Humus din sfecla rosie cu migdale
Reteta de humus din sfecla rosie este o alternativa speciala la reteta de humus clasica araba, care se pregateste in mod normal cu naut. Usor de preparat si racoritoare, o poti servi pe post de gustare, mai ales in zilele calde de vara sau ori de cate ori ai pofta de ceva bun.
TIMP PREPARARE 90 minute
PORTII 4
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 4 sfecle rosii
- 1 ceasca migdale sau alte nucifere
- 2 linguri seminte de susan sau tahini
- 1/2 lingurita de chimion
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- sare de mare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare:
- Sfecla se spala si se pune la cuptor, la o temperatura medie, pana cand se coace (pentru a verifica acest lucru se incearca sfecla cu scobitoarea).
- Se lasa la racit, se curata de coaja si apoi se taie in cuburi mari.
- Se rasnesc bine migdalele (sau orice alte nucifere: alune, caju, nuci românești) pana cand devin un fel de faina.
- Se pun toate ingredientele intr-un blender, mixandu-se pana cand compozitia devine o pasta fina si omogena.
- Se pot adauga 2-3 linguri de apa pentru o consistenta mai cremoasa.
- La final se potriveste de sare.
Observatii:
- Inainte de a baga sfecla in cuptor acorda atentie sporita spalarii ei, intrucat poate sa contina urme de pamant si operatiunea sa se dovedeasca migaloasa.
- Testul cu scobitoarea este diferit in cazul sfeclei de retetele de prajitura. La dulciuri, scobitoarea trebuie sa iasa curata, in timp ce la sfecla vom verifica sa intre usor in pulpa legumei.
- Timpul de pregatire al acestei retete este mare intrucat tipul de coacere al sfeclei este indelungat. Ca sa economisesti timp, incearca sa folosesti sfecle mai mici. Sfecla este gata mai greu prin coacere decat prin fierbere, dar gustul face sa merite timpul suplimentar. In fond, in intervalul scurs, poti sa faci alta treaba prin bucatarie, nu?
Stiai ca?
- In afara de antioxidanti, sfecla rosie este foarte bogata in vitamine si minerale importante pentru buna functionare a organismului? Enumeram astfel: vitaminele A, C, E, B1, B2, B2, C, acid folic, dar si fibre, magneziu, fier, cupru si fosfor?
- Sfecla rosie are cea mai mare cantitate de vitamina K continuta de o leguma?
- Sucul proaspat de sfecla rosie are efect antiinflamator?
- Beneficiile sfeclei rosii au fost cunoscute din antichitate, Aristotel scriind despre acestea inca din secolul al IV-lea.
- Pasta de susan, cunoscuta si sub numele de tahini si folosita la multe preparate de origine araba, se gaseste si de vanzare in supermarket-uri, dar pentru a fi sigur de ingredientele continute, cel mai simplu este sa o prepari acasa, macinand semințe de susan si eventual adaugand cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
- Susanul are un continut bogat in zinc, un mineral esential pentru producerea de colagen, cel care da elasticitate pielii. Tot datorita zincului pe care il contine, susanul sprijina organismul in refacerea tesuturilor deteriorate si in mentinerea sanatatii oaselor.
- O lingura de seminte de susan are aproximativ 160 de calorii, insa ajuta foarte mult la reducerea poftei de mancare?