Limonada

Aceasta reteta de limonada presupune mai mult decat stoarcerea unor lamai intr-o carafa cu apa si zahar, dar pasul suplimentar al fierberii siropului de lamaie pentru limonada merita! Nu trebuie sa ne crezi pe cuvant: incearca si tu reteta noastra de limonada si vei descoperi o bautura racoritoare de vara, care poate fi preparata si cu miere in loc de zahar (vezi sectiunea Observatii, de mai jos).
TIMP PREPARARE 10 minute
PORTII 10
TIP RETETA Bautura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Limonada
- 1 cana zahar brut
- 1 cana zeama de lamaie
- 5 cani apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Limonada
- Pentru a pregati aceasta reteta delicioasa de limonada, stoarce destule lamai cat sa umpli cana aleasa drept masura.
- Fierbe, la foc mediu, intr-o cratita incapatoare, 1 cana de apa si zaharul brut.
- Cand zaharul s-a topit si in cratita s-a format un sirop omogen, adauga cana de zeama de lamaie.
- Stinge focul si asteapta sa se raceasca 2-3 minute siropul.
- Toarna siropul de lamaie astfel obtinut intr-o carafa (sau o sticla) curata.
- Adauga in recipientul ales restul de cani de apa rece, pentru a obtine o limonada racoritoare.
Observatii reteta Limonada
- Poti adauga, la servire, felii de lamaie, portocale sau frunze de menta proaspata in fiecare pahar.
- Aceasta reteta de limonada poate fi adaptata, inlocuind zeama de lamaie cu zeama de grapefruit.
- Poti elimina zaharul din reteta, inlocuindu-l cu miere, pe care o adaugi dupa fierberea siropului de lamaie, direct in vasul cu apa, dupa gust.
Stiai ca?
- Lamaile sunt o sursa buna de Vitamina C, care – consumata frecvent si in combinatie cu fibrele din compusii vegetali din lamai – reduce riscul de atac vascular cerebral si boli de inima? 1 lamaie are in jur de 31 mg de Vitamina C, adica echivalentul a 51% din doza zilnica recomandata.
- Lamaile pot preveni formarea de pietre la rinichi, gratie acidului citric, care creste volumul de urina eliminat si pH-ul acesteia? Cine a avut o data pietre la rinichi, risca sa repete durereoasa experienta, deci poate bea 125 ml de zeama de lamaie/zi, pentru a evita formarea repetata a acestora.
- Lamaile ajuta organismul uman sa absoarba mai bine fierul din alimentele vegetale consumate (in plus, contin si ele fier), luptand astfel cu anemia?
- Exista studii pe oameni care indica faptul ca o alimentatie bogata in citrice inseamna un risc scazut de cancer?
- Lamaii (pe numele sau latinesc, Citrus limon) sunt cultivati de aproape 2.500 de ani, sunt originari din Asia de SE (India sau China), raspandindu-se in Spania si Africa de Nord in Evul Mediu, gratie arabilor?
- Lamaii infloresc tot timpul anului, fructele fiind culese de 6 ori/an? Un lamai cultivat in scop comercial poate produce, in medie, 1.500 de lamai/an.
- Limonada era una dintre bauturile preferate ale imparatilor chinezi?
- Lamaile contin 30-45% suc, in functie de varietate, climat, stadiul de coacere in momentul culegerii si conditiile de depozitare ulterioara? Zeama de lamaie, odata stoarsa din fructe, contine intre 4,5 si 8,5% acizi organici (in special acid citric).
- Cand cumperi lamai, pentru a alege unele cu cat mai multa zeama, orienteaza-te spre fructe care au coaja subtire, cu o textura fina, sunt grele si galben luminos, fara zone verzi?





