Acasă Rețete Fel principal Mancare de dovlecei

Mancare de dovlecei

0
Mancare de dovlecei

mancare de dovleceiAceasta mancare de dovlecei este un fel de inspiratie italiana care merge de minune cu paine de casa sau crutoane si care poate fi adaptata, dupa preferinte: in loc de cartofi, poti folosi fasole, naut, vinete sau telina. Aceasta reteta este potrivita primavara, cand apar dovleceii plini de nutrienti, si este un fel principal rustic, versatil si delicios. Colorata si aromata, o astfel de mancare de dovlecei ii convinge pe cei mai mici membri ai familiei sa consume mai multe legume, deci te invitam sa o prepari si tu!

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Mancare de dovlecei

  • 700 g dovlecei
  • 450 g cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei capia
  • 1ceapa
  • 5catei de usturoi
  • 800 g rosii in sos tomat, la conserva
  • 2 linguri ulei vegetal
  • ½ legatura patrunjel/marar
  • 1-2 foi de dafin
  • sare, dupa gust
  • piper, dupa gust

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Mancare de dovlecei

  • Pentru a pregati aceasta mancare de dovlecei, incinge uleiul intr-o oala incapatoare, la foc mediu.
  • Curata de coaja ceapa si taie-o marunt, apoi pune-o la prajit in oala, pana cand se inmoaie si devine usor transparenta.
  • Curata de coaja usturoiul, marunteste-l folosind o presa speciala si adauga-l in oala, lasandu-l timp de 30 de secunde pe foc, pentru a-si elibera aromele.
  • Curata de coaja dovleceii, cartofii si morcovii; curaja de samburi ardeiul capia; taie toate legumele in cuburi egale, apoi adauga-le in oala si lasa-le pe foc 5 minute.
  • Adauga in oala foile de dafin, conserva de rosii, zdrobeste rosiile cu spatele unei linguri de lemn si amesteca totul bine.
  • Adauga sare si piper, dupa gust.
  • Asteapta ca mancarea de dovlecei sa dea in clocot, apoi da focul la minim si lasa oala la fiert, amestecand din cand in cand, pana cand cartofii se inmoaie si sosul se intareste, apoi stinge focul.
  • Spala bine patrunjelul sau mararul si toaca-l marunt, adaugandu-l peste oala cu mancare de dovlecei; serveste-o imediat.

  Observatii reteta Mancare de dovlecei

  • Poti pastra aceasta mancare de dovlecei la frigider timp de cateva zile sau o poti congela (in caserole acoperite, lasand 2-3 cm liberi in partea superioara, pentru ca volumul va creste).
  • Poti pregati aceasta mancare de dovlecei folosid cartofi dulci (in loc de cartofi albi) sau chiar fara cartofi: inlocuieste-i cu fasole sau naut fierte in prealabil (ori din conserva), vinete, tulpini de telina sau fasole verde.
  • In loc de o conserva de rosii in sos tomat poti folosi 3-4 rosii mari si coapte.

  Stiai ca?

  • Din punct de vedere botanic, dovleceii sunt fructe?
  • Suculentul dovlecel se dezvolta cel mai bine in climat cald si sol umed si fertile, poate fi recoltat la 35-60 de zile de la plantare si este cel mai aromat daca este cules cand are 10-20 cm lungime?
  • Dovleceii pot imbunatati digestia te pot ajuta sa slabesti (multumita continutului ridicat de fibre si apa), pot incetini imbatranirea (gratie antioxidantilor pe care ii contin), iti confera mai multa energie (datorita complexului de Vitamine B) si iti pot ajuta circulatia sangvina (fiind slabi in sodiu si grasimi, dar bogati in fibre si potasiu)?
  • Consumati cu tot cu coaja, dovleceii iti aduc un aport sanatos de polifenoli si Vitamina C, care imbunatatesc functiile glandei tiroide si suprarenale?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mancare de dovlecei
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.