Gustare din seminte de floarea-soarelui
Incearca si tu aceasta gustare din seminte de floarea-soarelui, pentru a descoperi un preparat usor de facut, cu un gust bun, care te poate scoate din necaz cand ai nevoie de un aperitiv rapid de facut (pentru musafiri) sau de o gustare rece, potrivita pentru luat la pachetel. Gustarea din seminte de floarea-soarelui combina cu succes trei tipuri de faina si sanatoasele seminte intr-un snack aromat.
TIMP PREPARARE 50 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aperitiv/Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Gustare din seminte de floarea-soarelui
- 1 1/3 cana seminte de floarea-soarelui
- ¾ cana faina de grau integrala
- ½ cana faina de soia
- ½ cana malai
- 1 ceapa
- 2 cani rosii pasate
- 1 lingura busuioc uscat
- 2 cani apa calda
- 1 ½ lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Gustare din seminte de floarea-soarelui
- Pentru a pregati aceasta gustare din seminte de floarea-soarelui, incepe prin a preincalzi cuptorul la 180o C.
- Cu ajutorul unui blender vertical, mixeaza apa calda, semintele crude de floarea-soarelui si sarea, pana obtii o compozitie cremoasa.
- Toarna compozitia astfel obtinuta intr-un bol incapator si adauga deasupra ei celelalte ingrediente (ceapa tocata marunt, rosiile pasate, cele trei tipuri de faina si busuiocul uscat), amestecand bine.
- Tapeteaza cu hartie de copt o tava termorezistenta, toarna compozitia in tava (intr-un strat uniform, de 1,5-2 cm inaltime) si da tava la cuptorul preincalzit, timp de 45 de minute sau pana aluatul trece testul scobitorii.
- Lasa gustarea din seminte de floarea-soarelui sa se raceasca, inainte de a o taia in cuburi, dreptunghiuri sau romburi, dupa preferinta.
Observatii reteta Gustare din seminte de floarea-soarelui
- Serveste gustarea din seminte de floarea-soarelui la micul dejun (alaturi de o cana de ceai fierbinte), ca pe o gustare rece (impreuna cu o salata, legume fierte sau cartofi copti) sau pe post de snack sanatos, intre mese.
Stiai ca?
- Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in nutrienti: grasimi mono- si polinesaturate (benefice pentru sanatatea cardiovasculara), fibre, proteine (care joaca un rol important in satietate), vitamine (Vitamina E – care are puternice proprietati anti-inflamatorii, pastreaza pielea frumoasa si poate reduce riscul de boli de inima, Vitamina B6 – care contribuie la dezvoltarea cognitiva, Vitamina B9 – importanta in sinteza ADN-ului, ) si minerale (fosfor si mangan – importante pentru sanatatea osoasa, seleniu – antioxidant care protejeaza integritatea celulara si functia glandei tiroide, cupru si zinc – care ajuta inima, metabolismul si imunitatea)?
- Malaiul nu contine colesterol, in schimb are grasimi sanatoase (mono- si polinesaturate)?
- 100 g de malai contin 20% din doza zilnica recomandata de proteine, 38% din doza zilnica recomandata de fibre, 30% din doza zilnica recomandata de Vitamina B6, 32% din doza zilnica recomandata de mangan, 27% din doza zilnica recomandata de magneziu si 22% din doza zilnica recomandata de fosfor?
- Malaiul a fost folosit in alimentatia amerindienilor cu mii de ani inaintea sosirii europenilor in America de Nord, ajungand in Europa abia in secolul XVI? Acum, porumbul creste pe toate continentele, cu exceptia Antarcticei.
- In Romania, porumbul este cultivat si transformat in malai pentru mamaliga din secolul XVII? Mamaliga este un fel de mancare traditional care este mentionat si in cartea „Dracula” (1897) a lui Bram Stoker si care se regaseste si la alte natii (in Italia, Serbia, Brazilia, SUA).