decat prin faptul ca se adauga mai putina faina in compozitie.
- In general, reteta de gogosi nu este incadrata in retetele dulci rapide, din cauza ca timpul de preagatire pare lung. De fapt, avand in vedere ca prepararea se lungeste pentru ca trebuie sa creasca aluatul – timp in care poti face orice altceva – putem considera gogosile o reteta rapida.
Stiai ca?
- Faina integrala este mult mai sanatoasa decat faina alba, intrucat se obtine din cereale carora nu li s-au indepartat coaja (tarata) si, din acest motiv, si-au pastrat continutul nutritiv?
Cooking Tips
Vrei sa stii ce trebuie sa faci ca sa iti iasa gogosile pufoase? E simplu!
- Foloseste faina si drojdie de buna calitate si nu include intre ingredientele gogosilor tale lapte vegetal degresat
- Lasa aluatul cat mai mult timp la crescut, inclusiv dupa ce ai decupat formele rotunde pentru gogosi.
- Nu pune in tigaie prea multe gogosi odata, atunci cand prajesti si nu pune aluatul in tigaie decat dupa ce uleiul este bine incins.
Sunteti minunati!Folosesc in alimentatia mea ,foarte mult produsele voastre…ce bine ca existati!
Ce mesaj furmos, ne-a mers direct la inimă, mulţumim mult!