Mancare de linte rosie scazuta

Aperitiv, gustare sau fel principal, aceasta reteta de mancare de linte rosie scazuta este potrivita pentru vegetarieni, persoane care tin post sau pentru cei care doresc sa manance sanatos, fara a face rabat de la savoare si gust. Vei economisi timp si efort cu pregatind un preparat cu linte, pentru ca nu este doar foarte gustos si deosebit de satios, dar si mult mai simplu de gatit decat alte tipuri de legume cu boabe uscate.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Mancare de linte rosie scazuta
- 500 g linte rosie
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 2 catei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura zahar brut
- 1/3 cana zeama de lamaie
- 1 lingurita patrunjel
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- bautura din soia simpla
- cateva linguri ulei de masline
- 2 linguri faina de soia, optional
- 1 lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare:
- Lasi lintea peste noapte in apa, la inmuiat.
- Fierbi lintea rosie impreuna cu foaia de dafin si zaharul brut.
- Toci marunt ceapa si morcovii.
- Pisezi usturoiul.
- Calesti ceapa, morcovul si usturoiul in putina apa cu ulei.
- Dupa aproximativ 25 de minute, cand lintea este fiarta, se scurge si apoi se amesteca cu celelalte ingrediente pe care tocmai le-ai calit si cu zeama de lamaie.
- Din faina integrala, bautura din soia si ulei se face un sos bechamel.
- Intr-o craticioara pune la foc mic uleiul si, atunci cand acesta este fierbinte, adauga faina in ploaie, amestecand foarte repede, ca sa nu se arda, pentru ca va capata un gust neplacut si o culoare bruna.
- Dupa ce ai terminat de integrat faina, iei craticioara de pe foc si adaugi bautura vegetala, putin cate putin, amestecand mereu, pentru a nu se forma cocoloase.
- La final, condimentezi cu boia de ardei dulce, sare si piper si pui vasul la foc mic, pana cand da in clocot de cateva ori.
- Integrezi sosul imediat in mancarea de linte rosie scazuta, ca sa nu se formeze o crusta deasupra lui.
- La final, amesteci bine si servesti cald sau rece.
Observatii:
- Faina de soia din mancarea de linte este optionala. Datorita continutului de proteine, aceasta este recomandata mai ales vegetarienilor, care nu isi pot extrage proteine din alimentele de origine animala, persoanelor care fac exercitii fizice si, in general, oricarei persoane pe parcursul anotimpului rece.
- Desi poate sa para complicat, sosul bechamel este foarte simplu de pregatit si de integrat in multe alte preparate.
- Lintea este foarte satioasa, asa incat daca o consumi pe post de aperitiv, ai grija sa nu exagerezi, pentru ca te vei satura rapid.
- Din ziua in care ai gatit-o si ai gustat din ea, o vei dori si in zilele in care nu este post.
- Poti sa pregatesti dupa aceeasi reteta si lintea verde, dar ea nu va fi la fel de pufoasa.
Stiai ca?
- Lintea a fost una dintre primele plante cultivata de om pentru alimentatie, inca din Neolitic?
- Etimologic, numele acestei plante inseamna lentila (din latinescul lens)?
- Lintea are de 7 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult calciu decat majoritatea cerealelor?
- Lintea este o sursa foarte buna de fibre care ajuta la scaderea colesterolului, scaderea nivelului de zahar din organism si imbunatatirea digestiei?
- Lintea contine zero grasimi?
- O ceasca de linte fiarta are aproximativ 100 de calorii?
- Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativa la fasole, atat in componenta preparatelor pasate, cat si in supa, sau asociata cu orez si legume.
- Lintea este atat o planta alimentara cat si una medicinala. Boabele se folosesc in gastronomie, in timp ce semintele ei se utilizeaza in scop terapeutic.






Dacă nu avem „băutură din soia simplă” ce folosim?!?
Puteti folosi orice tip de lapte vegetal fara arome pentru aceasta reteta.
Mulțumesc frumos pentru rețetă.